Събота, 22 Февруари 2020

Сряда, 05 Октомври 2016 21:23

Провал за Кристалина Георгиева в ООН

Португалецът Антонио Гутиереш най-вероятно ще е новият генерален секретар

Официалният кандидат на България за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева претърпя пълен крах по време на днешното гласуване. Тя зае осмата позиция с едва само 5 гласа „за”, 8 "против", от които две вета и два гласа без мнение. След Георгиева са само аутсайдерите Сърджан Керим от Македония и Наталия Герман от Молдова.

Както е известно преди десетина дни правителството на България и премиерът Бойко Борисов оттеглиха подкрепата си към Ирина Бокова и издигна Кристалина Георгиева. Бокова обаче не се отказа от надпреварата и днес се нареди четвърта. Това е с две места напред в сравнение с предното гласуване за генерален секретар на ООН.

Бокова е със 7 гласа "за", 7 "против" и 1 без мнение като има две вета от постоянните членки на Съвета за сигурност.

Най-вероятният нов генерален секретар на ООН ще е бившият португалски премиер Антинио Гутиереш. Никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания.

"Поздравления за Антонио Гутериш! Успех в преследването на амбициите за поста генерален секретар на ООН!", написа Кристалина Георгиева, след като стана ясно, че португалецът е фаворит за поста и не е получил нито едно "не" от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

15-те членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

"Днес, след шестото предварително гласуване, имаме явен фаворит и името му е Антониу Гутериш", каза руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин. "Решихме да гласуваме официално утре сутрин в 10.00 ч. (бел.ред. 17.00 ч. българско време) и се надяваме да бъде утвърден единодушно", посочи още дипломатът.

От името на 15-те страни Виталий Чуркин пожела на кандидата на Португалия "успех в изпълнението на задълженията му на генерален секретар на ООН през следващите пет години", предаде ТАСС.

След като бъде одобрен от Съвета за сигурност, Гутериш трябва да бъде избран чрез гласуване от Общото събрание на ООН.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар