Събота, 18 Януари 2020
Четвъртък, 05 Май 2016 12:27

Мария Пиргова: БСП ще се ликвидира, ако върви към АБВ и ГЕРБ

Левицата няма засега конкурентен кандидат за президент

Смятам, че смяната на ръководството не е най-интересното, което ще се случи на предстоящия конгрес на БСП. Това заявява в интервю за Радио „Фокус” политологът Мария Пиргова.  Тя смята, че сегашното ръководство има шанс,  но не може да бъде на 100% убедена, защото това ръководство "много късно се активира, много късно се радикализира, много късно каза какво иска".

Опонентите на ръководството откровено искат близост с десните партии, най-вече с ГЕРБ, вероятно приобщаване към АБВ, вероятно коалиционно партниране с ГЕРБ. „В БСП са се обособили две части. Едната част са сегашното ръководство, която върви наляво, иска да води лява политика, ангажира се с много леви законопроекти и с леви позиции в парламента. Аз смятам, че лявото би трябвало да надделее, но бих искала ръководството да бъде по-активно, защото лявата политика в парламента често не е показана и от медиите, както трябва, а и ръководството не е изяснило точно какво разбира под лява политика. Лявото все още стои доста абстрактно, а дясното пък въобще иска да ликвидира БСП като политически субект. "Малко рязка съм, но смятам, че едно приобщаване на БСП към АБВ и ГЕРБ води до ликвидиране на БСП”, посочва Пиргова.

”Доколкото познавам БСП и историята на тази партия, разцепленията са доста редки в нея. Неслучайно дясното крило сега иска да се докаже като ляво. Бих назовала и неговите носители като Корнелия Нинова, Румен Овчаров, Кирил Добрев и други социалисти, които са по-вдясно от левия център даже.  Те в момента направиха много сериозен завой наляво и на конгреса можем да чуем критиката на ръководството от именно дясната група с леви понятия. Лично аз смятам, че сегашното ръководство провежда левия курс. Разбира се, пак казвам, този курс трябва много, много да се доближи до хората и да обясни точно какво ще направят когато вземат властта. За съжаление лявото крило не говори за власт”, смята Мария Пиргова.

Тя е убедена, че бъдещето на България не зависи от този конгрес на БСП, бъдещото на България зависи от българския народ, от българския избирател. БСП ще се наложи да стане много сериозен опонент на ГЕРБ, независимо кой ще ръководи партията. Затова аз бих искала БСП да се ръководи от ляво ръководство, каквото е сегашното с господин Миков. Разбира се, то трябва още да стигне до решителна битка за власт, да покаже решителност, че то е алтернативата на ГЕРБ”, казва Пиргова.

Нейното мнение е, че засега в редиците на БСП няма конкурентоспособен кандидат за президент. Президентът трябва да бъде обединяваща фигура, той трябва да бъде национална фигура, партията трябва да бъде лява, но кандидат-президентът не трябва да представлява само лявото, заявява още Мария Пиргова.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар