Петък, 19 Октомври 2018
Вторник, 09 Януари 2018 17:41

Юрий Асланов пред BIG5: Институциите ни удариха дъното по рейтинг за година, харизмата на Борисов вече не може да ги спаси

И без кървавата трагедия в Нови Искър и покушението срещу Петър Христов, пак нямаше да убедим еврокомисарите, че са в безопасност в София, защото всичко, което се случва у нас, е описано в докладите им. Ако иска БСП да е алтернатива, трябва да продължава политиката си, да не се оглежда настрани и да не се съобразява с речите на Доган. Само времето ще покаже кой какво спечели или изгуби на срещата Борисов-Ердоган в Истанбул, заяви пред BIG5 социологът Юрий Асланов.

 

- Г-н Асланов, след кървавата баня в Нови Искър и покушението срещу бизнесмена Петър Христов, как ще убедим нашите европейски партньори, че като председатели на ЕС им предлагаме сигурност и безопасност в София?

- Трудно можем да ги убедим, че в България е настъпила много съществена промяна и се намират в безопасност, откакто се провежда т.нар. мониторинг в областта на вътрешната сигурност и правосъдието. И без тези случаи, на нас щеше да ни бъде трудно отново да им покажем, че имаме особено съществен напредък, защото всичко се отразява в техните доклади. Мисля, че е повече от случайно съвпадението между двата неприятни случая и началото на европредседателството ни. Натрупаното недоверие към институциите и към закона е толкова високо, че в обществото много трудно може да се достигне до признанието, че съвпадението не е случайно. В публичното пространство паралелно се появиха какви ли не конспиративни теории и версии, които вероятно са далеч от истината. Природата на това явление е именно дълбокото недоверие към институциите, към властта и към политиката въобще. То не е от вчера или от днес, а е натрупвано дълги години, но като че ли през последната година пропастта между хората и институциите нарасна съществено.

- Какви са вашите наблюдения? Ще спадне ли рязко рейтингът на управляващите, както и на партиите в коалицията?

- По начало рейтингът на институциите, с изключение на президента, и без това не е голямо. Най-високо е недоверието в съдебната власт, след това в МВР, в парламента и т.н. В правителството имаше един период на оживление, когато ерозията на доверие беше намаляла и имаше леко подобрение. В края на годината обаче видяхме, че стойностите на недоверие отново се връщат и са близки до тези на периода преди парламентарните избори. Да се прогнозира по-нататъшен спад в доверието на институциите, които като че ли са ударили дъното и масово хората не им вярват, е рисковано. Най-вероятно тези стойности ще се задържат дълго време и ще има малки колебания около тях. По-скоро ще се спекулира около рейтинга на някои личности, които трупат обществени симпатии като министър-председателя, например. Това обаче по никакъв начин не се отразява върху рейтинга на правителството, както и на управляващите партии. Нашите изследвания показват, че дори и да се стигне до извънредни парламентарни избори днес, картината в Народното събрание няма да се промени съществено като съотношение между политическите сили. Опозицията запази влиянието си такова, каквото беше на парламентарния вот. Кризата на властта същевременно не вдига процентите на БСП и на ДПС. Ерозията на доверие в управляващите не се съчета с нарастването на тенденции в общественото мнение, които ние наричаме появата на алтернатива. Такава, че да се превърне в много мощна протестна наказателна вълна, която да обере и най-малките остатъци на доверие от действащите институции.

- Какви са ходовете на БСП след речта на Ахмед Доган и изолацията, в която на практика се опитва да постави социалистите?

- Редно е БСП, която се утвърди като основна, да не кажа единствена опозиционна сила, да продължава политиката си и да не се оглежда много настрани, да не се съобразява с този или с онзи, а особено с речите на Ахмед Доган и с ДПС. Дълго време социалистите бяха пришивани към партията на Ахмед Доган, заради което понасяше повече негативи, отколко позитиви. Речите на Ахмед Доган се помнят по-дълго по няколко причини. Той много рядко присъства в публичното пространство с изказвания или действия. Обикновено те са отличаващи се, защото той рядко се появява и нямат време да досаждат, а правят впечатление. Второ – Доган умее да се изразява знаково, за да бъде запомнен. Освен това успява да избира много точни мишени за нападенията си. В случая Ахмед Доган направи услуга на управляващите, но наблюдателите, които са в политическата кухня и отдавна анализират процесите там много отдавна са забелязали неформалната близост между ГЕРБ и ДПС – по силата на съвпадащи се интереси и ключови гласувания в парламента. Това не знам до колко е приятно за управляващите, защото те много енергично се опитваха да се разграничават от подобна близост и знаят, че тази прегръдка е мечешка.

- Ваши колеги анализатори призовават да инициираме като председатели на ЕС премахването на санкциите срещу Русия. Имаме ли потенциала да поставяме темите от дневния ред на Западните сили?

- Всяка една държава, която е в Европейския съюз, има подобен потенциал, стига да чувства сила в себе си и да намери кураж да налага този дневен ред, който да е продиктуван от собствените ѝ национални интереси. Против санкциите срещу Русия се обединяват хора не само в България, а и в официални институции в някои западни държави. Такъв е примерът с резолюцията на френския парламент, както и демарша на правителствата във Вишеградската четворка по този въпрос. България също трябва да се води от своите национални интереси, които диктуват премахването на санкциите срещу Москва, защото българският бизнес и икономиката ни са тежко засегнати от това ембарго. Като че ли обаче страната ни не е готова за самостоятелни действия по този въпрос. Затова се съмнявам, че правителството ни ще направи опит като европредседатели да налага подобен дневен ред в ЕС. Още повече, че в България няма единство по този въпрос. Ако се водим от доминиращото обществено мнение, то е против подобни санкции – нещо, което ние социолозите отчитаме в нашите изследвания. Това обаче е действие, което не се определя от общественото мнение, а от институциите. В момента управляващата коалиция очевидно не е склонна да поставя подобен въпрос на дневен ред. Става дума по-скоро за натиск от страна на опозицията в лицето на БСП. В момемнта обаче това няма как да бъде наложено при сегашната политическа конфигурация.

- Лифтът не можа да разцепи управляващата коалиция, както и тежките думи на валери Симеонов, че не иска повече да вижда Бойко Борисов. Какво би могло да обърне колата на кабинета?

- Аз не мога да се сетя за такава причина, защото водещо в коалицията е интересът. За Обединените патриоти е много по-важно да се задържи кабинетът. Каквито и разногласия да възникват, винаги ще се стига до точката на компромиса в името на властта. Тази коалиция вътрешно е хомогенна и стабилна, но външно – не е особено, защото всички са наясно, че властта ерозира под въздействие на времето. Подобна коалиция няма особено доверие сред хората, защото те не усещат животът им да се подобрява.

- Кой спечели от срещата на Борисов с Ердоган в Истанбул?

- Кой какво е спечелил може би е рано да разсъждаваме. Времето ще покаже. На този етап българският премиер спечели на имиджово ниво, от гледна точка на националния интерес не е ясно какви са ползите за страната ни. Ердоган по същия начин спечели на имиджово ниво точки, защото се показа като по-консенсусен политик, който хвърля мостове към Европа. Нещо, което опровергава част от образа, който си създаде през последните години по други поводи. Рано е да разсъждаваме върху това. Не съм сигурен, че едно такова мероприятие би променило отношението на европейските лидери към Турция точно в този момент и не би снело съмненията на ЕС към Ердоган за „светското“ му поведение.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 09 Януари 2018 17:41
  ДПС ще подкрепи вота на недоверие за здравеопазването

  Д-р Джафер: Ще подкрепим вота на недоверие заради безвремието в здравеопазването

  Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването.

  Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде агенция „Фокус“.

   „Ще подкрепим този вот заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти. Когато има такъв срив на доверие, нещата са пагубни. Ще подкрепим този вот заради индикаторите, които ни поставят на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в ЕС“, посочи д-р Джафер.

  По думите й става въпрос за една система с главно „С“. Д-р Джафер заяви, че ДПС ще подкрепи този вот и заради фалита на общинските болници.

  Тя попита дали освен за смирение и покаяние по време на дебата ще се говори за решение на проблемите. Д-р Джафер заяви, че се върви след събитията в здравеопазването. „Докога така?“, попита още д-р Джафер. По думите й днес България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване.

  Във връзка с гласуването против на иновативните лекарства за онкоболните, д-р Джафер зави, че те са го направили 6 пъти. "Седмият път с декрет от премиера гласувахте "за" и тържествено обявихте, че благодарение на вас се постига консенсус. Смятам, че изначално вашето разбиране е грешно как да се търси консенсус", заяви още д-р Дафер.

  По думите й с фалшив диалог няма да се стигне до решение. Според нея не опозицията, а ГЕРБ е сътворила вотовете на недоверие.

  ГЕРБ управлява 10 години - достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира, каза още Джефер.

   „Загубихте време заради заблуди и грешки, които допуснахте или заради некомпетентност и незнание, или заради такива, които бяха престъпни“, се обърна тя към ГЕРБ. „Юридическата несъстоятелност и непрекъснатата корекция на условията за обществените поръчки ви пречат да стартирате електронното здравеопазване и всичко друго“, обясни д-р Джафер.

   „Ще подкрепим вота на недоверие, защото не сте в състояние да предприемете стъпки за промяна на системата“, заяви тя.

  Защото смятаме, че не сте способни да промените тази система, натърти д-р Джафер, като директно се обърна към ГЕРБ и здравния министър Кирил Ананиев. Лекарката от здравната комисия на НС бе безпощадна към управляващите.

  Днес тук говорим за една система с голямо "С", почти като в "Полет над кукувиче гнездо", отсече Джафер.

  Тя обори д-р Дариткова от ГЕРБ, че сме повишили продължителността на живота и й опонира със статистика - имаме най-високата смъртност в ЕС, на първо място сме по сърдечно-съдови заболявания, имаме трайно над средното ниво на детска смъртност, упрекна депутатката от ДПС. Тя припомни, че отговорността за хаоса в системата е на ГЕРБ.

  Бившият социален министър Хасан Адемов натърти, че управляващите залагат години наред на една и съща мантра - че с наливането на повече пари ще решат проблемите.

  Това, което правите, е да увеличавате финансовия ресурс - с по 300-400 млн., но няма контрол, добави и депутатът д-р Хасан Адемов от ДПС, като развенча мантрата на ГЕРБ. Той даде пример за абсурда, до който води безспирното наливане на повече пари - средствата за здраве се увеличили в пъти, но вместо това смъртността скочила с 15%. Адемов изтъкна, че е нужна демонополизация на Здравната каса и конкуренция.

  Очаквайте подробности в "Тема на деня"

 • Вторник, 09 Януари 2018 17:41
  Корнелия Нинова отговори на „опозицията” в БСП за рокадите във в. „Дума”

  Йордан Мичев е назначен за зам.-главен редактор и е временно изпълняващ длъжността главен редактор с 6-месечен изпитателен срок

  Председателят на БСП Корнелия Нинова и ръководството на партията отговориха с остро писмо на нападките на „вътрешната опозиция” в левицата за вестник „Дума”.

  Преди седмица 50 партийни членове и 12 бивши и настоящи журналисти от вестника изпратиха писмо до ръководството на БСП, в което настояват Изпълнителното бюро да отмени решението, с което беше назначен новият главен редактор на „Дума” (виж тук).

  „Твърдите, че Йордан Мичев е избран за главен редактор. Това също не отговаря на истината. Йордан Мичев е назначен за зам.-главен редактор и е временно изпълняващ длъжността главен редактор с 6-месечен изпитателен срок”, се посочва в писмото на ИБ на БСП.

  Ето цялото писмо на Изпълнителното бюро на БСП:

  До членовете на НС на БСП, подписали позиция входящ номер 30-27/08.10.2018

  До подкрепящите позицията

  Уважаеми другарки и другари,

  Дами и господа,

  Изпълнителното бюро на БСП обсъди позицията ви относно вестник ”Дума" и “Визия за България“. Изненадани сме от твърденията в нея, които се разминават с фактите.

  1. Вие пишете, че ”в случая имаме особено красноречив пример на все по-безпардонно провежданата практика за пълно пренебрегване на ролята и правомощията на НС на БСП като ръководен орган на партията между заседанията на нейния конгрес, ясно и недвусмислено записани в нашия Устав.

  Връх на тази практика стана представянето на документа проект ”Визия за България” - възможно най-отговорна заявка за политическо доверие от страна на обществото - без каквото и да е било разглеждане и одобрение на Националния съвет". Това не отговаря на истината.

  Уважаеми другари, за пръв път “Визия за България” беше представена пред Националния съвет на 21 юли 2018, в зала З на НДК. Освен членовете на Националния съвет, участие взеха парламентарната група на „БСП за България”, председатели на областни и общински съвети на БСП, Общопартийната контролна комисия и кметове, издигнати и подкрепени от БСП. Това е най-широкият партиен актив.

  По време на дискусията, в която участвахте, никой от подписалите се в подписката до Изпълнителното бюро на БСП не оспори начина на представяне на Визията. Нещо повече - вие бяхте активни участници в обсъждането й. Другарят Пирински направи изказване, в което отбелязва както положителните страни на документа, така и отправи много конструктивни предложения за ролята и мястото на конституцията и социалната държава.

  Другарят Божинов, също подписал подписката, се включи в обсъждането. Той отправи критични бележки по работата на парламентарната група, но се солидаризира с много от казаното във Визията: ”и веднага искам да се солидаризирам с това, което каза председателят - тука не трябва да разбирате погрешно моето позоваване председателят в своето слово каза, че тази система не е отделна и паралелна на политическата система, а е проникнала във всички политически партии и елементи на настоящата политическа система. Това изрично го подчерта в своето слово, което аз адмирирам”.

  За нас е изненада, че същите хора, членове на НС, които на 21 юли присъствахте и взехте активно участие в дискусията, днес твърдите, че “Визия за България” не е разглеждана от НС и по този начин се пренебрегват ролята и правомощията му. Тъй като постоянно внушавате, че партията се управлява еднолично и не се зачита волята на колективните органи, бихме искали да ви информираме за следното: при председател Сергей Станишев, за същия период от 2,5 години, са проведени 22 заседания на НС на БСП; при председател Михаил Миков, за същия период от време - 22 заседания; при председател Корнелия Нинова - 24 заседания. Смятаме, че това опровергава твърдението ви за неглижиране ролята на органа.

  2. Пишете, че Изпълнителното бюро е взело ”решение за смяна на главния редактор на в. Дума”. Това не отговаря на истината. Таня Генева никога не е била главен редактор на вестника. Тя е назначена за зам.-главен редактор от Михаил Миков и до ден днешен заема този пост. Нито е уволнявана, нито е сменяна от него.

  З. Твърдите, че Йордан Мичев е избран за главен редактор. Това също не отговаря на истината. Йордан Мичев е назначен за зам.-главен редактор и е временно изпълняващ длъжността главен редактор с 6-месечен изпитателен срок.

  4. Твърдите, че е нарушен чл. 59 (2) от Устава на БСП, който гласи, че главните редактори на печатните и електронните издания се определят от Националния съвет на БСП. Това също не е истина. Уставът не е нарушен. Йордан Мичев не е главен редактор на в. "Дума". Той е временно изпълняващ длъжността. Изпълнителното бюро на БСП реши след изтичане на изпитателния му срок, Съветът по духовна сфера, култура и медии на НС на БСП да внесе предложение за избор на главен редактор в Националния съвет и членовете му да решат кой да оглави вестника, капо е записано в Устава.

  5. Може би най-същественото от вашата подписка - тревожната квалификация за ограничаване свободата на словото.

  Уважаеми другари, от избора на новото ръководство на партията, вече 2,5 години нито един журналист не е уволнен, на нито един журналист не е оказван натиск какъв материал да публикува и какъв не. Всички са на работните си места и биха могли да потвърдят това.

  Много от вас са получавали свободна трибуна за критични материали за работата на ръководството на страниците на вестника. Новото ръководство положи всички усилия да спаси вестника от фалит. Никога не сте поставяли въпроса за издръжката на вестника, за условията на работа на журналистите, за заплащането на труда им.

  Оказа се, че и мнозина от вас като членове на Националния съвет дори не са се абонирали за вестника. Може би за вас не е съществено, но ИБ на БСП завари следната ситуация: дългове в размер на 399 236 лв. - изплатихме ги; неизплатени заплати на журналисти, които бяха пред напускане на вестника, в размер на - за вътрешни автори 31 000 лв.; за външни автори - 66 000 лева; за колумнисти - 16000 лв.; задължения за осигуровки - 12 200 лв., по договори с информационни агенции - 36 000 лв.; за печат - 236 436 лв. Всички тези задължения са изплатени.

  Бяха увеличени и заплатите на журналистите във вестника. Разбира се, парите не са най-важното, когато имаш голямата цел ”Дума" да заема уникално място и роля в политическия живот на страната. Но усилията ни да спасим вестника показват отношение и желание на всяка цена той да бъде трибуна на истината, обективността, свободата и силата на левите идеи.

  Уважаеми другари,

  Мястото на този спор е заседанието на НС на БСП, където винаги сте изразявали свободно мненията си и решенията се взимат демократично с гласуване и с мнозинство.

  Изпълнително бюро на НС на БСП

  Позицията, озаглавена „На вниманието на Изпълнителното бюро на БСП”, към която са приложени подписите на 50-те партийни членове и настоящи и бивши журналисти на вестника (виж тук).

 • Вторник, 09 Януари 2018 17:41
  Разпад на ГЕРБ означава само тогава, когато някой посегне на Бойко

  Скандалите с управлението са като забранените противопехотни мини, които не нараняват публиката. Но по чудо не нараняват и пешеходците.

  Учудвам се на увереността на опозицията, че това означава разпад на ГЕРБ.

  Разпад на ГЕРБ означава само тогава, когато някой посегне на Бойко. Има един кандидат, но явно си дава сметка, че няма шанс.

  Тогава, защо опозицията се заблуждава, че резултатът от предсрочни избори ще промени нещо?! 

  Разбира се, работа на опозицията е да иска нови избори.

  Но нови избори идват. За европейски парламент, после и регионални.

  И какво ще се случи с един политически проект, когато се загубят тези избори?!

  Дългосрочна власт на ГЕРБ. Които са много по-готови пак да спечелят.

  Аз, примерно, съм от онзи електорат, който БСП трябва да спечели. 

  И не искам БСП да улеснява ГЕРБ по никакъв начин.

  Богомил Бонев, фейсбук

Оставете коментар