Четвъртък, 27 Юни 2019
Неделя, 03 Юни 2018 10:33

Явор Куюмджиев пред BIG5: ГЕРБ гази протокола, кметовете им се престарават пред лидерите! Борисов не постигна нищо в Русия, само размразихме отношенията си

Нито ще имаме повече руски туристи, нито тръба с газ пряко до България. Бойко Борисов и делегацията му направиха първата стъпа по дългата пътека към Москва. През последните години ГЕРБ обиди изключително много Кремъл. Управляващите прекаляват с подмазването към лидерите си, кметове на областни градове спряха да ни канят на празници, кометира пред BIG5 Явор Куюмджиев от БСП.

- Г-н Куюмджиев, как ще коментирате поведението на търговищкия кмет Дарин Димитров? Бившият зам.-областен управител в града Николай Дяков твърди, че му е направил цензура заради пост във фейсбук?

- От БСП коментирахме проблема на областен съвет. Категорично против сме да се свалят портретите на кметовете на Търговище в общината. Историята на града е още от 1878 г. Да се прави подобна подигравка с историята, не прави чест на никого. Нашите общински съветници от БСП ще поставят въпроса отново на някоя от следващите сесии в Търговище. Получихме отговор от общината, че портретите на бившите кметове ще бъдат върнати, но на друга стена. Това е типичното поведение на ГЕРБ като цяло. Работи се на принципа „проба – грешка“ в цялата държава.

- Възможно ли е това да е провокация, предизвикана от Цветан Цветанов, който преди няколко седмици откри панаира в града?

- Не, не вярвам. По-скоро става въпрос за местни свръх свръх инициативи. Те са по католици и от папата. Ще ви дам пример. За нас беше потресаващо. На 14-и май беше празникът на града и в 9:30 часа се вдигаха знамената. Имаше концерт на духовия оркестър, мажоретки, бяха се събрали официални лица на площада пред общината. Не беше почетен адресът, който прати Румен Радев. Това е изключителна грешка в протокола. Ние написахме декларация. В 10:30 часа започна тържествена сесия в Общинския съвет, на която чак прочетоха адреса на президента. Това беше и денят, в който Цветан Цветанов пристигна в Търговище. Не искам да правя генерални заключения, но се направиха много груби нарушения. Общинари се оправдаха, че късно са получили поздравления от „Дондуков“ 2. Повярвайте ми, президентството няма как да забрави празник на град. Тези писма не се изпращат с пощенски гълъб, а по електронна поща и с писма. Беше много абсурдно как се прочете пълният текст на Бойко Борисов, в което няма нищо лошо, а на президентът все едно не съществува.

- Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров започна Вартоломееви нощи срещу градоначалници от БСП, да прави кметгейтове. Това част ли е от програмата, която изпълнява?

- Ние никога не сме се саморазправяли с кметовете от други партии, а обратното. По времето на правителството „Орешарски“ имаше 500 млн. лева, които бяха отделени за подпомагане на общините. Разпределяха се равномерно между всички кметове и не сме ги делили да партии. Абсолютната власт корумпира абсолютно. БСП е минавала по този път. 1994-1996 г. си спомнете, че общините бяха на БСП. През 1997 година си спомнете какво се случи… Трябва да има някаква граница. Колегите в Търговище този път просто се престараха. Има и един много интересен момент. ГЕРБ са трета година на власт, а не ни пращат официални покани за мероприятия. Нито областният, нито общинският председател на БСП. Доскоро дори и нашият депутат не беше желан гост. Забравиха дори да поканят бивши кметове на празника на града. Казах на градоначалника: „Дарине, не се прави така!“. Той ми отговори, че взели решение да не канят партии. Може ли да се постъпва по този начин? Ние сме национално представена партия в парламента, имаме общински съветници, как може да не поканят областния председател на БСП? По наше време сме пращали покани до всички ръководства. Има протокол, не може да си правиш каквото си искаш. Сега се фукат какво са направили в областта и колко са построили. Всички проекти са направени по времето на Красимир Мире и на БСП. Един проект не са стартирали, а мандатът изтича. Какво правим след една година, когато има местни избори?

- Ще искате ли оставката на Дарин Димитров?

- За подобно нещо няма как да искаме оставка. Става въпрос за приказка срещу приказка между Николай Дяков и кмета Дарин Димитров.

- Как ще коментирате поведението на ГЕРБ и на Бойко Борисов в Русия?

- Целите да строим заедно АЕЦ „Белене“ с Русия не бяха постигнати. Признавам, че поне имаше размразяване на отношенията с федерацията. Дълго време няма да успеем да постигнем и повече руски туристи, както и пряк достъп на газ. През последните години ръководството на ГЕРБ нанесе прекалено много обиди срещу Кремъл. Това е първа стъпка по дългата пътека.

- Томислав Дончев заяви, че имало и четвърти участник за строежа на атомната електроцентрала, но не каза кой е. Вие имате ли повече информация?

- Официално нямам достъп до подобна информация и трябва самият той да каже. Ние ще разберем, когато правителството извърши всички процедури и подпише. До тук всичко са само приказки. Не е сериозно.

- В БСП обсъждали се нов вот на недоверие към правителството?

- Поне аз не съм чувал да има подобна идея засега.

Интервю на Христо Стоилов

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар