Сряда, 17 Октомври 2018
Понеделник, 30 Юли 2018 19:59

Методи Андреев пред BIG5: Путин показа къде е мястото на Борисов, който само в ЕС на пияния Юнкер може да е голям международник и велик политик

Руският президент посрещна Бойко Борисов не като председател на ЕС, а като портиер, както самият български премиер се държа в Москва. ГЕРБ е основният наемник на олигархията, а Волен Сидеров и Красимир Каракачанов са маши в ръцете на коалиционните си партньори. Поправката „Домусчиев“ категорично е минала със съгласието на премиера. Подобни важни решения не могат да се вземат без одобрението на вожда. В България няма как да има нов проект, който да не е съгласуван с олигарсите, които държат медиите, каза пред BIG5 бившият депутат Методи Андреев. 

- Г-н Андреев, какво се случва в държавата, как може да опишете края на политическия сезон?

- В края на този политически сезон маските паднаха. ГЕРБ лъсна като основния наемник на олигархията. ВМРО и „Атака“ са маши на партията на Бойко Борисов. Олигархията си има управляващи наемници в лицето на ГЕРБ и опозия в лицето на БСП. Аз съм бил в парламентарната група на ГЕРБ и знам как стоят нещата. Там не може да мине нито едно сериозно предложение, ако то не е удобрено от техния политически орган Бойко Борисов. Той е ръководството. Всичко останало е „миже да те лъжем“. Поправката „Домусчиев“ категорично е минала със съгласието на премиера. След това се използват машите от „Атака“ и ВМРО, за да не се знае кой е точно вносителят на лобисткия закон. После, както винаги се случва, вождът и учителят на целия ГЕРБ, когато има подобна ситуация, жертва авторитета на парламентарната си група за сметка на своето собствено его и казва „аз разпоредих на депутатите си да подкрепят ветото на президента“. БСП също се държаха много странно. Привидно бяха против поправката, но когато се обсъждаше, имаше само няколко депутати в пленарната зала.

- Беше засегната и свободата на словото. Може ли тя да бъде регламентирана чрез закон?

- Навсякъде вождът и учителят на целия ГЕРБ разправя, че България е демократична държава и той е демократ. Той задава ли си въпроса защо Конгресът на САЩ реши отново да открие радио „Свободна Европа“ у нас? Не е ли наясно, че Америка дава парите на своите данъкоплатци? САЩ не са България, където плащаме данъци, за да могат олигарсите и политиците да ни ги крадат. Това се случва с най-голям успех по време на управлението на ГЕРБ. И по времето на БСП и на СДС е имало такова нещо, но от ГЕРБ станаха експерти по обществените поръчки и вече могат да отворят академия за това, как се прави далавера чрез политика. Действията на САЩ означават, че демокрацията в България е под въпрос. САЩ са преценили, че тези пари отиват в страната ни, за да има свободно слово и демокрация, която напрактика в очите на конгресмените липсва, за разлика от нашия ръководител от Банкя. Той е бил член на БКП, след това се колебаел дали да напусне партията, става охранител на Тодор Живков, а сега е пръв демократ, виден международник и т.н. Когато всички казват, че ти си най-великият, няма как да не си го помислиш, като се погледнеш в огледалото, макар че там може да личи друг образ. Един студент беше забил Бойко Борисов, като го попита кого вижда в огледалото – себе си или Делян Пеевски. Този въпрос и сега може да му бъде зададен. В крайна сметка държавата не е онова, което искаме да бъде през лятото на 2018 г. В страната ни има държавна мафия, тежко корумпирана страна сме, пазарната ни икономика прилича много повече на тази в Путиновата Русия. В същото време олигархичните кръгове вече налагат и политически решения. Всичко това говори за едно – за тежка политическа картина, която не е в полза на почтените българи.

- Ще остане ли стабилно правителството след последните скандали в редиците на Обединените патриоти?

- Цялото управление е една „джендър коалиция“, ако трябва да използваме една от любимите думи на Волен Сидеров. Той самият участва в джендър управление. Не може от една страна ГЕРБ, които са уж европейска партия и споделят ценностите на НАТО, да е в коалиция с човек, който ясно се разкри, че е подставено лице в политиката на имперските интереси на Владимир Путин. Единственото, което сплотява двете партии са далаверата и верността към олигархията. Волен Сидеров каза, че защитавал българския бизнес. Нали е ясно на повечето хора как се пръкна този бизнес – от източването на външнотърговски дружества, от окрадените банки, от югоембаргото, от точене на ДДС, от скрит трафик на наркотици, проституция и т.н.

- Татяна Дончева заяви, че истинските промени няма да дойдат с избори, а с революция. Изчерпаха ли се всички останали средства?

- Ситуацията в България много прилича на тази, която беше след 10-и ноември. Тогава никой не се делеше на десен или на ляв, а на комунисти и антикомунисти. Повечето искахме да имаме демокрация и да сме членове на ЕС и на НАТО. Тогава въпросът беше да се демонтира комунистическата система и да се върне демокрацията в България. Видя се мирният преход който наложиха Желю Желев и хората около него до къде стигна. В България има липса на сериозна лустрация. Това доведе до реанимиране на най-големите страхове на българина – да видиш комунист да става капиталист. Голяма част от нашите едри предприемачи произхождат от такива среди. Те или са били офицери в ДС, или са синове и дъщери на бивши комунистически величия. Други пък са стопанска или комсомолска номенклатура. Погледнете управляващата ни партия и ще разберете защо е такова състоянието на държавата ни. Премиерът Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова, Красимир Велчев и т.н. са все бивши членове на БКП. Татяна Дончева е много права. В една държава, в която няма алтернатива, хората взимат нещата в свои ръце. Аз говоря за революция на почтените хора, на тези, които искат да продължим европейския си път и са против мафията, която беше установена. В момента имаме клептократично управление, което има на своя страна прокуратурата. Когато това се случва, няма как да очакваме нещо да се промени в държавата, ако няма революция. Има начини с блокиране на пътища, с гладни стачки и пр. Николай Колев Босия в момента гладува, а официалните медии мълчат. Той го прави не само заради купените книжки, а като цяло срещу тежката корупция. Да не се правят на ощипани гербаджиите, защото тази корупция е много близка до сърцето им. В този Европейски съюз с пияния Жан-Клод Юнкер липсва лидерство. Това дава възможност на хора като Бойко Борисов да се изявяват като големи международници и политици. В същото време има огромни зависимости на Европа от Русия. Тук Доналд Тръмп е абсолютно прав.

- Къде виждате алтернативата?

- Гражданите трябва да вземат нещата в своите ръце. Необходима е една гражданска инициатива за почтено управление, а не новите формати, които сега се опитват да ни лансират. Например Слави Трифонов щял да прави партия. Дълбоко не вярвам, че един шоумен може да спасява държавата. Той явно има качества, тъй като дълго време се задържа на екрана, но едно е да критикуваш от позицията си на шоумен, съвсем друго е да реализираш нещата, които искаш да се случат. Нужен ни е граждански протест, а не поредните спасители от ръжта, които ни посочват. Вождът и целият ГЕРБ трудно вече могат да заблуждават при следващи избори много хора, защото се видя на кого служат. Затова се подготвя нов проект, който също трябва да изпълни някаква мисия, възложена от задкулисието. В същото време никой от олигарсите няма да позволи току-така да се появи нов проект. Медиите са окупирани от олигархията. Как ще се случи този нов проект без да му се даде гласност? Борисов засега се справя. Пази границите, храни родната олигархия, фирми, близки до властта, усвояват европейските средства.

- Изхабен ли е вече проектът ГЕРБ?

- Задкулисието работи така, че никога няма да ти каже, че си изхабен. Важното е да вършиш работа. В момента, в който не можеш да се справяш, задкулисието оставя нещата на самотек и започва да подготвя нови проекти. Фактът, че вече се говори за тях означава, че ГЕРБ в един момент много скоро ще загуби позициите си, защото няма да може да обслужва интереси. ГЕРБ е част от Петата колона. Намесата на една държава в политиката на друга става винаги чрез подкупи. Такъв е и случаят с България. Рубладжиите продължават да печелят и да ни обясняват колко полезен бил за страната ни проектът АЕЦ "Белене". В същото време ние видяхме огромното унижение на Борисов пред Путин. Руският президент тогава беше много симпатичен, защото беше единственият политик, който показа на Бойко Борисов къде му е мястото. Той можеше да бъде посрещнат и като председател на ЕС. Само че премиерът ни отиде в Русия и се държа като портиер на съюза и затова получи подобаващо един такъв "пост" посрещане. Голяма част от западните политици го прегръщат и го хвалят колко голям политик бил. В същото време много добре знаят защо България не е приета в Шенген – заради огромната корупция, липсва действащата пазарна икономика, заради криминалната същност на държавата и заради несигурността, която ЕС вижда в наше лице. Ние сме генератори на нестабилност. Цялото това поведение за мен е лицемерие.

- Какво очаквате след края на депутатската ваканция?

- Не можем да очакваме нищо ново. Същата олигархична зависимост на политиците и обслужване на интереси. Един от примерите е закона за електромнните цигари. Здравето е най-ценното благо за човека. Щом един продукт като бездимните цигари не вредят толкова на човешкото здраве, колкото обикновените, защо да им вдигаме акциза? Става въпрос за 15 млн. лв. от бюджета, които бяха оревани от Менда Стоянова. Защо не каза нищо за 60-те млн. лв. на Кирил Домусчиев? Щом е толкова ценен този бюджет, да накараме учениците още в първи клас да пушат цигарите на „Булгартабак“ като патриотичен дълг към държавата да пълнят хазната.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Юли 2018 19:59
  И ми стана противно. От цялата политическа шайка

  Чудех се дали да не пусна материала на бТВ за безобразията в обществената поръчка за ремонт на „Граф Игнатиев”. И нефелните обяснения на зам.-кмета.

  Или да пусна за поредните скандали при Обединените Идиоти.

  Или че хора от Софийската опера са ни изложили в Япония и май са ги уволнили.

  Или материала на Слави Ангелов в „24 часа”, който припомня, че за малко време съкратената процедура не се е отнасяла за изнасилвачи и умишлени убийства. Но през 2010 година точката тихо е премахната от тогавашния парламент, без грам обсъждане.

  Или как млади хора умират, защото последните десет години няма реформа в здравеопазването и чиновници и политици си прехвърлят топката...

  Или как едни "десни" се разправят с други "десни" кой е по-десен от десните в дясно...

  А в това време "дясното" правителство вдига данъци на поразия и обещава да раздава пари, сякаш си ги взима от джоба. Все едно избори наближават....

  И ми стана противно. От цялата политическа шайка.

  Защото днес, докато гледах младите лица на студентите, си дадох сметка, че голяма част ще избягат от България именно заради горните точки... И добре, че не ме попитаха дали виждам бъдеще тук, защото не знам какво щях да им отговоря...

  Любомир Аламанов, фейсбук

 • Понеделник, 30 Юли 2018 19:59
  Европейците два стандарта ли имат? Ай гиди, дърти лицемери!

  Нещо не разбирам. Руснаците ги засипаха със санкции, че се били опитали да отровят Скрипалите, нищо че не беше показано никакво доказателство.

  Саудитците доказано заклали жив човек, журналист във Вашингтон таймс, в консулството си в Истанбул и нищо, освен медиен шум.

  Европейците два стандарта ли имат или два набора ценности?

  Защо никой не пише “Je suise Kashigi”?

  Ай гиди, дърти лицемери!

  Виктор Папазов, фейсбук

 • Понеделник, 30 Юли 2018 19:59
  Пенсионерски протест блокира движението пред Министерски съвет, искат преизчисляване на пенсиите

  Основното искане е всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г.

  Протестиращи пенсионери от цялата страна блокираха движението по бул. “Цар Освободител“ и преминаха в шествие до сградата на Народното събрание. В акцията участват десетки възрастни от различни пенсионерски организации от цялата страна, съобщи БНР.

  Пенсионери  се събраха преди това на протест пред сградата на Министерския съвет.

  Основното им искане е от 1 януари идната година всички пенсии да се преизчислят чрез средния осигурителен доход за 2017 г.

  На площада пред сградата на МС се събраха няколко десетки пенсионери. С плакати "Справедливо за пенсионерите и таван и за заплатите на депутатите“ възрастните поискаха достойни пенсии, с които да живеят достойно. Венелин Налбантов от националната инициатива "Социална солидарност" каза за искането за преизчисление на пенсиите от догодина:

  „Те не са преизчислявани реално от 2007 г. Сега ние искаме да бъде преизчислено с цел да могат горе-долу пенсиите малко да помръднат в посока, която да осигури едно полудостойно съществуване от 1 януари“.

  „Аз съм тука, за да изразя възмущението си, че се поддържа ниска пенсия от 200 лева. Нека те да вземат по 200 лева на месец и да изкарат с тия 200 лева. Пенсионерът има нужда от лекарства. Аз сега съм получила 7 лева увеличение. Какво е това? Един килограм хубаво сирене върви 11-12 лева, аз не ям боклуци. Всичко върви нагоре. Ние накъде вървим? Те просто искат да ни унищожат и ние да не съществуваме“, възмущава се една от протестиращите.

  Председателят на Областния Съюз на пенсионерите във Варна Димо Димов заяви пред „Фокус”, че варненската организация подкрепя днешния национален протест в столицата и настоява за увеличаване на пенсиите и еднакви правила за всички.

  „Хората са си отработили всичко през годините. Имаше дебат дали таванът на пенсиите да остане за по-рано пенсионираните, а за останалите да няма. Според нас това е несправедливо“, каза още Димо Димов. Той добави, че половината от възрастните хора във Варна и областта преживяват с 200 лева месечно, на прага на нищетата.

  По врене на брифинг на БСП в Народното събрание стана ясно, че исканията на пенсионерите ще бъдат подкрепени от ПГ на „БСП за България“. Секретарят на ПГ на левицата Филип Попов уточни, че това ще се случи през бюджетната процедура. „Като пример мога да дам това е двойното вдигане на тавана на пенсиите“, каза Попов и добави, че БСП има възможност да вкара отново Закона за възрастните хора.

  Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев допълни, че представители на БСП са били на протеста на пенсионерите. „Аз като председател на Комисия в Народното събрание поканих протестиращите или ръководството, излъчено от тях, да присъства на комисията по жалбите и връзките с гражданското общество. От 14.30 започва комисията. Ще се постараем да изслушаме техните искания“, каза още Кутев и уточни, че след това ще се обсъди какво може да бъде направено.

Оставете коментар