Събота, 08 Август 2020

Вторник, 26 Януари 2016 16:14

Младият лекар, който избра България пред Израел

„Има кой да научи младите специалисти и да им покаже тънкостите в медицината“, сподели за BIG5 д-р Васил Хайкин от „Александровска“ болница

Д-р Васил Хайкин е 29-годишен лекар, избрал да работи и живее в България пред Израел. Той е всичко онова, за което да кажем чистосърдечно БРАВО – млад, амбициозен, позитивен, напорист и човеколюбец. Д-р Хайкин вчера получи признание за труда си от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която му връчи наградата „Лекарите, на които вярваме“. Той е един от 12-те отличени медици за 2015-а.

От BIG5 се свързахме с него, за да разкрие как на крехките 29 години се е превърнал в един от най-добрите лекари на България.

Специализантът по офталмология д-р Васил Хайкин е роден в София на 22 април 1986 година. С жена си д-р Ани Аройо се радват на сина си Теодор, който е на година и 11 месеца.

Баща му е евреин от Украйна, до 14 години д-р Хайкин и семейството му живеят в София, след което заминават за Израел. Там той остава осем години и се връща у нас, за да следва медицина. След като завършва гимназия постъпва в армията, където е парамедик в продължение на три години. „Изпитите по медицина в Израел вече бяха приключили когато службата ми свърши и нямах търпение да чакам още една година. Затова се върнах да следвам тук. Тогава още не ми беше ясно дали ще остана в България, но в процеса на следването се уверих, че всички заминават и се оплакват как у нас нищо не се променя. Но ако всеки един се махне от тук наистина няма кой да направи тази промяна“, сподели пред BIG5 младият доктор.

Той завършва медицина в МУ-София през 2014-а и получава диплома през януари миналата година. Първоначално работи в организацията на евреите в България „Шалом“ като координатор по медицинската дейност. Първата му истинска работа като лекар е в „Александровска“ болница. През януари 2015 г. се явява на изпит за докторантура и от март започва като докторант. В последствие от май става и специализант в Клиниката по очни болести. Тя се състои от три отделения, в които работят около 50 души, а младите лекари са около десетима. „Александровска“ бе една от първите болници, която назначи по новата наредба за специализанти толкова много млади кадри на трудови договори. Същевременно много други лечебни заведения обявиха, че през 2015 г. няма да назначават специализанти, тъй като за тях трябва да имат допълнителен бюджет“, разкри д-р Хайкин все още неразрешения напълно проблем, с който се сблъскват медиците след като завършат образованието си. И ако той е имал късмета да започне работа непосредствено след университета, около 70 на сто от колегите му от випуска не са го имали. Причината - болниците, обявили конкурси за свободни места за специализанти, все още били малко.

29-годишният доктор се запалил по медицина още от детската градина. Към офталмологията се насочил заради майка си, която имала проблеми с очите. Винаги когато я карал на лекар му било много интересно кое как се прави. „Офталмологията съчетава високи технологии с клинична дейност, диагностичен процес, хирургична част. Офталмологията изобщо не е монотонна, а точно обратното. Човек си казва „какъв е този орган, това е просто едно око“, но то има толкова много части и всяка е с различна патология, което е ужасно интересно! Мисловният процес също заема сериозна част от цялата дейност, защото никога само апаратурата не ти дава диагнозата“, сподели с възхищение докторът.

Как преминава един ден на д-р Васил Хайкин в болницата

В 8 часа се започва с рапорт, по време на който дежурният лекар докладва какво се е случило с пациентите докато е бил на смяна.

Следва административна дейност – оформяне на клинични пътеки, снемане на анамнези, разпитване на пациентите за оплакванията им и докладване на лекаря-специалист, който да реши какви допълнителни изследвания са необходими. С тях се заема специализантът, в случая д-р Хайкин. Официално работният му ден свършва в 14 ч, но не рядко се случва да е в болницата и до 16-17 ч. През седмицата дава и дневни дежурства.

Повечето болни се радват, че за тях се грижи млад персонал. „Единици са тези, които подхождат със съмнение. Обикновено хората се отнасят добре и ни уважават. Възрастните често отбелязват, че много се радват, че има млади лекари, които са останали в България“, сподели д-р Хайкин.

Той не възнамерява да напуска България. Дори не се е интересувал колко би получавал в Израел, макар да се знае, че лекарските заплати там са няколко пъти по-високи от тукашните. „В България има много възможности, стига човек да е амбициозен и да иска да се развива. Има кой да научи младите лекари и да им покаже тънкостите в професията. Постигнал съм много в моето развитие към момента и не смятам, че ако бях избягал от България щях да съм на нивото, на което съм сега. Позволяват ми да извършвам всякакви диагностични и терапевтични процедури и да трупам опит“, отбеляза с признателност д-р Хайкин. И не пропусна да благодари на колегите си от „Александровска“, които са го напътствали и научили на много - човекът, който го е въвел в клиничната офталмология – завеждащия Трето очно отделение в „Александровска“ и преподавател в МУ-София доц. Иван Танев и колегата му д-р Яни Здравков.

Какво му предстои

Д-р Хайкин продължава със специализацията, след три-четири години трябва да защити и дисертация. Също така той участва в инициативата „Направи добро“ от самото й начало през 2012 г.  като преглежда безплатно зрението на деца в неравностойно положение.

От тогава досега е обиколил почти цяла Северна България, пътува до различни краища на страната на всеки два месеца. Именно от там се запознава с друг свои учител – д-р Александър Оскар. „Бъдещето ми е в „Александровска“ болница“, споделя простичко той.

Желаем на д-р Васил Хайкин да е жив и здрав и дано повече млади лекари последват примера му!

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Януари 2016 16:14
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Вторник, 26 Януари 2016 16:14
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Вторник, 26 Януари 2016 16:14
  195 са новите случаи на коронавирус, което е 3,3 на сто от изследваните

  По данни за последното денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 195, при направени 5837 PCR теста. Това е малко над 3,3 на сто от всички изследвани. Седем души са починали, 55-ма пациенти са в интензивни отделения в болници. От днес Германия обявява три региона в България за рискови заради коронвируса - Варна, Благоевград и Добрич, съобщиха от външното ни министерство. Всички пристигащи в Германия оттам ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста, за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Обявената глоба за отказ е 25 000 евро.

Оставете коментар