Събота, 20 Октомври 2018
Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:21

Иво Христов: Властта и клиентелистките медии изместват фокуса върху режисирани скандали и имагинерни успехи

Политическа отговорност няма, неприетите оставки станаха стандартен политически скеч за пред гражданите. Българите разпиляха демократичните си достижения и ще трябва да ги отвоюват отново, казва в интервю за "Гласове” Иво Христов -  началник на кабинета на президента Румен Радев

- Президентът Радев отправи призив за единение. Това не е ли встрани от фокуса? Няма ли въпроси, които заслужават по-голямо внимание?

- Напротив. Първият от въпросите е кое ни обединява? Случайността? Лошият късмет да сме родени тук? Примирението? Или осъзнатата общност на език, история, култура, съдба. Ще рече и на бъдеще, което трябва да изградим заедно. България има нужда от стратегически хоризонт. Единението около базови ценности е предусловие за успеха. Президентът е призван да формулира дългосрочни цели. Желев държеше на демокрацията и европейската ориентация. Стоянов ратуваше за членство в НАТО и ЕС. Тези цели бяха постигнати, с политически квазиконсенсус, но в обществото назряваха социален разкол, драматична несправедливост, парализираща корупция и морална криза, които властта не забелязваше. Първанов градеше Големия шлем, но той бе пропилян, тъкмо защото нямаше консенсус у нас, а в геополитическия сблъсък по-сетне националният интерес бе жертван за краткосрочни политически дивиденти. Само Плевнелиев успя да постигне национално единение, уви, срещу собствената си персона. Към днешна дата в обществото има кризисни разломи: между бедни и богати, между овластени и граждани, между столица и провинция, между стари и млади. Належащо е да постигнем съгласие по бъдещето на България. Вместо това властта и клиентелистките медии изместват фокуса върху режисирани скандали и имагинерни успехи. Като шестмесечното риалити „Западни Балкани“. Днес Сърбия и Косово се наблюдават през прицела на снайперите, а македонците бойкотираха референдума. Провалът е консумиран. Което не пречи на правителството още да говори за председателството. Това е политически аутизъм.

- Наскоро България отбеляза празника на Съединението, но президентът избра стогодишнината от Войнишкото въстание, за да отправи своя апел. Защо?

- Датата бе предложена от акад. Георги Марков. Според мен много уместно. Войнишкото въстание бележи началото на братоубийството. Ако не беше президентът, никой политик нямаше да спомене столетието от тази ключова за историята ни трагедия. В отговор на апела на президента, в позицията на ДСБ за начало на разкола се посочва „преврата срещу княз Александър Батемберг от 1886г., организиран от руските тайни служби и българските им агенти“ (цитат). Това е удобна фило/фобска версия за вътрешнопартийна употреба. Истината обаче е, че големите разломи между монархисти и републиканци, граждани и селяни (БЗНС), леви и десни зейват тъкмо при Войнишкото въстание. За младото общество от края на XIX век те са още непознати. Ако в ДСБ са избрали да живеят в XIX век, България все пак е в XXI. Що се отнася до датата на Съединението, тя можеше да удави самата идея в измамен исторически мажор, в който да заглъхне посланието. Наивно е да си кажем: днес сме се съединили, дайте занапред на тази дата и да се единим. Начинанието е сложно, изисква осмисляне, преценка, мобилизация, морално надмогване, затова трябва да бъде проблематизирано.    

- Някои припознаха в комитета от интелектуалци, обърнал се към президента, предобраз на президентската партия. Така ли е?

- Не, разбира се. Единението е тъкмо обратното на партизирането. Акад.Георги Марков, Васил Михайлов, Цветана Манева, Лили Маринкова, Ивайло Диманов, Маргарита Петкова са институции сами по себе си и не се нуждаят нито от партия, нито от постове. Идеята бе подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности.

- Как според Вас трябва да се тълкуват следните думи на г-н Радев: “Като президент, ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с Вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие.” Това не е ли заявка за политически проект?

- Президентът методично отстоява своето политическо кредо – законност, суверенитет, справедливост – чрез всички свои действия: вета върху закони, декларации, назначения. Да припомня, че президентското вето върху промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол принуди парламента да отхвърли закона, с което бяха спестени десетки милиони на държавата. Съхраняването на демокрацията е капитална задача. На тридесетата година от прехода сме почти в начална точка. Свободата на словото е празно понятие. Разделението на властите също. Решенията в държавата – бюджетни, външнополитически, икономически – се вземат еднолично, от министър-председателя. Политическа отговорност няма, неприетите оставки станаха стандартен политически скеч за пред гражданите. Българите разпиляха демократичните си достижения и ще трябва да ги отвоюват отново. Нова перспектива на развитие е невъзможна при сегашната властова схема, която не се съобразява дори с действащата конституция и законите.

- Ще Ви цитирам премиера Борисов: “Не може президентът Радев всеки ден да използва фрази "Ще ометем ГЕРБ", "Всички от ГЕРБ ще ометем". Това са негови думи, не са мои. И всеки ден да напада най-голямата партия, нейните коалиционни партньори. И в един момент излиза и казва: "Единение". Аз нито веднъж не съм казал срещу него, неговата институция или който и да било в България, обидна дума”. Какъв е Вашият коментар?

- Борисов съзнателно изопачава думите на президента. Президентът ни веднъж не е казвал, че ще „омете ГЕРБ“. Радев каза „всички вън“ не за ГЕРБ, а за определени чиновници, когато тъкмо управляващата партия се опита да  пришие на служебното правителство една обществена поръчка, свързана с Митьо Очите. А тя бе организирана и отдадена от същите тези чиновници, назначени от ГЕРБ. Ако премиерът счита, че пороците на тези чиновници са присъщи на цялата му партия, това е тревожно. Да не забравяме, че Борисов бе осъден за клевета от българския съд по дело, заведено от Елена Йончева. Миролюбивата поза, която заема министър-председателят пред медиите, няма нищо общо с действителността. Атаките срещу президентството не са спирали.  

- Много хора гласуваха за президента Румен Радев с надеждата за промяна. Не мислите ли, че от него днес се очаква по-скоро да конфронтира статуквото, отколкото да прави призиви за единение?

- Да уточним: единението не е единство. Не е състояние, а усилие. Единението не е механичен сбор на овце и вълци, а осъзната общност от българи, които уважават своите различия, но се обединяват около принципи и цели. Политическата битка у нас се води по наследени фронтове – русофили/русофоби, антикомунисти/комунисти и прочее, които са напълно неадекватни на задачите пред обществото. Те създават гравитация около партийните ядра, ползват се като дамги и заклинания в дебата, разстройват логиката и изключват всякаква градивна политика. Необходим е консенсус по основни въпроси. Мисля, че всички – фили/фоби и прочее – имат еднакъв интерес от свободата на словото, защото всички искат да бъдат чути. Има ли значение какви са убежденията на родителите на дете с увреждания? Те имат проблем, който се нуждае от решаване. Има ли значение какви са убежденията на гражданина, когато се обърне към съда. Всеки би желал да разчита на справедливост, да не плаща рекет, да има доверие в полицията. Единението изисква политическа зрелост. Президентът впрочем отбеляза, че не очаква бърз успех. Че ще срещне съпротива от онези, за които разделението е „злободневен политически бизнес“ и, както виждате, те реагираха първи. А по повод ропота на премиера Борисов, който се чуди как така президентът говори за „единение“, пък щял „да омете ГЕРБ“, да припомним, че Радев винаги е заявявал, че не може да има „единство в името на корупционния комфорт“. „Единението не е индулгенция“, каза президентът. Разбира се, в ГЕРБ, както във всяка друга партия, има хиляди хора, които биха прегърнали здравия смисъл на единението, защото нямат гузна съвест. Но единението цели да очертае реалните фронтове на нашето общество: срещу корупцията, беззаконието и несправедливостта – което и прави президентът от началото на мандата си. 

- В предишно свое обръщение президентът каза, че не вижда смисъл от предсрочни избори. Това не е ли удар по БСП, която го издигна за президент и рамо за Бойко Борисов, който преживява доста труден политически период?

- Разбира се, че не е. Президентът констатира очевидното, което отчитат и социолозите. Нови избори ще излъчат сроден парламент. За съжаление кризата на българското общество не може да бъде разрешена от смяна на мнозинството в парламента. Необходимо е радикално преосмисляне на ценностите на ниво гражданин. Апелът към единение отвори този дебат и това е обнадеждаващо. Това съвсем не значи, че предсрочни избори са невъзможни.

- Към президента определено има много големи очаквания. Досега той като че ли се държи по-скоро като наблюдател на процесите и много добър анализатор, но не и като действащ политик в активна позиция. Неговата популярност се дължи на неговите думи. Не мислите ли, че липсата на действие ще доведе до разочарование хората, които очакват Румен Радев да бъде истински носител на промяната? Ще Ви помоля да оставим президентските правомощия настрана, защото за тях не ставаше дума в предизборната кампания. Пък и президентът Първанов беше доста активен политически при същите конституционни условия.

- Президентът Първанов имаше свое правителство, а с Борисов го свързва сърдечно приятелство, което се потвърждава и от последните му изявления в подкрепа на министър-председателя. Тъй че никога не е бил в същата ситуация. По времето на Първанов парламентарният дебат все още беше що-годе структуриран, днес е бутафорен. Авторитаризмът тогава едва покълваше, днес е факт. Що се отнася до действията, считам, че президентът е стожерът на разклатената законност в държавата. Прави го с всички инструменти.

- Вие мислите ли, че единение по отношение на историята е възможно? Вече се чуха първите реакции от двете агитки и те са такива, каквито бяха преди 30 години - “червени боклуци” и “мръсни фашисти”.

- Единението е поглед напред. Помирението е поглед към историята. За близката история не може да има единодушие, защото още са живи хилядите лични версии, които се предават семейно. Историята прилича на река, прочетена от делтата към извора. Всеки плава в ръкава, в който го е поставила съдбата и от него дори не вижда съседния или онези отвъд. Край себе си вижда хора със сродна орис. Но всички плаваме по една вода, общата ни, мътна, турбулентна история. И всички знаем, че някъде назад ръкавите се събират в едно корито. А то ни отвежда чак до извора. Впрочем понятието „исторически извор“ ни върши работа: версиите може да са противоречиви, но фактите трябва да се уважават. Жертвите трябва да се отчитат. Дори, когато убитият враг ти се струва одиозен, скръбта на близките му заслужава чисто човешко разбиране и уважение. Ако започнем от личната етика, все някога ще постигнем и историческо помирение. Но то съзрява като плод, процесът не може да се ускори, нужно е време.  

Явор Дачков, Гласове

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:21
  Президентът призова за засилване на инвестиционното сътрудничество между България и Китай

  Обсъдено бе създаването на Глобален център за сътрудничество в София, който да проучва европейското законодателство и да оценява риска при осъществяването на инвестиционни проекти от Китай в Европейския съюз, в сътрудничество със страните от Инициативата „16+1“

  Партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай имат голям потенциал за развитие и в краткосрочен план двете държави следва да предприемат конкретни стъпки за неговото реализиране. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин, които проведоха среща на „Дондуков“ 2.

  Цао Дзиенмин е на посещение в България за участие в Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1", която се провежда в София и във водената от него делегация са включени представители на 15 водещи в своето развитие китайски провинции.

  Създаването на Глобален център за сътрудничество в София, който да проучва европейското законодателство и да оценява риска при осъществяването на инвестиционни проекти от Китай в Европейския съюз, в сътрудничество със страните от Инициативата „16+1“, също беше обсъдено на срещата.

  Идеята на българския президент за създаването на този център, изразена на срещата с министър-председателя Ли Къцян у нас през юли т.г., се оценява високо от китайското държавно ръководство и ще продължат консултациите за неговото осъществяване, увери Цао Дзиенмин. По думите на президента Радев със създаването на центъра ще бъдат насърчени и сътрудничеството в сферата на науката и образованието между България и Китай.

  Държавният глава подчерта също така, че страната ни може да предложи най-добрите условия за инвеститорите в Югоизточна Европа и призова за увеличаване на инвестициите от Китай в страната ни в областта на науката и образованието, информационните технологии и селското стопанство.

  „Гражданите очакват конкретни резултати от нашето сътрудничество“, заяви държавният глава и отново открои значението, което ще има откриването на пряка въздушна линия между България и Китай за увеличаване на контактите между бизнеса и стимулиране на туризма. За България Китай е важен партньор и ние високо ценим историята, културата и традициите на вашия народ. Именно те са най-важната основа, на която се развиват нашите отношения и отличният политически диалог на всички нива”, подчерта държавният глава Румен Радев.

  Президентът изрази и принципната и последователна позиция на страната ни в подкрепа на политиката за „единен Китай“. „Вие насочвате сериозни усилия към развитието на двустранните отношения с Китай и нашата страна високо го оценява. В областите на търговията, инвестициите и селското стопанство са постигнати много конкретни резултати, а през миналата година стокообменът ни има ръст от 30%“, отбеляза още по време на срещата заместник-председателят на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:21
  Президентът Радев покани кралица Елизабет II или член на кралското семейство да посети България

  Президентът Радев се срещна с кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец. 

  "Отправих покана към кралица Елизабет II при възможност тя или член на кралското семейство да посети България във връзка и със 140-годишнината от установяването на дипломатическите взаимоотношения с Великобритания, която ще отбележим догодина, а също и на място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей и в Британската библиотека", каза пред журналисти в Лондон българският президент Румен Радев след аудиенцията му при Нейно Величество Елизабет II.

  „Това беше много топла и сърдечна среща, в която кралицата прояви жив интерес към историята и културата на нашата страна. Между България и Великобритания има стратегическо партньорство и активен диалог и сътрудничество в редица области”, заяви  президентът Румен Радев.

  "Аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини, тя е новина сама по себе си, тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания. Отношенията между България и Великобритания са важни за двете страни и брекзит не може да промени тази даденост. Затова нашата обща цел трябва да бъде да запазим и развиваме отношенията, да се запазят правата на българските граждани", отбеляза още президентът.

  Попитан как е отговорила кралица Елизабет II на поканата, президентът Радев отговори „Ще разберете“.

  От посолството на Великобритания потвърдиха, че се подготвя посещение на представител на кралската фамилия у нас догодина, но все още не е определено кой ще бъде това.

   

 • Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:21
  "Летящите картини" на Кардамски смаяха културния елит на Лондон

  Президентът Румен Радев и Първата дама също бяха сред почетните гости, уважили "Жените на ХХ век, променили света", която художникът представи в сърцето на английската столица

  Над 150 посетители уважиха и се потопиха в "летящите" женски портрети на Валентин Кардамски, които той нареди по неподражаем начин в Българския културен институт в Лондон снощи.

  "Жените на ХХ век, променили света" е втората портретна изложба на художника и първата, която представя извън България. С невероятно внимание, страст и уважение Валентин Кардамски показа 24 портрета на жени, които са променили хода на времето в нашето доминирано мъжко съвремие.

  "Благодарение на жените този свят е доста по-омекотен, доста по-мирен, доста по-цветен и приемлив", коментира художникът посланието на изложбата си за "антимачизъм".

  Сред гостите в препълнената зала бяха Първата дама и президентът Румен Радев, културни дейци и деятели от Лондон, журналисти от BBC, представители на посолства - всички изключително впечатлени от "летящите" картини на художника. Да стисне ръката му дойде и бившият културен министър на Великобритания Роджър Хигинсън.

  „Искам да изкажа огромна благодарност на държавния глава Румен Радев и Първата дама Десислава Радева, че уважиха изложбата ми "Жените на XX век" в Българския културен институт в Лондон. Благодаря и на всички представители на посолства, арт среди от България и Великобритания, критици, медии, приятели, съграждани и много други, които успяха да посетят изложбата още през първата вечер. Благодаря за високите ви оценки и подкрепата!”, сподели Валентин Кардамски.

  Какви бяха още първите думи на художника пред Dir.bg след незабравимата вечер, в която изкуството говори повече от думите:

  - Как се чувстваш и какви са първите ти емоции след откриването на изложбата ти в центъра на английската столица?

  - Чувствам се страхотно. Приятно е да видиш, че българско изкуство е ценено в меката на изкуството в света. Защото действително Лондон е меката на изкуството в света в момента. Всички големи творци правят своите изложби и спектакли и пърформанси в английската столица. За мен бе изключителен комплимент, че едни от най-успешните културни критици на Великобритания успяха да уважават изложбата.

  Благодаря на всички, които дойдоха от Манчестър, от южната част на Англия, имаше хора, дошли и от Шотландия. Благодаря на всички, дошли да уважат изкуството. И, разбира се, вече гледам към следващата изложба, защото тази мина, картините ще останат тук до края на месеца, но аз планирам следващата. Това е работата на един творец.

  - Как се възприе в консервативна Англия, твоето послание за "антимачизма" и важната роля и място на жената в света?

  - Посланието беше разчетено изключително правилно и вярно, защото е време за голямото спомняне на големите хора и то върви ръка за ръка с признаването на жените. Това е така, защото колкото са постигнали мъжете в днешния свят, толкова са постигнали и жените.

  Жените, които бяха на изложбата ми стиснаха ръката и ми благодариха за това, което съм направил. Това е изразяване на почит на тези, които вече са постигнали всичко, но и за тези, които в момента се трудят и дават от себе си в този труден свят.

  - Завладя Лондон. Накъде след него?

  - Нека да го оставим тайна, но имам поддатки и към друга голяма световна столица.

  - Продават ли се портретите?

  - Имаше откупки и това ме радва, защото не е оценка, а зачитане.

  Радвам се, че портретът на Майка Тереза вече е собственост на посолството на Албания във Великобритания. Благодаря за топлия и сърдечен прием на н.п Qirjako Qirko.

  - Чувстваш ли се удовлетворен?

  - Да. Изключително удовлетворен. Щастлив съм от това, че се опитах да разчупя консервативния свят на живописта, да окача картините на тавана и половината от тях да полетят. Благодаря за което на Светла Дионисиева от Българския културен институт, че ми позволи да го направя, защото аз поне не съм виждал някой да окачва по тавана своите картини.

  - Кои портрети реши да полетят?

  - Летяха портретите на тези, които са променили света в музиката и киното. Мария Калас, Уитни Хюстън, Марлене Дитрих, Грета Гарбо. Мадона също бе в полет, защото това са артисти, които извисиха музиката и киното и не само, до небето. Тези, които са променили света.

  - Коя оценка най-много те докосна?

  - Може би това, което казаха колегите от BBC, че портретът на английската кралица е по-добре нарисуван, отколкото от нейния художник, че това един от най-добрите нейни портрети, които са виждали. За мен това е изключително признание.

  Впечатли ме и това, че хората се интересуваха основно от начина, по-който съм влязъл в дълбочина, от техниката и начина ми на изразяване с цветовете. Как е построен цветният ритъм и игра, които карат портретите да говорят.

  Източник: impressio.dir.bg

Оставете коментар