Петък, 16 Ноември 2018
Четвъртък, 01 Февруари 2018 09:44

Проф. Александър Джеров пред BIG5: Отвратен съм от Истанбулската конвенция, цели да обърка народа по чуждо нареждане

Прекалено много внимание се обръща на документ, който след време ще се забрави и ще бъде отвят от вятъра. Страната ни има достатъчно проблеми, за да се занимава с третия пол, който не е тема за нашия регион.

"Изпитвам откровено отвращение към темата с Истанбулската конвенция, която първо не е преведена както трябва, второ – не виждам защо се обръща толкова огромно внимание на подобен документ". Това заяви пред BIG5 юристът и бивш депутатът от СДС Александър Джеров.

"Дали тази конвенция ще има някаква юридическа стойност, зависи от външния натиск. Първо трябва да се уточни защо трябва да има превенция само към насилието срещу жените, а не и към мъжете. В конвенцията има още други неща, които звучат странно за българското право като т. нар. трети пол. Така представена - конвенцията ще има един основен ефект – да обърка съзнанието на хората. Третият пол е съвсем чужда тема за страната ни и се налага главно отвън. С този документ ще се занимава дори и Конституционният съд. Конвенцията е нещо чуждо и неприсъщо за района на Балканите, където основна тема никога не е бил третият пол. Не разбирам и защо толкова много се говори за документа, който ще отвее вятърът. Ще мине и ще замине и никой след време няма да се сеща за това", каза още проф. Джеров. 

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 09:44
  Александър Джеров пред BIG5: Държавата да изчисти МВР, а не да се прибират пари от най-бедните за частна охрана

  Дават ли си сметка онези, които правят предложението за частна охрана, че искат пари от най-бедните хора в държавата? Ако нямат пари да си платят, означава ли, че няма да са в безопастност? Трябва много да се премислят текстовете за частната охрана, преди да бъде въведена, защото престъпленията в селата не са роман или приказка, а действителни, каза пред BIG5 юристът проф. Александър Джеров. 

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 09:44
  България и призракът на третия пол

  "По своята интензивност и абсурдност сегашният спор за Истанбулската конвенция силно напомня на полемиката от 2007 около Баташкото клане", четем в статия на "Телеполис". И други медии се спират на дебата за Конвенцията.

  В България общественият дебат за Истанбулската конвенция беше изкривен още в самото начало, пише Корина Гал на страниците на "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Консервативни политици и представители на църквата се хванаха за фигуриращата в документа дума "джендър", която излизала извън рамките на биологичната дефиниция за мъж и жена и по този начин отваряла поле за всевъзможни интерпретации, пише швейцарското издание и пояснява: "Конвенцията против насилието срещу жени осъжда и всяко насилие, извършвано заради "джендъра" на дадено лице. А с това може да се има предвид и насилието срещу хора, които не се определят нито като мъж, нито като жена".

  "Политика за сметка на жените"

  По-нататък НЦЦ цитира Радостина Георгиева от Българския Хелзинкски комитет със следните думи: "Според дясноекстремистките партии в управляващата коалиция, Конвенцията е нещо като Троянски кон, чиято цел е легализирането на третия пол. Целият дебат беше построен върху тази невярна информация", посочва Георгиева и добавя, че според противниците на документа, Конвенцията щяла да доведе и до легализиране на еднополовите бракове. "В действителност обаче основната цел на Истанбулската конвенция е въвеждането на мерки за превенция на насилието, сред които и образователни програми срещу патриархалните стереотипи", казва още Георгиева и добавя: "Но противниците подеха кампания с твърдението, че по този начин децата щели да бъдат подтиквани да си променят пола. С подобни неверни информации те успяха да убедят българското население да застане срещу Конвенцията. А и в българското общество традициите са много важни - в него ролите на двата пола са ясно разграничени", казва българската правозащитничка, цитирана от НЦЦ.

  Швейцарското издание излиза с тази публикация по повод решението на управляващите от ГЕРБ да не изпращат Конвенцията за ратифициране в парламента. "По този начин българското правителство пожертва закрилата на жените в името на коалиционния мир", коментира НЦЦ.

  В обширна статия за "Телеполис" на същата тема се спира и журналистът Франк Щир, който добре познава България. Под заглавие "Призракът на третия пол" авторът пише:

  "В България - страната, която спаси своите евреи по време на Втората световна война и включително поради това се смята за крепост на толерантността - дебатът за Истанбулската конвенция се изостри дотолкова, че определено не хвърля добра светлина върху обществения климат в балканската страна. В определението "джендър", преведено на български като "социален пол", много българи привидяха коварен заговор на неолибералния глобализъм да им бъде пробутан третият пол", пише Франк Щир и цитира думите на известния режисьор Андрей Слабаков, според когото Конвенцията "е писана от безработни лесбийки". А университетският професор Драгомир Драганов дори заплаши да удуши всеки, който казва на внучката му, "че може да е лесбийка, педераст или трети пол".

  Никакви поуки

  По-нататък авторът на публикацията пише, че "по своята интензивност и абсурдност" сегашният джендър-дебат силно напомня на спора от 2007 година около Баташкото клане. Тогава изкуствоведката Мартина Балева направи опит да покаже как изкуството допринася за митологизирането на исторически събития, давайки пример с картината "Баташкото клане" на полския художник Антони Пьотровски. Веднага след оповестяването на проекта ѝ, Балева бе обвинена във фалшифициране на историята и в родоотстъпничество, пише Щир и заключава: "Сегашният дебат около Истанбулската конвенция показва съвсем недвусмислено, че голяма част от българската общественост не си е извадила никакви поуки от злополучния спор за Батак".

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 09:44
  Корнелия Нинова публикува речта си за Истанбулската конвенция

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува във Фейсбук речта си за Истанбулската конвенция на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон:

  На днешното заседание на Съвета на ПЕС искам да ви призова за обща позиция на ПЕС против различното качество на храните. Това ще е конкретен пример, че се борим с неравенствата в ЕС - не само сред гражданите - между бедни и богати, а и като статус на различните държави-членки. България ще поеме председателството в този ключов момент, когато ще говорим за напускането на Великобритания, за бежанската криза, за пътя, по-който трябва да вървим, за бюджета в следващия програмен период. Ние, българските социалисти, заедно с всички вас, изработихме своя визия за бъдещето на Европа, която се казва „Повече социална Европа за хората”, и направихме така, че в българския парламент тази наша визия да бъде включена в общото решение на парламента, с което се приема програмата за бъдещото председателство на ЕС от 1 януари. Тоест, ние имаме своя първи реален успех в налагането на социалния стълб. Този социален стълб обръща внимание на това, че всеки опит да се ограничи ЕС само до общия пазар, води до подкопаване на устоите му, защото те са социалните права, справедливост, равенство, благополучие на гражданите. Налаганата икономическа политика през последните години е превърнала гражданите от обекти в субекти, от цел на икономиката - в нейно средство. Безработицата и липсата на перспектива пред много европейски граждани остава проблем. 17 млн. младежи са без работа днес. И аз споделям казаното от г-н Тимерманс, че младите са бъдещето и на тях трябва да обърнем внимание. Но нека не разговаряме сами със себе си за бъдещето на младите, а да разговаряме с тях за тяхното бъдеще. Те трябва да участват във вземането на решенията.

  Очевидно трябва да променим Европа, за да я спасим. Тази промяна не изисква да измислим нещо генерално ново. Просто трябва да се върнем там, откъдето тръгна Европа – от нейните изконни ценности – солидарност, справедливост и равни възможностти за всеки европейски гражданин.

Оставете коментар