Сряда, 22 Май 2019
Събота, 08 Декември 2018 11:26

Румен Радев: Демокрацията е в критично състояние

Стенограма на интервюто на президента Румен Радев за „Панорама“ по БНТ

Акценти:

- демокрацията, корупцията, едноличните решения, диалогът с правителството;

- единението в името на националните интереси и доверието в институциите;

- лобистките закони и депутатските законопроекти, които се приемат без обществено обсъждане;

- визиите за развитие на всяка политическа партия или гражданска организация;

- прозрачността на избирателния процес, костинбродските бюлетини и чувалите;

- разпределението на бюджетния излишък и преизчислението на пенсиите;

- протестите във Франция и България;

- мониторинговият доклад на ЕК;

- свръхконцентрацията на медийната собственост и разпространението;

- съпругата Десислава Радева;

- конфликтът между Русия и Украйна;

- енергийните проекти.

ВИДЕО

Водещ Бойко Василев: Г-н президент, кой застрашава демокрацията в България?

Румен Радев: Мисля, че я застрашават много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и някои вече излязоха на улицата. Застрашава я корупцията, която е повсеместна. Да добавим и отчайващото състояние на медиите, където международните организации потвърждават този нисък рейтинг. Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори. Да не забравяме и наистина отчайващо ниското доверие в българския парламент, нашата най-важна институция, което е сериозен фактор за притеснение. Също така прозрачността на вземане на решения. Едноличните решения, касаещи също и бюджета, който се приема със закон. Липсата на отчетност, липсата на отговорност. Изобщо имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България наистина е в едно критично състояние.

Водещ: А не е ли необичайно демократично избраният президент да се оплаква от качеството на демокрацията в България, нали тази демокрация Ви избра?

Румен Радев: Да, но аз не съм избран, за да премълчавам истината. Напротив, за да я изговарям и отстоявам. Много добре знаете, че не президентът, а правителството разполага с бюджета, разпределя обществените поръчки, финансира медиите. Нека си спомним и онези 400 хиляди бюлетини, намерени в Костинброд. Нека си спомним и депутатите, които пренасяха чували с бюлетини. Мога да спомена и вечните дебати в българската политика. За мъртвите души в избирателните списъци, за купения и корпоративния вот, за изборния туризъм, за броенето на бюлетините. Ние трябва да се обърнем с лице към проблемите, защото имаме всички основания да се съмняваме в състоянието на нашата демокрация.

Водещ: Очевидно Вие сочите към правителството. А не е ли голямата опасност това, че премиер и президент взаимно се репликират, дебнат се, очевидно не си говорят, състезават се в снимките с чужди лидери?

Румен Радев: Фотосесиите не са мой патент. И не съм избран, не съм избран, за да пригласям на правителството. И няма нищо опасно в плурализма. В нашата Конституция той е заложен като основата на политическия живот. Напротив, опасно е отсъствието на взаимен контрол между институциите, каквото наблюдавахме до неотдавна.

Водещ: А какъв е проблемът просто да се видите с Борисов, без излишен пиар и от двете страни, през предварителни условия, без излишен шум и просто да се разберете по спорните въпроси?

Румен Радев: Не приемам това внушение, че виждате ли, проблемите в България са в резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Ще спомена бедността, несправедливостта, несигурността, които са трупани с десетилетия и които се задълбочиха през последните години. Това прави труден диалога ми с правителството, което не се вслушва в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали, повишава данъчната тежест на по-бедните. И не мисля, че това е покана за диалог към мен. И не мисля, че всеки разумен човек вижда в този диалог ключа към решаване на проблемите.

Водещ: Да, но Вие говорите за единение, г-н президент. И това единение не трябва ли да започне от диалога, точно от този диалог?

Румен Радев: Казвал съм и друг път. Не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани.

Водещ: Но все пак, може да има единение в името на диалога. Какъв е проблемът единият просто да каже, добре, говорим си. И този единият да сте Вие?

Румен Радев: Пак казвам, това няма да реши проблемите. Има проблеми, които са концентрирани и те са най-важните, изцяло в правомощията на правителството. И аз очаквам правителството да търси не диалог с мен, правителството трябва да търси диалог с българските граждани. Да чува техните болки, да чува техния глас, техните очаквания.

Водещ: Но защо Вие – избраният президент на всички българи, се срещате с партийния лидер Корнелия Нинова и обсъждате нейната партийна програма „Визия за България“, това е програмата на БСП? Не трябва ли да направите такива срещи с всички, хайде, поне с парламентарните партии?

Румен Радев: Приех парламентарните сили по време на консултациите за съставяне на правителство, чух техните идеи. Но днес правителството не изпълнява собствената си програма. Парламентът, знаете, брои кворума и произвежда лобистки текстове, внедрява ги в лобистки закони, на които аз после налагам вето. Аз не искам да обсъждам боксуващи програми, а съм готов да обсъждам визия за бъдещето, в която има ясни идеи за реформи и за модернизация на страната. И „Визия за България“ на БСП е едно от усилията в тази посока.

Водещ: Значи това – „Визия за България“ на БСП не е боксуваща програма и сте готови да я обсъждате?

Румен Радев: Правете разлика – едното е приета програма за изпълнение, другото е визия за решаване на проблемите. Аз дадох много добре моите условия за срещата. Аз очаквам не програмата, която показа своята несъстоятелност в редица области, аз очаквам решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за справяне със спада на чуждестранните инвестиции, за справяне с нашето значително изоставяне като икономическо развитие от държавите от Източна Европа.

Водещ: Но нали знаете съмнението, което виси – когато критикувате, това Вашият собствен глас ли е или гласът на БСП, или на някой друг?

Румен Радев: Старая се да говоря принципно и обосновано. И благодаря на всеки, който го прави, независимо дали е БСП или която и да е организация или граждани.

Водещ: Дали обаче всеки, който протестира срещу това правителство, може да разчита на Вашата подкрепа?

Румен Радев: Зависи от неговата кауза. Ако неговата кауза е отговорна, справедлива и демократична – да, той може да разчита на моята подкрепа. Точно преди малко споменахте за „Визия за България“ – тя е едно от усилията в това направление. Но казвам – едно от усилията. И тук всеки гражданин може да даде своя принос.

Водещ: Ако някоя друга партия, не БСП, извади такава визия, тя може ли да разчита веднага на среща с Вас?

Румен Радев: Разбира се. Но „Визия за България“ първо ми пратиха своята визия, запознах се с нея, запозна се моят екип, след това естествено ги приех. Но пак казвам, не изпълнявана към момента програма; визия, която да стои много над тази програма като амбиция за развитието на България.

Резултат с изображение за Румен Радев: Демокрацията в България е в едно критично състояние

ВИДЕО

Водещ: Вие често критикувате, включително и сега, кабинета по най-различни въпроси, и често налагате вето на най-различни закони. Едновременно с това обаче казвате, че сега не е времето за предсрочни избори. Какво точно предлагате?

Румен Радев: Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес, защото такива възможности има. И второ, да се работи спешно за изграждане на убедителна стратегическа алтернатива. Защото виждате, че неудовлетвореността на гражданите расте.

Водещ: Стратегическа алтернатива казвате. За тази алтернатива готов ли сте Вие да поемете лична отговорност за такъв тип решения?

Румен Радев: Аз съм свикнал да нося отговорност за всяко свое решение. Но що се касае до дневния ред на обществото, мисля че най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола над управляващите. На първо място това е да върнем доверието в българските избори, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите. И аргументите за отказ от машинно гласуване и от електронно дистанционно гласуване, според мен, са несъстоятелни и укорими.

Време е да изпълним и едно важно изискване и на Венецианската комисия, а именно да има прозрачност при броенето на бюлетините. Към момента нашият Изборен кодекс налага да има предаване онлайн, с картина и звук на заседанията на ЦИК и на Районните избирателни комисии, но няма такова изискване за Секционните избирателни комисии – точно там, където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите. Ако това се въведе, не само че ще има контрол в реално време от ЦИК и от РИК, но всеки гражданин в края на изборите ще може да види на своя телефон как в секцията, където той е гласувал, броят бюлетините, как оформят протоколите.

Не само за този, по много други въпроси, съм поканил следващия четвъртък представители и на парламента, и на ЦИК, и на Агенцията за електронно управление, и на други организации тук, в Президентството, да ги обсъдим в детайли.

Друго важно, което трябва да се направи, това е да се повишат, и то сериозно, изискванията към т.нар. „депутатски законопроекти“, които напоследък станаха олицетворение на лобизъм.

Водещ: Кой например?

Румен Радев: Много са. Най-фрапиращият пример това е Законът за приватизацията и следприватизационния контрол, на който наложих вето. Това е единственото вето, което парламентът прие. И много е важно тези законопроекти да отговарят на същите критерии, като законопроектите на Министерски съвет – да има обществено обсъждане, а не да изненадват без никакво предупреждение гражданите, бизнеса, обществото. Да има оценка за въздействие – ясна и подробна, за да стане ясно на всички какъв ще бъде ефектът от това упражнение. И е много важно да не се допуска съществена промяна в законите само с едно четене, което е грубо нарушение на Конституцията.

Друго важно, което трябва да се направи, е да въведем много по-активни методи за разкриване и пресичане на корупционни схеми на високите етажи. Само това е начинът да върнем доверието на гражданите в институциите, да възстановим държавността и да изградим една свободна среда за развитие на гражданите и на бизнеса, която съответно да доведе и до бързо, до високо качество на живот.

Важно е също така да извършим мащабна реформа на институциите, за да се ограничи колективната безотговорност. И според мен, трябва да има много по-голяма непримиримост към заобикалянето на законите. И ще ви дам пример: правителството отново не може да преизчисли пенсиите. В същото време всяка година в края виждаме как изведнъж избуява явно грижливо отгледаният бюджетен излишък. Миналата година само в рамките на минути Министерски съвет разпредели 1.7 млрд. лева. Тази година това вече набъбва на 2.7 млрд. лева. Пак ли ще стане без санкция, без контрол от парламента?

И още нещо важно: управляващите – и днешните, и утрешните, трябва да разберат, а те вече го усещат по реакцията на гражданите от улицата, че няма да могат да управляват по начина, по който го правят досега. Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват: образование, капацитет, знание, опит, езици. И вие между другото имахте едно прекрасно интервю с Ян Енглерт– артистът от „Осъдени души“, за което ви поздравявам.

Водещ: Да.

Румен Радев: Той каза нещо много важно накрая, че гражданите ще търсят все повече етичния критерий, не какъв цвят партия си, не какви програми рецитираш, а дали си подлец или честен, дали си корумпиран или почтен.

Водещ: Г-н президент, Вие говорите за стратегическа алтернатива, изредихте няколко стратегически точки. Ще кажете ли категорично дали ще правите партия или този въпрос е добре за Вас да виси ей така неопределено в пространството и всеки да си мисли, че ще правите?

Румен Радев: Не. Аз съм отговарял много пъти на този въпрос, ще го направя и сега – като президент не мога да създавам партия. Но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива: на корупцията, на беззаконието и на автокрацията.

Водещ: Тоест, една коалиция срещу сегашните управляващи или нещо подобно, или не Ви разбирам много добре?

Румен Радев: Аз мисля че ме разбирате много добре – ще подкрепя всяко усилие, където има алтернатива, която извежда България в едно друго състояние.

Водещ: Можете ли да признаете поне един успех на сегашните управляващи – я за председателството, я за Западните Балкани, я за нещо друго, за магистралите?

Румен Радев: В моята предишна професия не полетът беше най-святото нещо. Най-святото нещо е следполетният разбор – кацаме, хвърляме телефоните, затваряме се в една стая. Ако се е случило нещо добро – 30 секунди, не повече. След което 2 часа – анализ, търсене на всички причини за грешки и пълна дисекция. Ако това го няма, на следващото излитане може и да оцелееш, но в никакъв случай няма да станеш по-добър и няма да победиш.

Водещ: А Вашите 30 секунди кои са?

Румен Радев: Изтекоха.

(смеят се и двамата)

Водещ: Тоест, нямате какво добро да кажете за тях?

Румен Радев: Вижте, Франция напоследък се бунтува. Чух един французин да казва нещо интересно: „Президентът Макрон ни говори за края на света, а аз мисля как да вържа месеца“. И у нас е така. Правителството продължава да говори за Западните Балкани и за председателството, от което вече едва ли някой се интересува, защото хората имат кредити, ниски доходи, обидни пенсии; чувстват се унизени, излъгани и протестират. А чух един от българските протестиращи да казва: „В нас никоя система не работи – нито образованието, нито здравеопазването, нито правосъдието“. Но още в началото на юли аз заявих много ясно, че трябва бързо да прелистим това председателство и да нагазим в нерадостната българска действителност, за да чуем гласа на хората. Ето това не се случва и затова неудовлетвореността расте.

Водещ: А казахте правосъдието, добре ли направи Европейската комисия, че тръгна да маха наблюдението върху България за правосъдието?

Румен Радев: Аз приветствам това решение, защото този мониторинг показа своята безполезност. Даже в последните години служи като инструмент за политическа подкрепа на една система, която ние усещаме на гърба си. И няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. И затова илюзията, че Европейската комисия милее за нашето правосъдие трябва да я изживеем по-бързо.

Водещ: Може и да дава добра оценка за правителството?

Румен Радев: Вижте, аз гледам и съдя по крайния ефект, по крайния резултат. А резултатът е 11 години една от най-важните теми в този мониторинг, това е борбата с корупцията по високите етажи на властта. Има ли осъден?

(пауза)

Водещ: Хм.

Румен Радев: Крайният ефект е важен.

Водещ: Г-н президент, Вие казахте два пъти за медиите, само от началото на това интервю, какъв според Вас е големият проблем на медиите в България?

Румен Радев: Вие трябва да го знаете по-добре от мен. (смее се)

Водещ (през смях): От Борисов ли научихте този начин да отговаряте на този въпрос?

Румен Радев: Имаме свръхконцентрация на медийна собственост и разпространение. Имаме комуникационни бюджети и пари от Европейския съюз, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, а нямаме ясни и прозрачни критерии за държавната реклама в медиите. И можем да видим и да съдим за рухването на професионалните стандарти по заглавията, по приоритетите и темите в репортажите. Френски социолози казват, че бунтът е срещу парите и медиите. У нас също го наблюдаваме.

Водещ: Добре, кой е виновен, например, че Вашата съпруга прави новини с коли, с рокли, делегации, с какво ли не?

Румен Радев: Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии, от самото начало само заради факта, че тя е моя съпруга, тя продължава да стои до мен. И да и благодаря най-вече заради това, че дори в тази среда, тя върши много неща. Тя организира едно прекрасно състезание по правопис на български език, в което децата се включиха с голям ентусиазъм и огромен интерес. И затова догодина то ще бъде национално състезание. Тя предаде нов смисъл и повиши интереса към една инициатива - „Подкрепи една мечта“. Сещате ли се за какво е това?

Водещ: Да.

Румен Радев: При което тази година имаме рекордна подкрепа и тези деца в неравностойно положение не само имат своя стандартен абитуриентски бал, но имат и стипендия за продължаване на образованието, за отличен успех и много важно – абсолютно безплатна професионална квалификация. Тя (бел.ред. – Десислава Радева) работи и с „Българската Коледа“, и с просветни и културни организации, и с болници, и с домове за възрастни хора, и със съпругите на чуждите посланици.

И за всичко това тя няма абсолютно никакъв бюджет. Тя е до мен и ще бъде до мен – там, където има покана за нея и където преценя. Навън тя пътува само с мен и това не струва никакви допълнителни разходи на Президентството. Тя не шофира автомобил на НСО. И ако някой е прекрачил закона и е извършил нарушение, той трябва да си носи последствията – аз, вие, който и да е. Но в България безнаказано се вихри само корупцията. И се заблуждава онзи, който си мисли, че ще скрие апартаментите и скандалите на властта зад един зле паркирал автомобил или зад една нехайно попълнена бланка от чиновник за участие в международна конференция.

Водещ: Нека да Ви попитам за голямата геополитическа тема в момента – напрежението в Азовско море. Пред полския президент Вие призовахте Русия да върне арестуваните украински моряци. След това обаче потърсихте проблема във вътрешната политика и амбиции на Украйна. Добре, кой е виновен сега, според Вас, за напрежението – Русия или Украйна?

Румен Радев: Не съм си сменял нито за момент позициите. И сега твърдя, че моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция. Колкото по-бързо приключи този инцидент, толкова по-добре за всички нас от региона. Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва. Затова казвам, че Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешнополитически амбиции. И в този конфликт като цяло, и това, което Вие ме питате кой е виновен, това е така сериозно опростяване на конфликта, защото в него има повече от две страни. По-скоро трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен, защото това всъщност ни отдалечава от решението на конфликта.

Водещ: А Русия? Русия на Вас лично какви знаци Ви дава с тази цялата история – и около руския патриарх, и с посещението Ви при Путин?

Румен Радев: Според мене дава знаци за затрупано с десетилетия недоверие към България. Между другото, делегацията на българското правителство се убеди сама в това, само няколко дни след моето посещение в Москва.

Но смятам, че ние ще надживеем и ще превъзмогнем това недоверие, защото то не съответства на интересите и на духовната и човешка близост на нашите народи.

Русия претърпя финансови загуби заради българския отказ от „Южен поток“, а сега самите ние се борим „Турски поток“ да завие някак си и да мине през България, което доказва несъстоятелността и недалновидността на няколко български правителства, които сега ни поставят в зависимост от още една страна. Затова аз твърдя, че за нас е важно да имаме в перспектива пряка тръба от Русия към България, което е в интерес, между другото, на Европейския съюз, когато говорим за сигурност на доставките и цените.

Водещ: Всеки проект ли, който предлага Русия, е добър за България? Имам предвид енергийните проекти. Кои от тях реално са добри за нас? Защото на масата е „Белене“, на масата е „Турски поток“ и още.

Румен Радев: Да, „Турски поток“ е важен, стига да мине през България. Но както казах, ние трябва да се борим в бъдеще и да избегнем междинния транзит – тръба от Русия към Европейския съюз, тоест, към България. Трябва непременно да завършим интерконекторите, защото само чрез тях можем да постигнем диверсификация и конкурентни цени.

Но нека не се заблуждаваме, че България може да се превърне в наистина енергийно разпределителен център само чрез тези инттерконектори, защото техният капацитет е твърде ограничен. С него ние можем да постигнем нашата диверсификация основно.

АЕЦ „Белене“ е важен проект, не само защото вече сме вложили едни големи пари, а защото той ще гарантира съхранението на нашия ядрен капацитет и ще ни даде енергийна сигурност в бъдеще, когато отходят сегашните реактори, и при неизвестните около нашите ТЕЦ-ове.

И много важно: България трябва да участва много по-активно в европейските иновационни фондове, за да разработваме и внедряваме екологично чиста енергия.

Водещ: Но вижте, г-н президент, излиза книга от бившия американски разузнавач на име Нанс, който Ви поставя в една редичка на проруските лидери в тази част на Европа. Защо така Ви виждат хората?

Румен Радев: Според мен, по-добре проруски лидер в свободните съчинения на един самозван американски конспиролог, отколкото в официалните грами на американския посланик.

Водещ: Кого имате предвид?

Румен Радев: Мисля, че го казах.

Водещ: Как България, обаче, може да защити едновременно достойнството си на и Запад, и на Изток?

Румен Радев: Като следва своите национални интереси и ги отстоя, разбира се, в рамките на своите сили и възможности. Но е факт, че в света националният егоизъм се завръща и ние трябва, съответно, бързо да се адаптираме към този процес. И най-важното – да не се срамуваме да отстояваме нашите национални интереси.

Водещ: Накрая: мнозина български президенти са се радвали на високия си рейтинг. Вие обаче мислили ли сте как да не станете заложник на този рейтинг?

Румен Радев: Аз мисля, че българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали. И доверието към мен се дължи на факта, че изговарям истината. И докато това доверие е функция на истината, аз ще изпълнявам и ще остана верен на своя дълг.

Водещ: Благодаря Ви, г-н президент.

Румен Радев: Благодаря и аз.

ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 08 Декември 2018 11:26
  Борисов: На ден откривам завод след завод

  Премиерът разговаря с работници и инвеститори при откриването на нова производствена линия на завод за олио в с. Карапелит, Добричка област:

 • Събота, 08 Декември 2018 11:26
  Елена Йончева: Борисов лъже за братовчеда Ради и къщата в Барселона

  Братовчедът на премиера - Радослав Иванов, е собственик на бившия бизнес на Бойко Борисов, включително ИПОН. 
  Това разкри водачът на евролистата на БСП Елена Йончева във фейсбук, цитирана от пресцентъра на партията.

  Въпреки че премиерът твърди, че с него не си говорят от 30 години. Йончева публикува в социалните мрежи документи, които доказват, че "братовчедът Ради" днес е собственик на бившия бизнес на Борисов, включително и на фирма "Ипон".

  Видно от справки по партидите на редица дружества, в които Борисов е имал участие като собственик и/или управител, е, че преди да стане кмет на Столична община и по-късно премиер, той е продал бизнеса си именно на братовчед си Радослав Венциславов Иванов, категорична е Елена Йончева.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Във времето, когато е кмет на София, Борисов прави заменки в полза на братовчед си Радослав Иванов – за терен на най-комуникативно място в Люлин. Братовчедът на премиера Борисов е в съдружие и с осъждани лица - Пламен Симов, известен с прякора си „Килията”. 

  От справката по лице на Радослав Венциславов Иванов от имотния регистър прави впечатление, че след като братовчедът Борисов става кмет, а по-късно и министър-председател, братовчедът Радослав Венциславов Иванов сключва множество сделки за недвижими имоти в София и особено за имоти в с. Иваняне, Люлин – на стойност между 52 и 70 лв. на квадратен метър и Банкя. Сред последните се откроява сделка от 14.12.2007 г., с която Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда) продава на кмета Бойко Борисов поземлен имот с площ от 462 кв.м. за 3496, 90 лева или по 7 лв. на кв.м. 

  Тези други сделки ме карат да подам сигнал до главния прокурор да образува проверка, която да установи източника и размера на доходи на Радослав Иванов (Братовчеда), с които купува посочените имоти и най-вече- ползва ли се с протекции при закупуването на имоти на занижени цени, неотговарящи на пазарните, пише Елена Йончева.  

  Ето целият пост  на Елена Йончева във Фейсбук:


  "На въпрос от медиите за братовчед си Ради, Борисов отговори: „Ние не си говорим, та камо ли общ бизнес да имаме”.

  Разполагаме с информация: 
  1. Братовчедът Радослав Иванов днес е собственик на бившия бизнес на г-н Борисов, включително ИПОН (вижте приложените документи). 
  Видно от справки по партидите на редица дружества, в които Борисов е имал участие като собственик и/или управител, е че преди да стане кмет на Столична община и по-късно премиер, той е продал бизнеса си именно на братовчед си Радослав Венциславов Иванов. 

  2. Във времето, когато е кмет на гр. София, Борисов прави заменки в полза на братовчед си Радослав Иванов – за терен на най-комуникативно място в Люлин. 
  На 15.12.2006 г. е вписана замяна на недвижими имот – гарсониера и апартамент на „Монтенегро 1” ООД, представлявана от Радослав Иванов (Братовчеда) и недвижим имот – 1060 кв.м. на комуникативно място в столичния квартал Люлин на Столична община, представлявана от Бойко Борисов – кмет на гр. София в периода от 10.11.2005 г. до 27.07.2009 г.

  Подозрителен факт е, че „Монтенегро 1” ООД придобива тези два имота непосредствено преди договора за замяна.

  Разликата между стойностите на заменените имоти е в размер на 127 796, 96 лв. За това свое задължение ли фирма „Монтенегро 1” ООД за своя сметка е трябвало да проектира и изгради пътна отсечка, свързваща ул. „Филиповско шосе” и бул. „Панчо Владигеров”, както и да проектира и изгради ВиК съоръженията, осветление и пътна настилка?

  Ако това е така, дали посоченото задължение е изпълнено и дали въобще струва толкова?

  Изпращам сигнал до главния прокурор да образува проверка, която да установи - налице ли са престъпления във връзка с процесния договор за замяна. 

  3. Братовчедът на премиера Борисов е в съдружие и с осъждани лица - Пламен Симов, известен с прякора си „Килията”. 
  От справка в Търговския регистър по партидата на дружеството „Хай строй” ООД, ЕИК 131378629 е видно, че Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда) продава своя дял в капитала на дружеството на Пламен Лазаров Симов, известен с прякора си „Килията”, който е осъждан за разпространение на наркотици и се води близък до премиерския кръг. По-късно Килията продава дяловете си обратно на Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда).


  Ще внеса документи до главния прокурор да разпореди проверка, която да установи налице ли са данни за свързани лица по отношение собствеността на „Хай строй” ООД през годините, както и за финансовите средства на посочените дружества, евентуално за престъпления, свързани с пране на пари и/или организирана престъпна група с цел пране на пари. 

  4. Цитираните по-долу поредица от имоти на братовчеда Ради будят съмнение за произхода на средствата, с които са закупени, както и за начина на закупуване на имотите на занижени цени. Настояваме прокуратурата да направи проверка. 

  От справката по лице на Радослав Венциславов Иванов от имотния регистър прави впечатление, че след като братовчедът Борисов става кмет, а по-късно и министър-председател, братовчедът Радослав Венциславов Иванов сключва множество сделки за недвижими имоти в София и особено за имоти в с. Иваняне, Люлин – на стойност между 52 и 70 лв. на квадратен метър и Банкя.

  Сред последните се откроява сделка от 14.12.2007 г., с която Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда) продава на кмета Бойко Борисов поземлен имот с площ от 462 кв.м. за 3496, 90 лева или по 7 лв. на кв.м.

  Видно от акта върху имота не е имало постройка, тъй като такава не е посочена да се прехвърля.

  Към днешна датата в този имот има изградена постройка с приблизителна застроена площ от 138 кв.м.

  Сделките показват, че освен всичко друго, Радослав Иванов (Братовчеда) изкупува имотите около къщата на премиера в Банкя.

  Имаме обосновано съмнение, че Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда) е купил имот ведно с етаж от построената в него къща и гараж, който имот отново е в близост , съседство с тази на Борисов и по-точно зад неговата къща.

  Тези други сделки ме карат да подам сигнал до главния прокурор да образува проверка, която да установи източника и размера на доходи на Радослав Иванов (Братовчеда), с които купува посочените имоти и най-вече- ползва ли се с протекции при закупуването на имоти на занижени цени, неотговарящи на пазарните.

  Радослав Венциславов Иванов (Братовчеда) участва, като собственик и управител в редица търговски дружества, от които най-много се открояват тези, свързани със строителството на недвижими имоти - „Хай строй” ООД, ЕИК 131378629 и „Монтенегро 1” ООД. 

  Братовчедът Радослав Иванов е съдружник с Иван Саздов във фирма "Бетон 2" ООД. Саздов представлява офшорната фирма "Palms Enterprises" (Overseas) LTD. Тя изпраща по сметка на на "EMA BGS SL", 1,7 млн. евро. Фирмата е представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Адресът на фирмата е същият като на т. нар. къща в Барселона - ул. "Францеск Рибалта" 8."

  ---------

  Припомнямече вчера в ефира на БТВ на въпрос дали къщата в Барселона е негова, Борисов отговори:"В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев, и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко. Това го правят години наред. Аз нищо не мога да направя“.

  А за раднините си заяви:„Ние сме много сложна рода. С единия братовчед не съм се виждал 40 г., с другите в съседните къщи не си бяхме говорили от 30 г. Сега само си махаме. Даже двама съм ги бил и затова не си говорим. Ние не си говорим, та камо ли общ бизнес да имаме, възнегодува той. И подчерта: "Не искам да се вкарвам в тази тема. Имам си къща в Банкя, там съм се родил, там живея и там ще умра. Барселонската къща е на Сашо Чаушев.

  ipon

  ipon2

  ipon3

 • Събота, 08 Декември 2018 11:26
  Борисов лично закарал Ради да гласува през 2017 година

   Видеа оборват легендата на премиера за лошите отношения между двамата

Оставете коментар