Сряда, 08 Юли 2020

Сряда, 28 Септември 2016 10:59

Партии-анонимки на опашка за пари за референдума

За броени дни 36 партии и комитети изявиха желание да ни разяснят допитването на цена от близо 1.5 млн. лв.

Изборите са доходоносен бизнес. В това са се убедили както партии, така и медии през последните години. Оказва се обаче, че референдумите също могат да се окажат изключително изгодни за определени формации, макар и малки като електорален потенциал. Това се случва благодарение на приетите миналата година промени в Закона за референдумите, според които вече се полагат медийни пакети и на тези, които желаят да водят разяснителна кампания за националните допитвания.

Сумите са солидни – 40 000 лв. за всеки, регистрирал се в ЦИК. Схемата вече бе проведена на последния референдум през 2015 г., когато бяха раздадени медийни пакети на стойност 1.1 млн. лв., а кампания почти липсваше.

Най-шумен е случаят със сайта “Хаштаг-БГ”, който е на едноименната фондация. Той се появи в разгара на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и бе ползван като трибуна на т.нар. контрапротестиращи и властта. Въпреки малката си аудитория сайтът получи 160 000 лв. от медийни пакети.

Тенденцията се запазва и на настоящия референдум. Така например до момента за разяснителна кампания за референдума са се регистрирали 36 партии и инициативни комитети. Сред по-култовите участници са „Балканска демократична лига“, „Движение за радикална промяна Българската пролет“ на Велизар Енчев, „Движение демократично действие – ДЗ“, „Българска Индустриално Аграрна Партия". При последната партия е интересно, че с решение на Централната избирателна комисия от вчера тя е закрита.

Това означава, че при изпълнение на всички условия те могат да получат близо 1.5 млн. лв. за разясняване на въпросите на референдума пред обществото. На медийни пакети право няма да имат само формациите, които получават държавна субсидия, но те така или иначе нямат голям интерес към допитването.

Източник: Михаил Кръстев, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар