Неделя, 22 Април 2018
Сряда, 11 Април 2018 11:08

Минчо Христов пред BIG5: Цената на тока може да падне с 40%. Правителството се уплаши от сделката на Гинка с ЧЕЗ и корупционния потенциал, който носи

Преди 12 години предложих в парламента пълна ревизия на големите приватизационни и концесионни сделки – Енергото, БТК, Кремиковци, Софийска вода, българското злато и т.н. Все още не е късно тези огромни активи да се върнат в патримониума на държавата, а престъпниците да влязат в затвора. Само така ще избегнем режима на тока, защото виждаме как чуждите собственици изсмукват огромни печалби и ги изнасят навън. Защо десетки хиляди разкрити крадци рецидивисти дори не са обвинявани от Прокуратурата, защото техните кражби били под 100 лева и се водили „маломерни“. Защо нашите баби и дядовци по селата спят с брадви под възглавницата и не знаят дали ше осъмнат след поредния рецидивистки набег? Тези проблеми са много лесно решими от парламента, с няколко елементарни поправки в Наказателния кодекс. Големият въпрос е защо депутатите гледат тавана и се ослушват, заяви пред BIG5 политологът Минчо Христов.

- Г-н Христов, какво се случва в държавата? Правителството заяви, че се отказва от сделката с ЧЕЗ. Какви са вероятните сценарии и има ли реална опасност да останем без ток?

- Да, има опасност от режим на тока, ако съмнителни фирми и политици продължават да придобиват стратегическите активи на държавата. Безпределната им алчност обаче може да им излезе солена. Само преди няколко седмици Гинка от Пазарджик беше приета лично от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Въпросната Гинка даде пресконференция с двама министри – Горанов и Дончев, които заявиха, че държавата ще подкрепи сделката. Преди броени дни Горанов се отметна и каза, че държавата няма да участва. Това обръщане на 180 градуса показва, че някой сериозно се е уплашил от корупционния потенциал на сделката. Скандалното в тази сделка е, че цената е силно завишена – около 200 милиона лева. Това го заяви в парламента шефът на разузнаването. Второ – финансирането е меко казано съмнително – писма от банки, които вече се отрекоха официално – Булбанк и Българската банка за развитие, офшорни фирми и други странни субекти. Трето - в близкия антураж на Гинка се появи лице, разследвано за няколко убийства. Четвърто – главният прокурор потвърди, че съпругът на самата Гинка е разследван за кражби на ДДС. Странно е как министър Теменужка Петкова е близка семейна приятелка на Върбакови, след като семейството е разследвано за участие в организирана престъпна група. След казаното дотук едва ли ще се намери нормална финансова институция в света, която да финансира подобна корупционна схема. Според мен по-важното е обаче да бъде разследвана криминалната сделка на гражданина Симеон Кобурготски за приватизирането на ЕРП-етата. Те бяха подарени за 700 милиона евро, а само кабелите като скрап биха стрували много повече. Преди 12 години предложих в парламента пълна ревизия на големите приватизационни и концесионни сделки – Енергото, БТК, Кремиковци, Софийска вода, българското злато и т.н. Все още не е късно тези огромни активи да се върнат в патримониума на държавата, а престъпниците да влязат в затвора. Само така ще избегнем режима на тока, защото виждаме как чуждите собственици изсмукват огромни печалби и ги изнасят навън. Ремонтите и поддръжката на енергийната система са последната им грижа и това вече се усеща като често спиране на тока в много части на България.

- Цените на тока бяха обявени като причина за оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Виждате ли предпоставки за нови избори?

- Ако съмнителните субекти около правитерството продължават да настояват да придобият ЧЕЗ, протестите за тока, които катурнаха първото правителство на Борисов, ще им се видят като детска игра. Най отговорно твърдя, че цените на тока могат да бъдат намалени незабавно с 30-40 %. Всяка година например всички потребители на ток надплащаме около милиард и половина лева в сметките си за ток на две „американски“ централи, на шепа фотоволтаици и заводски централи. Когато през 2008 година се гласуваше Законът за възобновяемите източници, който задължаваше държавата да изкупува 25 години ток от слънчевите централи, от трибуната на парламента обясних, че това е престъпление. Обясних на депутатите, че токът от Козлодуй струва 4 стотинки за киловат, а от слънчените централи – по 70 стотинки. Казах им, че това ще бръкне дълбоко в джоба на хората. Сега евтиният ток от Козлодуй го продават за 7-8 стотинки навън, а скъпият ток от американските и слънчевите централи по 70 стотинки го пробутват на нас потребителите. Затова казвам, че ако евтиният ток от Козлодуй се продава на българските граждани, цените ще спаднат драстично.

- Анализатори обясняват властта на ГЕРБ заради липсата на перспектива. Виждате ли хора или партии, които могат да детронират хегемонията на премиера?

- Това донякъде е така. Хората са силно разочаровани от ГЕРБ, но са и скептични към онези, които, когато бяха управляващи не направиха нищо за това животът на хората да стане по-добър. Навремето Станишев много се ядосваше, когато му казвах от трибуната на парламента, че трябва да се срамува, че двама независими депутати изпълняваме предизборните обещания на БСП чрез конкретни законопроекти. За ревизия на приватизацията и концесиите, за увеличение на пенсиите, за премахване на доплащането в болниците, за изтеглянето от Ирак. Дори и за „имотите“ на гражданина Кобурготски. Парадоксалното е, че ръководството на БСП тогава гласуваше против, макар че бяха обещали тези неща на своите избиратели. На въпроса ви –в момента не виждам партия, която да промени корумпираната и прогнила политическа система. Виждам обаче страшно много почтени хора, които са доказали с дела, че имат принципи и се борят за справедливост. Едва ли е толкова трудно тези хора да се обединят и заедно да изметат тази компрадорска олигархия, която толкова години ни лъже и граби. Аз лично бих помагал с каквото мога в тази насока.

- Как ще коментирате ситуацията с избягалите затворници? Управляващите твърдят, че подобни случаи е имало в цял свят. Ще свърши ли „работа” това оправдание пред електората?

- Слушах дебатите в парламента за бегълците от Софийския затвор. Особено забавно беше изказването на Даниел Кирилов – шеф на Правната комисия и явно достоен наследник на Искра Фидосова. Имало и други бягства – на граф Монте Кристо, влакът беглец, от Алкатраз, какво толкова. Всъщност щеше да е забавно, ако не бе толкова трагично. Големият проблем е защо над 1000 изпечени рецидивисти с влязла в сила присъда са на свобода и продължават да извършват престъпления? Защо хора с по 30-40-50 висящи дела са на свобода. Защо десетки хиляди разкрити крадци рецидивисти дори не са обвинявани от Прокуратурата, защото техните кражби били под 100 лева и се водили „маломерни“. Защо нашите баби и дядовци по селата спят с брадви под възглавницата и не знаят дали ше осъмнат след поредния рецидивистки набег? Тези проблеми са много лесно решими от парламента, с няколко елементарни поправки в Наказателния кодекс. Големият въпрос е защо депутатите гледат тавана и се ослушват. Бих им предложил незабавно в Наказателния кодекс да бъде записано, че за особено опасни престъпници на свобода държавата да дава парична награда за сведения, довели до залавянето им. Хора с висящи дела да са в ареста. За „маломерни“ кражби и грабежи – ефективни присъди. За престъпления срещу беззащитни възрастни хора и деца – особено тежки присъди. И последното – при самозащита, при защита на семейство, дом, имущество, чест – институт на неизбежна отбрана, който да гарантира правата на гражданите срещу рецидивистите. Не е трудно, дано има някой нормален депутат, който да внесе тези разумни предложения.

- Меглена Плугчиева констатира, че пускането на бежанци без документи е било голямата грешка на Европа. Поправима ли е тя? Ще ни спаси ли Шенген от подобни случаи, които виждаме в Германия, в Англия, Франция от около 3 години насам?

- Това не е грешка на Европа, а на Ангела Меркел и група либералстващи субекти, които са начело на ключови институции в Европейския съюз. Тяхната престъпна политика доведе до навлизането в Европа на близо 2 милиона бежанци. Те не са преобладаващо от Сирия, а са от Афганистан, Пакистан, Африка. Може би десетки хиляди са добре обучени ислямисти, които се спасяват от Сирия. Всичко това е следствие на престъпната политика на някои европейски и американски правителства, които подпалиха Ирак, Либия, Сирия. Много анализатори предупреждаваха, че това ще се случи, но високомерието и алчността на много европейски политици заглушиха тези мъдри предупреждения. Знаете, че Буш и Колин Пауъл се извиниха публично за лъжите относно иракските химически оръжия. Извини се и Тони Блеър. Най-яростния ястреб срещу режима на Кадафи - Никола Саркози преди дни беше арестуван и най-вероятно ще търка с години наровете на някой френски затвор. Вероятно и Меркел ще получи заслуженото за своята политика от немския народ. Колкото до Шенген, този Европейски съюз на самозабравилите се и корумпирани евробюрократи няма бъдеще. Ако съюза не се реформира като наистина демократичен съюз на нациите, а не на брюкселската олигархия, не виждам как ще оцелее.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 11 Април 2018 11:08
  Докато кипят парадни арести, Теменужка ни успокоява, че Гинка няма пари за тока, но с мъжа си били надеждно семейство

  "От "Инерком" казаха, че водят разговори с банки, но все още не могат да намерят пари за сделката с ЧЕЗ. Имат намерение да сключат сделката". Това призна пред БТВ енергийната министърка Теменужка Петкова, която съвсем "успокои" държавата.

  Докато службите тестват как работят момчетата от новите антикорупционни структури на терен, дали 20 души могат да арестуват 2 жени на столичен булевард, се оказва, че министърката, която отговаря за тока, не знае какво ще правим, като дойде Гинка. Дали ще плащаме по-висок ток, ще бъде ли качествен, има ли подобен капацитет "Инерком" и още куп въпроси, на които нямаме отговори.

  С недомлъвки Петкова обясни, опитвайки се да бъде убедителна, че познава Гинка Върбакова и семейството ѝ. Те били почтени хора, но и самата тя не била убедена, дали приятелката ѝ е способна с мъжа си да управлява електроенергията на половината държава. Теменужка Петкова прехвърли отговорността върху временната парламентарна комисия за "ЧЕЗ" и на КЕВР. Министърката отново условно преповтори, че е възможно индийска компания да купи тока ни, ако не стигнат парите на Гинка Върбакова, за да плати сделката. Поредните арести пък заприличаха на поредния скандал за 2 дни, с който се покриват важните проблеми, като тока на половин България, например, който още не е уреден. Чехите ни дадоха 9 месеца, изключително голям период, за да намерим пари, но дните си минават, а Гинка пари няма. 

 • Сряда, 11 Април 2018 11:08
  Жельо Бойчев поиска по-дълъг срок за комисията "ЧЕЗ" в парламента

  "Най-вероятно ще поискаме удължение на работата на Комисията". Това каза председателят на Временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев на представянето на резултатите от работата до момента. Попитан какво удължение на работата на Комисията ще бъде поискано, той коментира: „Не виждам основание за удължаване на работа с повече от месец“. „Изпратихме писмо и до ЧЕЗ в Чехия, в което молим да ни информират кога и с кого са водени разговори, както и какви са били условията към потенциалните купувачи“, посочи Жельо Бойчев. „Десетки са въпросите ни, част от които са изпратени на база на получената вече информация или за да я допълнят“, обясни председателят на Комисията. „Очакваме отговор на редица важни въпроси от институциите“, каза още той.

  Временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП, за срок от 1 месец. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание на комисията продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите. На третото й заседание стана ясен обратът по казуса- държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, след като първоначално правителството заяви готовност държавата да се включи. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно. Премиерът Бойко Борисов не присъства на заседанието, както настояха от опозицията. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“.

 • Сряда, 11 Април 2018 11:08
  Корнелия Нинова: ЧЕЗ иска 51% по-скъп ток. Пак ли народът ще плаща за далаверите на управляващите?

  Председателят на БСП Корнелия Нинова публикува писмо от КЕВР, в което е получила отговор от Иван Иванов по повод цените на тока. "Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието? Публикувам отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов на мое писмо с питане какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от "ЧЕЗ разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" от 01.07.2018 г. Обръщам внимание, че искането е от 30.03.2018 г. и досега е крито. Другите енергоразпределителни дружества обявиха официално исканията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме обвинявани в лъжа, че ще има увеличение на цената на тока за хората. Ето я истината: ЧЕЗ ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа. За сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4% , на дневната с 6,9%. "Енерго про" са поискали средно увеличение с 5.5%. Едните с 5%, ЧЕЗ с 51%. Защо ли? Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?", пита Нинова. 

   

Оставете коментар