Събота, 11 Юли 2020

Сряда, 13 Април 2016 14:00

Калоян Паргов: Време е БСП да покаже ново лице, съобразено с реалностите на XXI век

Една от основните задачи на избрания на 8-и май лидер ще бъде да върне Столетницата в управлението до 2 години, заяви пред BIG5.BG председателят на столичните социалисти

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност "Международни отношения". Магистър е по "Европейска интеграция". Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Председател е на Градския съвет на БСП в София и председател на групата общински съветници от БСП Лява България в Столичния общински съвет.

- Г-н Паргов, как върви отчетно-изборната кампания на БСП?

- Всичките 24 районни конференции в София приключиха в края на миналата седмица. Две трети от тях избраха нови председатели. Така средният управленски състав в София беше подмладен с 15-20 години. Сега в събота ни предстои Градската конференция, с която ще приключим цикъла отчети и избори в столицата. След нея планираме в рамките на две седмици да организираме дебати с повечето кандидати за председател на БСП, за да могат те да изложат пред членовете и симпатизантите ни в София визиите си за развитие на партията. Конгресът, както знаете, е на 7-и и 8-и май.

- На последните 8 районни конференции в София вие бяхте номиниран за лидер на столичните социалисти от 7 организации. Преценявате ли го като голям успех?

- Бях номиниран за председател на Градския съвет в 23 от всичките 24 района и искам да благодаря за огромното доверие, което ми гласуват нашите членове в столицата. Приемам тези номинации като изключителна отговорност, която съм готов да нося през следващите 4 години. Истината обаче е, че политиката е екипна работа. Сам нищо не бих могъл да направя. Затова разчитам, че тази подкрепа, която получих от районите, ще продължи и занапред. Дори бих стигнал по-далеч и бих си пожелал усилията на новите районни председатели и техните екипи да бъдат удвоени в работата в полза на общата ни кауза. Това е част от пътя за връщане на доверието в БСП.

- Очаквате ли някаква коренна промяна в политиката на БСП след конгреса през май?

- Очаквам и се надявам да има промяна. На този конгрес трябва да си говорим преди всичко за политики. БСП трябва да покаже, че може да бъде националноотговорна и патриотична партия. Ние сме част от евро-атлантическото пространство, уважаваме партньорите си, не забравяме и Русия, но обичаме най-вече България и мислим за страната си. Т.е. на конгреса трябва да говорим за онези политики, които ясно показват БСП като алтернатива на сегашното управление. Има няколко ключови неща, които трябва да следва партията. Едното е обновление. Ние в София вече го направихме с избора на нови районни председатели. Следващото е последователност в отстояването на програмни политики и на заявени позиции, а не промяната им според една или друга конюнктура, която би облагодетелствала някого или заради коалиционните партньори. Точно липсата на последователност беше причината за срива в доверието на хората към нас. Те виждаха, че едно говорим, а съвсем друго вършим. Много е важна и комуникацията, както вътре в партията по хоризонтала и по вертикала, между ръководството и структурите, така и с обществото като цяло. Тук включвам и медийната политика.

- Смятате ли, че ще бъдем свидетели на истинска лидерска битка?

- Бих искал да видя истинска битка на идеи между кандидатите за председател на БСП. Така ще покажем на всички, че партията ни е жива и има бъдеще. Една от основните задачи на избрания на 8-и май лидер ще бъде да върне БСП в управлението до две години. А преди това трябва да направи промени в организационното функциониране на партията и да я модернизира. Това включва не само организационни мерки, но и финансовото обезпечаване на дейността на структурите по места. Има и още нещо, следващият председател трябва да направи така, че разпределението на държавната субсидия да става на по-справедлив принцип. Трябва да инвестира повече в общинските и районните опганизации и хората в тях, защото там се гради доверието и подкрепата към партията.

 - Какво й липсва на БСП в настоящия момент?

- Не са малко нещата, които липсват на БСП в момента. Най-силно като че ли се усеща липсата на последователност, за която вече споменах. Не може през 2015 година да твърдиш, че си с Русия, а през следващата да я поставяш под един знаменател с Турция и да й търсиш отговорност. Не може в продължение на 5 години да сочиш Цветан Цветанов за най-голямото зло в държавата, за лицето на задкулисието в политиката, а след това да го подкрепиш за председател на вътрешната комисия. Ето примери за липса на последователност. Затова хората не могат да си обяснят поведението на БСП и съвсем естественият резултат от това е спадът в доверието към нас. Няма как да продължаваме по този начин и да искаме да си го върнем. Затова на предстоящия конгрес трябва съвсем ясно да заявим какви мерки ще вземем в тази посока.

 - Какво трябва да направи БСП, за да придобие облик на истинска опозиционна партия?

- Най-накрая да ударим с юмрук по масата и да заявим ясно, че не желаем повече модела „Борисов“. Само от нас си зависи дали ще можем да го направим. Дали ще успеем да си подредим редиците, дали ще излезем единни от конферентните зали, дали ще си върнем вярата в идеите? Когато отговорът на всички тези въпроси е положителен, БСП не само ще бъде истинска опозиция, а съвсем скоро ще бъде в управлението на държавата.

 - А как може да се опита да спечели отново властта?

- Вече споменах, че първо трябва да си подредим нашата къщичка. Вижте, в момента обществото ни е раздирано от много кризи. Не само икономическа и финансова, но и криза на ценностите, социална нищета, липса на перспектива. България има нужда от нова икономическа парадигма, която да може да гарантира дори солидно образование на бъдещите поколения. И това образование трябва да бъде патриотично подплатено. Защото думата „съжителство“ за турското робство е срам! За мен е много важно да кажем, а след това да убедим хората, че ще направим поне пет неща за техния по-добър живот, когато ние отново влезем в управлението. За да съм по-конкретен ще ги посоча – прогресивното данъчно облагане, диференциран ДДС за стоки от първа необходимост, книги и лекарства, преразпределение на БВП в размер по-висок от сегашните 37-38%, преизчисляване на пенсиите и национална доктрина, която отчита евроатлантическите реалности, но не отрича изконната ни връзка с Русия. Ако на конгреса ясно очертаем нашата политика в подобни рамки, ако набележим конкретни действия в полза на хората, тогава съвсем скоро те ще припознаят алтернативата в лицето на БСП. Това е пътят БСП да стане решаващ и незаобиколим фактор в държавата.

 - Вие сте един от младите ръководители на партията. Не ви ли притеснява, че основната членска маса е на почти преклонна възраст?

- Вече споменах, че след провеждането на районните конференции средната възраст на председателите беше свалена с 15-20 години и в момента е под 40 години. И тази стъпка е част от пътя, който сме поели за обновление. В ядрата на партийните ни организации имаме нужда от по-сериозно присъствие на хора в активна възраст. По този начин ще можем да привлечем нови членове и симпатизанти и да подобрим резултатите на БСП на следващите избори. Това е една от целите, които си поставям за постигане през следващия мандат. Истината е, че в БСП всеки има своето място. Няма по-важни или по-маловажни хора. Всеки трябва да осъзнае ценността си за партията и ролята си в развитието й. Трябва обаче да покажем нови лица. И тук вече не говоря за възраст. Защото те може да са на 30 или на 60 години. Тяхната задача е да покажат пред обществото новото лице на БСП, което е съобразено с реалностите на 21-и век. Нужна ни е приемственост на поколенията, в която именно активните хора да поемат отговорността за настоящето на партията. Нуждаем се от онази сплав от мъдростта на възрастните и дързостта на младите.

- Социална партия ли е БСП? По какво, например, тя се различава от ГЕРБ? И какво трябва да се промени?

- БСП винаги е била социална партия. Това е основният отличителен белег на лявото. Но БСП трябва да стане партия на трудещите се, на хората на наемния труд, на дребните предприемачи. Вече изброих мерките, които трябва да вземем в полза на хората, за да им покажем, че наистина сме социална партия и те отново да ни припознаят. Точно с това се различаваме от ГЕРБ. Очевидно е, че Борисов вече губи почва под краката си. С действията, които предприе в последните месеци, се опита отчаяно като гущер да си отреже опашката, защото получи червен картон от всички центрове на власт в света. Време е и българският народ да му вдигне червен картон. А ние сме тези, които трябва да помогнат това да се случи. Като покажем, че сме алтернативата, на която хората могат да се доверят. Затова е и крайно наложително да си стегнем редиците. На всички ни е ясно, че все още сме в задния двор на Европа. Защото така и не осъзнахме, че ЕС е възможност. ЕС не е просто еврофондове, които, за съжаление, облагодетелстват шепа хора. Тези еврофондове дори вече не са коз за Борисов, който постоянно твърдеше: „На тях им ги спират, а на нас ни ги пускат“. Видяхме, че точно на него му ги спират. Сега призванието на БСП е да промени статуквото и е време да се залавяме за работа!

- Към кои съюзници е възможно да се обърне БСП за предстоящите президентски избори. Партиен или надпартиен кандидат предпочитате?

- Вече няколко пъти казвам, че трябва да поканим партньорите ни от БСП Лява България, АБВ, дори и Татяна Дончева, независимо от нейните лутания между ляво и дясно, както и всички други леви формации. На базата на ясни критерии и виждания какво трябва да представлява и да олицетворява президентската институция, всеки да излъчи свои кандидати и после да направим вътрешен избор за левицата. Излъчена така, една лява кандидат-президентска двойка ще събере в пъти по-голяма подкрепа. Това е шансът тези избори да не са поредното разочарование в ляво.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар