Сряда, 21 Август 2019
Понеделник, 30 Юли 2018 19:59

Методи Андреев пред BIG5: Путин показа къде е мястото на Борисов, който само в ЕС на пияния Юнкер може да е голям международник и велик политик

Руският президент посрещна Бойко Борисов не като председател на ЕС, а като портиер, както самият български премиер се държа в Москва. ГЕРБ е основният наемник на олигархията, а Волен Сидеров и Красимир Каракачанов са маши в ръцете на коалиционните си партньори. Поправката „Домусчиев“ категорично е минала със съгласието на премиера. Подобни важни решения не могат да се вземат без одобрението на вожда. В България няма как да има нов проект, който да не е съгласуван с олигарсите, които държат медиите, каза пред BIG5 бившият депутат Методи Андреев. 

- Г-н Андреев, какво се случва в държавата, как може да опишете края на политическия сезон?

- В края на този политически сезон маските паднаха. ГЕРБ лъсна като основния наемник на олигархията. ВМРО и „Атака“ са маши на партията на Бойко Борисов. Олигархията си има управляващи наемници в лицето на ГЕРБ и опозия в лицето на БСП. Аз съм бил в парламентарната група на ГЕРБ и знам как стоят нещата. Там не може да мине нито едно сериозно предложение, ако то не е удобрено от техния политически орган Бойко Борисов. Той е ръководството. Всичко останало е „миже да те лъжем“. Поправката „Домусчиев“ категорично е минала със съгласието на премиера. След това се използват машите от „Атака“ и ВМРО, за да не се знае кой е точно вносителят на лобисткия закон. После, както винаги се случва, вождът и учителят на целия ГЕРБ, когато има подобна ситуация, жертва авторитета на парламентарната си група за сметка на своето собствено его и казва „аз разпоредих на депутатите си да подкрепят ветото на президента“. БСП също се държаха много странно. Привидно бяха против поправката, но когато се обсъждаше, имаше само няколко депутати в пленарната зала.

- Беше засегната и свободата на словото. Може ли тя да бъде регламентирана чрез закон?

- Навсякъде вождът и учителят на целия ГЕРБ разправя, че България е демократична държава и той е демократ. Той задава ли си въпроса защо Конгресът на САЩ реши отново да открие радио „Свободна Европа“ у нас? Не е ли наясно, че Америка дава парите на своите данъкоплатци? САЩ не са България, където плащаме данъци, за да могат олигарсите и политиците да ни ги крадат. Това се случва с най-голям успех по време на управлението на ГЕРБ. И по времето на БСП и на СДС е имало такова нещо, но от ГЕРБ станаха експерти по обществените поръчки и вече могат да отворят академия за това, как се прави далавера чрез политика. Действията на САЩ означават, че демокрацията в България е под въпрос. САЩ са преценили, че тези пари отиват в страната ни, за да има свободно слово и демокрация, която напрактика в очите на конгресмените липсва, за разлика от нашия ръководител от Банкя. Той е бил член на БКП, след това се колебаел дали да напусне партията, става охранител на Тодор Живков, а сега е пръв демократ, виден международник и т.н. Когато всички казват, че ти си най-великият, няма как да не си го помислиш, като се погледнеш в огледалото, макар че там може да личи друг образ. Един студент беше забил Бойко Борисов, като го попита кого вижда в огледалото – себе си или Делян Пеевски. Този въпрос и сега може да му бъде зададен. В крайна сметка държавата не е онова, което искаме да бъде през лятото на 2018 г. В страната ни има държавна мафия, тежко корумпирана страна сме, пазарната ни икономика прилича много повече на тази в Путиновата Русия. В същото време олигархичните кръгове вече налагат и политически решения. Всичко това говори за едно – за тежка политическа картина, която не е в полза на почтените българи.

- Ще остане ли стабилно правителството след последните скандали в редиците на Обединените патриоти?

- Цялото управление е една „джендър коалиция“, ако трябва да използваме една от любимите думи на Волен Сидеров. Той самият участва в джендър управление. Не може от една страна ГЕРБ, които са уж европейска партия и споделят ценностите на НАТО, да е в коалиция с човек, който ясно се разкри, че е подставено лице в политиката на имперските интереси на Владимир Путин. Единственото, което сплотява двете партии са далаверата и верността към олигархията. Волен Сидеров каза, че защитавал българския бизнес. Нали е ясно на повечето хора как се пръкна този бизнес – от източването на външнотърговски дружества, от окрадените банки, от югоембаргото, от точене на ДДС, от скрит трафик на наркотици, проституция и т.н.

- Татяна Дончева заяви, че истинските промени няма да дойдат с избори, а с революция. Изчерпаха ли се всички останали средства?

- Ситуацията в България много прилича на тази, която беше след 10-и ноември. Тогава никой не се делеше на десен или на ляв, а на комунисти и антикомунисти. Повечето искахме да имаме демокрация и да сме членове на ЕС и на НАТО. Тогава въпросът беше да се демонтира комунистическата система и да се върне демокрацията в България. Видя се мирният преход който наложиха Желю Желев и хората около него до къде стигна. В България има липса на сериозна лустрация. Това доведе до реанимиране на най-големите страхове на българина – да видиш комунист да става капиталист. Голяма част от нашите едри предприемачи произхождат от такива среди. Те или са били офицери в ДС, или са синове и дъщери на бивши комунистически величия. Други пък са стопанска или комсомолска номенклатура. Погледнете управляващата ни партия и ще разберете защо е такова състоянието на държавата ни. Премиерът Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова, Красимир Велчев и т.н. са все бивши членове на БКП. Татяна Дончева е много права. В една държава, в която няма алтернатива, хората взимат нещата в свои ръце. Аз говоря за революция на почтените хора, на тези, които искат да продължим европейския си път и са против мафията, която беше установена. В момента имаме клептократично управление, което има на своя страна прокуратурата. Когато това се случва, няма как да очакваме нещо да се промени в държавата, ако няма революция. Има начини с блокиране на пътища, с гладни стачки и пр. Николай Колев Босия в момента гладува, а официалните медии мълчат. Той го прави не само заради купените книжки, а като цяло срещу тежката корупция. Да не се правят на ощипани гербаджиите, защото тази корупция е много близка до сърцето им. В този Европейски съюз с пияния Жан-Клод Юнкер липсва лидерство. Това дава възможност на хора като Бойко Борисов да се изявяват като големи международници и политици. В същото време има огромни зависимости на Европа от Русия. Тук Доналд Тръмп е абсолютно прав.

- Къде виждате алтернативата?

- Гражданите трябва да вземат нещата в своите ръце. Необходима е една гражданска инициатива за почтено управление, а не новите формати, които сега се опитват да ни лансират. Например Слави Трифонов щял да прави партия. Дълбоко не вярвам, че един шоумен може да спасява държавата. Той явно има качества, тъй като дълго време се задържа на екрана, но едно е да критикуваш от позицията си на шоумен, съвсем друго е да реализираш нещата, които искаш да се случат. Нужен ни е граждански протест, а не поредните спасители от ръжта, които ни посочват. Вождът и целият ГЕРБ трудно вече могат да заблуждават при следващи избори много хора, защото се видя на кого служат. Затова се подготвя нов проект, който също трябва да изпълни някаква мисия, възложена от задкулисието. В същото време никой от олигарсите няма да позволи току-така да се появи нов проект. Медиите са окупирани от олигархията. Как ще се случи този нов проект без да му се даде гласност? Борисов засега се справя. Пази границите, храни родната олигархия, фирми, близки до властта, усвояват европейските средства.

- Изхабен ли е вече проектът ГЕРБ?

- Задкулисието работи така, че никога няма да ти каже, че си изхабен. Важното е да вършиш работа. В момента, в който не можеш да се справяш, задкулисието оставя нещата на самотек и започва да подготвя нови проекти. Фактът, че вече се говори за тях означава, че ГЕРБ в един момент много скоро ще загуби позициите си, защото няма да може да обслужва интереси. ГЕРБ е част от Петата колона. Намесата на една държава в политиката на друга става винаги чрез подкупи. Такъв е и случаят с България. Рубладжиите продължават да печелят и да ни обясняват колко полезен бил за страната ни проектът АЕЦ "Белене". В същото време ние видяхме огромното унижение на Борисов пред Путин. Руският президент тогава беше много симпатичен, защото беше единственият политик, който показа на Бойко Борисов къде му е мястото. Той можеше да бъде посрещнат и като председател на ЕС. Само че премиерът ни отиде в Русия и се държа като портиер на съюза и затова получи подобаващо един такъв "пост" посрещане. Голяма част от западните политици го прегръщат и го хвалят колко голям политик бил. В същото време много добре знаят защо България не е приета в Шенген – заради огромната корупция, липсва действащата пазарна икономика, заради криминалната същност на държавата и заради несигурността, която ЕС вижда в наше лице. Ние сме генератори на нестабилност. Цялото това поведение за мен е лицемерие.

- Какво очаквате след края на депутатската ваканция?

- Не можем да очакваме нищо ново. Същата олигархична зависимост на политиците и обслужване на интереси. Един от примерите е закона за електромнните цигари. Здравето е най-ценното благо за човека. Щом един продукт като бездимните цигари не вредят толкова на човешкото здраве, колкото обикновените, защо да им вдигаме акциза? Става въпрос за 15 млн. лв. от бюджета, които бяха оревани от Менда Стоянова. Защо не каза нищо за 60-те млн. лв. на Кирил Домусчиев? Щом е толкова ценен този бюджет, да накараме учениците още в първи клас да пушат цигарите на „Булгартабак“ като патриотичен дълг към държавата да пълнят хазната.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар