Четвъртък, 27 Юни 2019
Събота, 09 Юни 2018 14:42

Марин Марковски пред BIG5: Изчезналите пари по делото на Иванчева са или в Бъкингамския дворец, или в циганската махала. Заради липсата на агенти и некадърните разследващи, убиха Пелов!

Адвокатът на задържаната бивша кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева - Марин Марковски, коментира случая пред BIG5. Според него е груба грешка, че "светещите пари" не са останали като доказателство по делото, както е по закон. Той се пошегува, че вероятно са върнати на собственика им Ваклин, който вероятно ги е вложил в банка, и вече може би светят по цял свят, включително в Бъкингамския дворец и цигански махали. 

- Г-н Марковски, къде изчезнаха парите по делото с Десислава Иванчева?

- Парите, които трябва да бъдат приложени към самото дело, не са загубени от прокуратурата, а вероятно са върнати на бизнесмена Ваклин, който е „дал подкупа“. Ако той ги е вложил в банка, което е нормално, е допусната грешка, че липсват в делото.

- Възможно ли е да бъдат върнати в един момент от делото?

- Може би, но само предполагам, че прокуратурата ще намери парите. Може в един по-късен момент банката да ги предаде. Прокуратурата си има някаква тактика на обвинението. Това е само детайл. Липсват и други доказателства. За обвиненията, че Десислава Иванчева е искала 250 000 евро подкуп, освен показанията на Ваклин, който казва, че Дюлгеров му заявил, че е искала сумата. Без да правим анализ, се вижда, че това доказателство е крайно недостатъчно, за да се опираш на обвинението. Има и още нещо. Ако е взела 75 000 лева, а не 500 000 лева, то обвинението трябва да е до около 5 години затвор, а не 20 години.

- Ще бъдат ли свидетели и хората, които описвах номерата на парите?

- Не само, че могат да бъдат, а и в самите протоколи са записали коректно от МВР номерата на банкнотите. Аз разговарям с оперативните работници. Ние не сме врагове, а работим. Аз си защитавам клиента, а те го обвиняват. В спора трябва да се роди истината.

- Ако Вклин е изхарчил банкнотите, какво става с делото? Дума срещу дума?

- Ако ги е внесъл в банката, парите потъват в паричен поток. Ако ги е занесъл на гишето, от там касиерката ги слага в касите. Пръсват се. Може да са и в циганската махала, може да са и в Бъкингамския дворец. Тези пари трябва да се държат в касата на съда, за да са доказателство, когато дойде време за делото. Веществените доказателства се пазят до окончателното приключване на доказателствата. Има протоколи за номерата на банкнотите, но ако са били фалшиви – нямаме подкуп. Как да разберем това, като парите са изчезнали? Тогава означава, че разследването е направило най-голямата глупост.

- Следите ли случая с избягалия затворник Владимир Пелов?

- Това беше проява на некадърност от страна на разследващите. Всичко идва от липсата на цивилни агенти. Ние нямаме агентура, на която да се плаща и да следи за определени лица. Трябва да има дискретност, а някой път заради пари – предават агентите. Кажете ми къде има хора под прикритие?

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 09 Юни 2018 14:42
  Съдът: При акцията срещу Иванчева са нарушени правата й

  По делото има провокация към подкуп, но тя е незначителна, пише в мотивите на спецсъда за осъдителните присъди

 • Събота, 09 Юни 2018 14:42
  Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха пуснати под домашен арест. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

  Апелативният специализиран съд освободи под домашен арест бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейния заместник Биляна Петрова. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

  На първа инстанция Специализираният наказателен съд осъди Иванчева на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок 20 години.

  Заместникът й Биляна Петрова получи 15 години затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 години да заема публична длъжност. Присъдена е и конфискация на част от имуществото й. Петко Дюлгеров е осъден на 12 години затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.

  След произнасянето на присъдите на 15 април, двете жени бяха отведени в Сливенския затвор, където да изчакат решението по тяхното дело на по-горна инстанция. След днешното решение на съда Иванчева и Петрова трябва да бъдат конвоирани от ареста до домовете си.

 • Събота, 09 Юни 2018 14:42
  Гешев: Делото „Иванчева” съчета политически и олигархични интереси

  Според заместник-главния прокурор делото е „дребна битка на фона на голямата борба с корупцията, обикновен криминален случай, който скоро вероятно няма да се повтори, защото е направен много елементарно и никой не взима пари по този начин”

Оставете коментар