Събота, 20 Октомври 2018
Сряда, 03 Октомври 2018 14:37

Арх. Сергей Кузнецов: София има уникален силует на фона на Витоша, не позволявайте небостъргачите да го скрият

Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов е сред гостите на Дни на Москва в София и специален гост на Столична община на събитието "Разговори за града". Общото, което свързва двете столици,  е желанието за намаляване на трафика, повече пешеходни и зелени зони и прилагане на идеите на датския урбанист проф. арх. Ян Геел.

Представяме част от интервюто на арх. Сергей Кузнецов за „24 часа”, в което той споделя опита си за справяне с проблемите в Москва и отправя препоръки за развитието на София:

- Арх. Кузнецов, експерт сте по трансформация на обществени места. В момента тече много важен конкурс за София – за нова визия на пл. “Св. Неделя”. След срещата с кмета Йорданка Фандъкова казахте, че може да помогнете с експертна помощ. Какъв съвет бихте дали?

- Договорихме се главният архитект на София Здравко Здравков да ми изпрати информацията за конкурса. Все още не съм виждал материалите, но мога да кажа, че за един конкурс е важно да има добро и качествено техническо задание, авторитетно жури, разбира се, максимално много интересни участници и гаранция, че този проект ще бъде реализиран. Ако всички тези фактори присъстват, може да сте сигурни, че ще имате интересен проект с добра архитектура и той ще бъде обичан от гражданите.

- Също като Москва и София привлече като консултант световноизвестния датски урбанист Ян Геел. Как той ви помогна да преобразите града?

- Знаете ли, сложно ми е да ви кажа дали Ян Геел ни каза нещо ново, но така или иначе работата му в Москва беше важна. Защо? Защото погледът отстрани на един безспорен авторитет за публиката, за управляващите града често тежи повече, отколкото разни и много мнения. И това, че Ян Геел работеше в Москва и даде своите препоръки, в голяма част той потвърди онова, което ние искахме да направим, но авторитетът му се оказа много важен. Работим, като се ориентираме към това, което той ни е препоръчал, макар че вече сме много напред, мина доста време. Той работеше в Москва през 2013 г., не е имал конкретни проекти, всичко беше по-скоро насоки, но това изигра важна роля за вътрешната ни убеденост, че вървим в правилната посока.

- Не сте привърженик на съвременната архитектура с причудливи форми на сградите. В София има сериозни дебати за местата на небостъргачите. Как решихте този проблем със ситито на Москва? Знам, че там част от сградите са готови, а други все още се строят.

- Сега вече почти всички са готови. Пак има няколко аспекта. Един от тях е технически – осигуреност на инфраструктурата, тоест ако построите една сграда и около нея няма нужната инфраструктура, тя няма да се продава, няма да се наема и ще бъде нефункционална. Това беше един от проблемите на ситито в Москва, който дълги години не беше решен. Но в последните години направихме там метро, железопътен транспорт, оправихме цялата инфраструктура и чак тогава тръгна работата. Затова сега изучаваме опита на Токио. Токио е мегаполис, който прилича на Москва, но не прилича на София. Там също активно се обсъждаха небостъргачите и те са решили проблема, като строят небостъргачи на места, които са обезпечени с нужната инфраструктура. Тоест не както преди се случваше у нас – да разчистваме сградите, да вдигаме сградите и после да мислим за инфраструктурата. Въпросът за небостъргачите има и архитектурен аспект. Говоря за силуета на града, налагането на новото върху старото. Тук не мога да дам съвет, защото това е ваша работа – да съчетаете града си с новото строителство. Въпросът за небостъргачите има и архитектурен аспект. Говоря за силуета на града, налагането на новото върху старото. Тук не мога да дам съвет, защото това е ваша работа – да съчетаете града си с новото строителство. Това, което ме впечатли в София, е силуетът на града на фона на планината Това е уникално, това е характерното за София и ѝдава идентичност, каквато аз съм виждал само в Техеран. Вероятно има и други примери, но ви давам този. Ако започнете да строите небостъргачи, първото нещо, за което бих питал, е как тези сгради ще се наложат върху силуета на града и тази гледка. Важно е да не загубите това – силуетът на фона на планината.

- За едно от постиженията си посочвате възобновяването на архитектурния съвет на Москва, който влияе върху формирането на архитектурния облик на града. Защо е важно да има такъв орган и бихте ли препоръчали на арх. Здравков да сформира подобно звено. Как този съвет ви помага?

- Въпросът отново има няколко аспекта. Първо, не съм фанатик за създаването на такъв съвет и не съм любител всъщност. Много по-полезно е не да се направи съвет за конкретен проект, а конкурс, защото, когато подбирате жури, специално само за даден проект, с експерти, които са специалисти в дадена област, каните архитекти, които ще са по-добри експерти от други експерти в тази област, правите публично обсъждане на проекта и като финал получавате най- добрия резултат, отколкото, ако архитектът отиде на съвет и започнат да го съветват. Ако архитектът е лош и направи лош проект, със съвета няма как да му помогнеш и да оправиш нещата, а ако е добър, той няма нужда от съвет. Затова смятам, че в Москва архитектурният съвет има определена роля, защото няма как да постигнем идеалния баланс и да правим толкова конкурси, колкото са ни нужни. И съветът служи за филтър да отсяваме лошите архитекти и лошите проекти. Но това е филтър, а не нещо, което създава. Така че накратко – според ситуацията може да има такъв съвет, може и да няма. Трудно ми е да кажа дали за София би било подходящо.

- Засегнахте темата за отговорността на архитектите. Казвате, че в Москва са се появили много сгради, които нямат функциите, от които има нужда градът. Че Лужков е имал лош вкус, но не той е държал молива, нарисувал тези сгради. Но как всъщност общината и главният архитект могат да влияят върху това какви сгради се появяват в един град?

- Проблемът не е точно в кмета Лужков. Тоет, разбира се, той е носил отговорност, но архитектурната общественост носи по-голямата или поне равна отговорност за това. Наистина Лужков имаше специфичен вкус. Не бих го квалифицирал като добър или лош, но е необичаен и съм убеден, че добрите професионалисти биха намерили квалифициран отговор на този странен вкус. Проблемът беше, че Лужков не осигури достатъчно конкуренция между добрите архитекти, които да дадат добри предложения, съответстващи на този вкус. И архитектите, които участваха с проекти, според мен направиха лоша архитектура. Но не Лужков е неин автор, а архитектите. Аз също съм архитект и смятам, че архитектурната общност също носи отговорност, че работите не са се получили. Смятам, че всеки трябва да носи отговорност както за доброто, така и за лошото, защото архитектите обичат да казват за красивите проекти - “ние сме го направили”, а за тези, които не се харесват от хората - “кметът ни възложи да го направим”. Но това не е така.

Снимка на Столична Община Направление "Архитектура и градоустройство".

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 14:37
  "Спаси София" се опита да "вербува" сайта Биволъ за черен ПР срещу Столична община

  "Внимавайте със спасителите. Има и фалшиви", предупреди Биволъ

  Неправителствената организация "Спаси София" се опита да вербува за свои цели сайта за разследваща журналистика Биволъ, видя NBOX.bg от публикации на страницата на разследващата медия във фейсбук.

  Макар и официалният слоган на NGO-то "Спаси София" да гласи, че то е създадено единствено с цел за постигане на една "по-добра София", реално наша проверка на страницата им в интернет показа, че 5-мата младежи, които са негови създатели, единствено и само оплюват безразборно и тенденциозно почти всички инициативи на Столична община. 

  Вижте какво написаха журналистите от Биволъ за случая: 

  "Днес ви споделихме една публикация на някаква инициатива на име "Спаси София", която разследвала, разследвала и намерила, че "Джи Пи Груп" спестила от едни подложки за релси 200 000 лв.

  Дали ги на ОЛАФ. бТВ прави мощно разследване. Всички умни и красиви пишат дебели статии и ги слагат в чело.

  200 000 лв, хора, това е по-малко от една комисионна за кмет от истинския #ДжиПиГейт.

  Разбирате ли как работи подмяната и манипулацията? Народът пред зомбокутията сега трябва да асоциира Джи Пи Груп с малки суми, а не със стотиците милиони, за които пак настъпи мълчание.

  И внимавайте със спасителите. Има и фалшиви."

  От Биволъ приложиха и скрийншот на лична кореспонденция между медията и един от шефовете на "Спаси София" Андрей Зографски. Ето я нея:

  От друга страна на официалната страница на неправителствената организация "Спаси София" пише следното:

  "Спаси София е неправителствена гражданска организация, чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живота в София. Методите за постигане на важните цели, които ние от Спаси София сме си поставили, включват предлагане на решения за решаване на натрупалите се проблеми на българската столица и застъпване на желанията и нуждите на гражданите пред съответните институции. Можем да се похвалим и с ролята на граждански наблюдател върху дейностите на институциите, посочването и коригирането на допуснатите грешки и помагането при тяхното отстраняване, както и показване на правилната посока за дългосрочно и устойчиво развитие на София.

  Мисията на Спаси София е да помогне в преобразяването на София в модерен, подреден и екологичен град, в който ще има достатъчно място както за шофьорите, така и за пешеходците, ползвателите на градския транспорт и велосипедистите. Чрез идеите и предложенията си, активно работим за изграждането на качествени градски пространства, които да направят София приятен град с модерна и притегателна визия. Сред основните ни приоритети важно място намира и градската мобилност защото сме убедени, че ефективният градски транспорт може да направи града ни по-добро и здравословно място за живот за всички."

  Наша проверка показа, че извън натруфени и общи думи написани по-горе, въпросното NGO е създадено от 5-ма младежи. Това са Андрей Зографски, Борис Бонев, Виктор Чаушев, Гергин Борисов, Христо Илиев.

  Краткото ни проучване показа също, че за петимата "спасители" най-важна цел далеч не е столицата ни, а по-скоро безбройните им пътувания зад граница.

  Според експерт следящ дейността на подобни сдружения, най-вероятно големите финансови възможностите на петима учредители не се дължат на работа в полза на града ни, а по-скоро на добре платен черен ПР срещу него.

  Извод, който ясно се потвърждава и от факта, че "Спаси София" постоянно и единствено само оплюва всички инициативи на Столична община.

  От страницата на NGO-то в интернет лесно може да се види, че за последните 3 години петимата младежи не са спрели дори за миг, да сипят критики и клевети върху почти всяко действие извършено от настоящата администрация на София.   

  източник: NBOX.bg

 • Сряда, 03 Октомври 2018 14:37
  БСП – София поиска оставката на Йорданка Фандъкова

  „Поредният скандал, свързан с ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" е доказателство, че отговорността за всички проблеми по него, както и по извършените досега ремонти на ремонтите в София, я носи изцяло Столична община. По тази причина ние, общинските съветници от групата на БСП, настояваме кметът Йорданка Фандъкова да поеме персонално тази отговорност и да подаде оставка", се казва в позиция на БСП-София по повод казуса с ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев".

  Според БСП Столична община не разполага с необходимия административен капацитет, за да се справи с управлението на града. „Вече стана ясно, че и безобразно нарушава Закона при провеждането на обществените поръчки, както и при реализирането на самия инвестиционен процес. В последните години сме свидетели на многобройните опити на управляващите в Столична община да прехвърлят отговорността за проблемите, свързани с ремонтите на ключови обекти в града, на инвеститора, на надзора, беше ни показвано как кметът Йорданка Фандъкова инспектира, след това смело заплашва със санкции и с прекратяване на договори. Днес обаче категорично стана ясно, че всъщност самите управляващи в Столична община стоят в основата на всички проблеми. В разследване на телевизия bTV беше показана скандална промяна на предмета на обществената поръчка, а именно - материал, който е използван за ремонт на трасето на столичната улица "Граф Игнатиев", съобщиха от БСП - София.

  Според тях това е драстично нарушаване на Закона за обществените поръчки. Тук вече не говорим нито за визия, нито за естетически критерии, нито за недовършен обект. Става въпрос за конкретно нагло нарушение на Закон, което е престъпление.

  „Вече сме поставени пред хипотезата на една незаконно провеждаща се обществена поръчка с всички реални последици от това – не признаване на европейските средства с всички последващи негативи. И тук дори не става дума за репутационния риск. Става въпрос за възможни финансови щети по отношение на Столична община. Затова кметът Йорданка Фандъкова трябва персонално да поеме отговорността и да подаде оставка. Няма да приемем ново бягство от отговорност на кмета с възможността удобно да се скрие зад "бушон", за какъвто може да бъде използван заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Няма да приемем и ново прехвърляне на отговорността на изпълнителя на обекта и несправедливо опетняване на строителния бранш в България", посочват от БСП - София.

  Те настояват и за ясни отговори от страна на кмета Фандъкова на два въпроса:

  На какво основание е променена виброизолационната подложка, която е елемент на обществената поръчка за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" и заради която един от кандидатите за изпълнение на обекта е бил отстранен?

  Вярно ли е, че този материал е бил закупен предварително, за да може да бъде вложен и от кого?

  „Тъй като днешният скандал, свързан с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", води до обосновани съмнения за наличие на престъпни действия, ние, общинските съветници от групата на БСП, настояваме съответните органи в лицето на Прокуратурата и на всички институции, имащи отношение към контрола и начина, по който се разходват европейски средства, да се самосезират и да направят необходимите проверки.

  Вярваме, че те ще извършат тези проверки и ще бъдат обективни в изводите си. Българското общество има нужда от това! София повече не може и не трябва да бъде заложник на личните интереси на управляващите от ГЕРБ!", се посочва още в позицията на БСП - София.

 • Сряда, 03 Октомври 2018 14:37
  Зам.-кмет на София, отговорен за ремонтите, не познава Закона за обществените поръчки, прави "полутехнически" ремонт

  В отговор на въпрос в студиото на bTV към зам.-кметът на София по транспортната дейност Евгени Крусев дали познава добре Закона за обществените поръчки, Крусев отговори: "Не в детайли". 

  Питането беше във връзка с променените условията на обществена поръчка след финализирането й и защо не е организиран нов конкурс. Столична община е променила проектните изисквания за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", след като е започнало изпълнението му.

  Както вече съобщихме (виж ТУК), фирмата „ПСТ” е отстранена от търга заради материала, който предлага да се положи на трамвйното трасе. Фирма „Джи Пи Груп” печели търга, предлагайки друг материал. В момента, в който печели търга, този материал изчезва и започва да използва материалът, заради който фирма „ПСТ” е била отстранена.

  По повод телевизионното участие на Евгени Крусев, Александър Симов каментира във фейсбук:

  „Едва днес добих визуална и интелектуална представа от явлението наречено "заместник-кмет Евгени Крусев". Почвам да подозирам, че някъде има тайна фабрика, където произвеждат на конвейр този тип арогантни чиновници. Не издържах този коктейл от тъпотии, обяснения, увъртания и лъжи, но от това, което хванах чух две огромни глупости.

  Крусев обяви, че не познавал закона за обществените поръчки в детайли. Така ли?

  Това е все едно хирургът в болницата успокоително да ви каже, че има само най-обща представа от медицина.

  И тогава дойде фундаменталното разкритие – проектът за ремонтите бил полутехнически.

  „Полутехнически”! Това е буквален цитат от Крусев.

  Хареса ми какво каза по този повод колегата Любомир Бонев - "колкото може да има полуидиот, толкова може да има и полутехнически проект!".

  Такова животно не съществува в правния мир. Идиотщината е особено явление наистина. Тя никога не е полу. Винаги е обсолютно пълна и завършена. Цял заместник-кмет на София го доказа.”

  Повече за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” и нарушенията – в "Тема на деня" на BIG5.BG  –  ТУК 

   

Оставете коментар