Събота, 04 Юли 2020

Сряда, 28 Септември 2016 21:45

За 4 години България е конфискувала незаконно имущество за 73 милиона

През февруари Комисията за отнемане на незаконно имущество внесе в съда иск за конфискация на имущество на стойност над 2 милиарда лева срещу Цветан Василев.

За последните 4 години българската държава е конфискувала незаконно имущество за повече от 73 милиона лева. Това отчете председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев на международна конференция в Европейския парламент. Форумът, посветен на гражданската конфискация като инструмент в борбата срещу трансграничната престъпност, е оргазиниран от българските евродепутати Емил Радев и Мария Габриел.

България може да бъде добър пример в тази сфера и другите страни членки от ЕС може да се учат от нас, смята евродепутатът Емил Радев. По думите му нашият закон за конфискацията е много по-модерен в сравнение с повечето държави от общността, защото процедурата за отнемане на незаконно имущество не зависи от хода на наказателното дело.

На форума беше даден пример с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. През февруари тази година Комисията за отнемане на незаконно имущество внесе в съда иск за конфискация на имущество и активи на стойност над 2 милиарда лева срещу Василев и още близо 30 свързани с него физически и юридически лица.

Процедурата върви с добри темпове, независимо от забавянето на наказателното дело, съобщи БНТ. Казусът е показателен и за сътрудничество в международен план, защото има запорирани сериозни активи на банкера в Швейцария, Люксембург, Гърция и Сърбия. На конференцията споделиха опит експерти още от Ирландия и Великобритания. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар