Сряда, 12 Август 2020

Петък, 11 Септември 2015 14:50

Тодор Славков пред BIG5: Политиката не е шоу

От държавата ми нищо не остана, всичко откраднаха и подариха, коментира култовата си фраза новият политик

Често одумван, оплюван, но и много обичан и харесван, той се превърна в любимец на протестите срещу монополите и властта. За себе си казва, че е прочут с "известните си роднини". Внук е на първия в държавата преди 1989 година. Син на любимеца за всички времена - Иван Славков  и на "бялата птица на културата" Людмила Живкова. Името му е Тодор Славков и не се нуждае от представяне. Той носи със себе си носи едно неоспоримо качество - да говори винаги това, което мисли. "Върнете ми държавата!" . Този вопъл  къде на шега, къде наистина ,не е на Краля Слънце, а на Тодор Славков. Директен до крайност внукът на почетния патрон на държавата и партията преди демокрацията щурмува днес политиката и води листата на партия "Напред България" за местния вот в София. За новата роля на политик и кандидат за общински съветник и защо не е част от БСП, а се впуска в листата на "Напред България"  Тодор Славков  говори откровено пред BIG5.BG

 - Внукът на почетния патрон на партията, нацията и държавата преди 10 ноември 1989 година дава заявка да влезе в политиката. Защо точно сега и защо с "Напред България"? А защо не спазихте семейната традиция - да станете част от кандидат-листата на столетницата?

- Не съм подбирал момента да се впусна в политиката. Стана съвсем случайно.  А що се отнася до партия "Напред България" нещата са ясни. Предложиха ми да оглавя листата за общински съветници и не мислих много дълго. Имам сантимент към партията, основана през 90-те години от баща ми Иван Славков. Дълго време тя беше замразена, но сега е стъпило здраво на краката си. Запознах се с програмата на "Напред България", писана от баща ми през 2005 година. Всички точки по нея са актуални. Единствената изпълнена точка от властите до сега е членството ни в Европейския Съюз, което е все по-спорно с всеки изминал ден. Защо плащаме 800 милиона лева -само, за да нямаме визи. Това е Европейският Съюз за нас, това е единственото ни предимство. А защо не с БСП? Много просто, защото столетницата опорочи соц. идеята. Не говоря за настоящото ръководство. Всички имат вина. Многократно съм бил канен от БСП, но по една или друга причина никога не съм се обвързвал с партията. С лидера на партията Мишо Миков добре се познаваме. Много пъти сме спорили, че през годините социалистите на моменти са водели по-дясна политика от десните партии.

- Приемате ли предизвикателството да станете общински съветник на сериозно или изявата Ви в местния вот е само едно шоу?

- Политиката не е шоу, напълно на сериозно и съвсем отговорно приемам мисията си. Не знам защо хората омаловажават местните избори. В България отдавна няма външна политика. Всички решения се взимат отвън, от великите сили. Като нямаме дипломация и външна политика, логично е да променим нещата на местно ниво. Все пак човек прекарва 90% от времето си в общината, в която живее.

- Имате ли вече план сценарий - какво ще кажете на избирателите, как ще ги убедите в идеите си?

- Нямам подготвени речи или заучени фрази. Едно мога да обещая, няма да демагогствам. Всеки, който обещае да промени нещо в България за 800 дни лъже, а аз имам намерение да бъда откровен и честен с хората. Тепърва навлизам в партийните проблеми, но искам да бъда различния политик.

- Страхил Ангелов е кандидат за кмет на "Напред България". Кое ви провокира да го поканите  и да му гласувате доверие?

- Много отдавна се познавам със Страхил Ангелов. Много се радвам, че партията "Напред България" взе решение да го номинира за кмет. Млад е, амбициозен, интелигентен. Мисля, че притежава всички необходими качества да управлява София.

- Не се ли притеснявате, че трима кандидати са на пистата за доверието на левите избиратели-Георги Кадиев, Михаил Мирчев и Страхил Ангелов?

- Притеснявам се от всичко. Това е най-малкият ми проблем. В борбата се ражда истината...(смее се). Кадиев и Мирчев май трябва да се притесняват от нас.

- Бяхте активен в протестите. Ще разчитате ли на гласовете на "умните и красивите"?

- Очаквам всички участници в протестите да ме подкрепят. В партия "Напред България" има предимно млади хора, които очаквам също активно да помагат и да гласуват.

- Спомням си преди време казахте с чувство за хумор “Върнете ми държавата“, дойде ли часа на истината? Ще си вземете ли държавата, като почнете от столицата?

От държавата нищо почти не остана. Това, което се подари и открадна да беше поне доразвито. В този й вид от индустриална се превърна в страна от третия свят. Всичко трябва да се започва отначало. Държавата не може да ми бъде върната, защото никога не е била моя. В момента тя е в окаяно състояние, няма нищо общо със състоянието, в което беше по време на дядо ми.

- Може ли Тодор Славков да стане голямата изненада за местния вот в София?

- Изненади не очаквам. Целта ни е 1-2 общински съветника в София. Имаме и доста кандидати за кметове по места и се надяваме също да направим пробив. А Тодор Славков сам по себе си  винаги е изненада.

Ива Оприкова/BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар