Сряда, 17 Октомври 2018
Неделя, 03 Юни 2018 10:33

Явор Куюмджиев пред BIG5: ГЕРБ гази протокола, кметовете им се престарават пред лидерите! Борисов не постигна нищо в Русия, само размразихме отношенията си

Нито ще имаме повече руски туристи, нито тръба с газ пряко до България. Бойко Борисов и делегацията му направиха първата стъпа по дългата пътека към Москва. През последните години ГЕРБ обиди изключително много Кремъл. Управляващите прекаляват с подмазването към лидерите си, кметове на областни градове спряха да ни канят на празници, кометира пред BIG5 Явор Куюмджиев от БСП.

- Г-н Куюмджиев, как ще коментирате поведението на търговищкия кмет Дарин Димитров? Бившият зам.-областен управител в града Николай Дяков твърди, че му е направил цензура заради пост във фейсбук?

- От БСП коментирахме проблема на областен съвет. Категорично против сме да се свалят портретите на кметовете на Търговище в общината. Историята на града е още от 1878 г. Да се прави подобна подигравка с историята, не прави чест на никого. Нашите общински съветници от БСП ще поставят въпроса отново на някоя от следващите сесии в Търговище. Получихме отговор от общината, че портретите на бившите кметове ще бъдат върнати, но на друга стена. Това е типичното поведение на ГЕРБ като цяло. Работи се на принципа „проба – грешка“ в цялата държава.

- Възможно ли е това да е провокация, предизвикана от Цветан Цветанов, който преди няколко седмици откри панаира в града?

- Не, не вярвам. По-скоро става въпрос за местни свръх свръх инициативи. Те са по католици и от папата. Ще ви дам пример. За нас беше потресаващо. На 14-и май беше празникът на града и в 9:30 часа се вдигаха знамената. Имаше концерт на духовия оркестър, мажоретки, бяха се събрали официални лица на площада пред общината. Не беше почетен адресът, който прати Румен Радев. Това е изключителна грешка в протокола. Ние написахме декларация. В 10:30 часа започна тържествена сесия в Общинския съвет, на която чак прочетоха адреса на президента. Това беше и денят, в който Цветан Цветанов пристигна в Търговище. Не искам да правя генерални заключения, но се направиха много груби нарушения. Общинари се оправдаха, че късно са получили поздравления от „Дондуков“ 2. Повярвайте ми, президентството няма как да забрави празник на град. Тези писма не се изпращат с пощенски гълъб, а по електронна поща и с писма. Беше много абсурдно как се прочете пълният текст на Бойко Борисов, в което няма нищо лошо, а на президентът все едно не съществува.

- Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров започна Вартоломееви нощи срещу градоначалници от БСП, да прави кметгейтове. Това част ли е от програмата, която изпълнява?

- Ние никога не сме се саморазправяли с кметовете от други партии, а обратното. По времето на правителството „Орешарски“ имаше 500 млн. лева, които бяха отделени за подпомагане на общините. Разпределяха се равномерно между всички кметове и не сме ги делили да партии. Абсолютната власт корумпира абсолютно. БСП е минавала по този път. 1994-1996 г. си спомнете, че общините бяха на БСП. През 1997 година си спомнете какво се случи… Трябва да има някаква граница. Колегите в Търговище този път просто се престараха. Има и един много интересен момент. ГЕРБ са трета година на власт, а не ни пращат официални покани за мероприятия. Нито областният, нито общинският председател на БСП. Доскоро дори и нашият депутат не беше желан гост. Забравиха дори да поканят бивши кметове на празника на града. Казах на градоначалника: „Дарине, не се прави така!“. Той ми отговори, че взели решение да не канят партии. Може ли да се постъпва по този начин? Ние сме национално представена партия в парламента, имаме общински съветници, как може да не поканят областния председател на БСП? По наше време сме пращали покани до всички ръководства. Има протокол, не може да си правиш каквото си искаш. Сега се фукат какво са направили в областта и колко са построили. Всички проекти са направени по времето на Красимир Мире и на БСП. Един проект не са стартирали, а мандатът изтича. Какво правим след една година, когато има местни избори?

- Ще искате ли оставката на Дарин Димитров?

- За подобно нещо няма как да искаме оставка. Става въпрос за приказка срещу приказка между Николай Дяков и кмета Дарин Димитров.

- Как ще коментирате поведението на ГЕРБ и на Бойко Борисов в Русия?

- Целите да строим заедно АЕЦ „Белене“ с Русия не бяха постигнати. Признавам, че поне имаше размразяване на отношенията с федерацията. Дълго време няма да успеем да постигнем и повече руски туристи, както и пряк достъп на газ. През последните години ръководството на ГЕРБ нанесе прекалено много обиди срещу Кремъл. Това е първа стъпка по дългата пътека.

- Томислав Дончев заяви, че имало и четвърти участник за строежа на атомната електроцентрала, но не каза кой е. Вие имате ли повече информация?

- Официално нямам достъп до подобна информация и трябва самият той да каже. Ние ще разберем, когато правителството извърши всички процедури и подпише. До тук всичко са само приказки. Не е сериозно.

- В БСП обсъждали се нов вот на недоверие към правителството?

- Поне аз не съм чувал да има подобна идея засега.

Интервю на Христо Стоилов

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 03 Юни 2018 10:33
  "Джи Пи Груп" – от крупните ремонти до пране на пари. Защо фирмата с най-големи договори нарича разследването на Прокуратурата и ОЛАФ "измислени събития"?

  Разкрития за нередности, подозрения за корупция, данни за унищожаване на документи, прокурорски проверки (вж тук), сезиране на ОЛАФ (Еевропейската служба за борба с финансовите измами) и блокирани средства за една от най-големите фирми, печелеща крупни проекти. Наред с това – скандали за некачествени ремонти на всички обекти, на които работи „ДжиПи Груп”, публикации на разследващи журналисти, дори  евентуален мотив за убийството в Русе.

  Ядосан от обществените реакции за некачествените ремонти, Борисов нареди на АПИ да намери начин да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране „Джи Пи Груп", в следствие на което фирмата се отказа и от изграждането на тунела "Железница" на АМ „Струма”, който ще е най-дългият в България, оттегли се и от ремонта на трасето на трамвай №5 за близо 40 млн. лева без ДДС.

  Засега Пътната агенция не е съобщила дали е открила механизъм да не допуска "Джи Пи Груп" до обществени поръчки, както премиерът й нареди. В понеделник кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че процедурата за трасето на трамвай №5 продължава, като за подписване на договор ще бъде поканен участникът, класиран на второ място - „Интегрирани строителни системи“ – част от "София инфраструктура 2018". След появилата се информация, обаче, че собственикът й Владимир Пилчев участва в управлението на дружества с адрес на регистрация, съвпадащ с този на „Джи Пи Груп“, Фандъкова пак излезе с изявление, че обществената поръчка се анулира и ще има нова.

   „Сготвени” и „сатанизирани” ли са „Джи Пи Груп”?

 • Неделя, 03 Юни 2018 10:33
  Атанас Атанасов: Свидетели сме на едноличния режим на Борисов, институциите са тежко обезличени

  Плащайки „дупката” на Гергов, Борисов си купува влияние в т.нар. „опозиция” в БСП, смята лидерът на ДСБ

  „Бойко Борисов нарежда да се спрат някакви сделки, което означава, че нарежда да се пуснат тези сделки. Свидетели сме на едноличния режим на Борисов”. Това обяви пред bTV ген. Атанас Атанасов - председател на ДСБ.

  Правителството управлява парите в България, въпреки че в Конституцията пише друго. В държавата има много пари, след като правителството може да подари 43 млн. лева и да ги подари на едно физическо лице - Георги Гергов. "Дупката" във Варна излиза по над 7 хиляди евро на квадратен метър. Няма такова място никъде другаде в света.

  Според Атанасов по този начин премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си купува влияние в „т.нар. опозиция” в БСП. „Вижда се, че Борисов с чужда пита помен прави. С наши пари си купува влияние в опозицията. На 10 октомври Борисов се скара на българите, извика посланиците и между тези две събития реши да даде парите на Гергов”, коментира още ген. Атанасов.

  "Проблемът в момента е, че институциите са тежко обезличени в България. Няма такива. Изниква дадена ситуация, изведнъж се появява Бойко Борисов и решава всичко. Решенията се взимат еднолично. Това е големият проблем. Със сделката за "Дупката" Борисов си купува влияние в така наречения му политически опонент. За това тази опозиция е бутафорна. Управлението има пълен комфорт в парламента. Въпреки това не минава седмица без скандал между управляващите. Това показва, че горе нещата се получават, но долу в низите не може повече да се търпи това положение. Видяхте и в чужбина как реагираха за убийството в Русе. Защо да не питат хората?", попита Атанасов.

 • Неделя, 03 Юни 2018 10:33
  Президентът Румен Радев за „Джи Пи Груп“: Къде са държавните институции? Къде е съдебната система?

  Проблемът с „Джи Пи Груп“ поражда въпроса къде са държавните и обществените институции и къде е съдебната система? Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със започналите проверки на пътните ремонти на „Джи Пи Груп“ и спирането на европейско и държавно финансиране на проектите, по които работят.

  „Виждаме, че имаме сериозен проблем . Това, от една страна, са високите цени, а от друга – безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София. За решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане за участие в обществени поръчки и то при вече сключени договори.

  Такъв тип подход поражда и много други въпроси.

  Къде са държавните и обществени институции? Къде е съдебната система?”, пита Радев.

Оставете коментар