Сряда, 27 Май 2020

Четвъртък, 29 Септември 2016 14:23

Бизнесът: Студентите "държавна поръчка" да работят няколко години в България

Който иска да се обвързва, да си финансира сам образованието

Бизнесът настоява за реформа във висшето образование, която да задължи студентите, които завършват по т.нар. "държавна поръчка" да работят определен брой години за българската икономика, преди да напускат страната, съобщава БНР в четвъртък.

Главният секретар на Българската-търговско-промишлена палата Васил Тодоров обясни, че ако студентите искат да учат с финансиране от държавата, после трябва да работят за нея.

"За нас трябва да има една ясна система като ориентир по отношение на младите хора - ако те искат да учат държавна поръчка, тоест да получат финансиране от страна на държавата за завършване на тяхното висше образование, трябва да имат някакъв ангажимент - две, три или четири години да работят тук в България, за да може българската икономика да има полза от тази инвестиция. Който иска, разбира се, да не бъде обвързан с такова нещо, да си осигури финансиране на своето образование, да бъде свободен да пътува, или където иска да работи по света", обяснява той.

Работодателите настояват и за редуциране на броя на университетите и съкращаване на незаетите места, обявени за прием.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 14:23
  36 новозаразени с COVID-19 у нас

  2 408 е общият брой на заразените в България

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 14:23
  Доц. Мангъров: Доказано 280 000 души в България са имали контакт с коронавируса

  "При 7 млн. население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са го усетили и не са разбрали", заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, който от началото на пандемията се явява своеобразна опозиция на Националния оперативен щаб.

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 14:23
  Украйна: България да не се меси във вътрешните ни дела

  Укрaинcкoтo външнo миниcтeрcтвo изрaзи прoтecт във връзкa c приeмaнeтo нa 20 мaй oт Нaрoднoтo cъбрaниe нa Бългaрия нa дeклaрaция зa aдминиcтрaтивнo-тeритoриaлнaтa рeфoрмa в Укрaйнa и зaщитaтa нa прaвaтa и цeлocттa нa бългaрcкaтa oбщнocт.

Оставете коментар