Петък, 13 Декември 2019
Петък, 11 Март 2016 15:14

Стела Банкова пред BIG5: Задължителното гласуване е мародерстване

Премиерът Бойко Борисов се прави на Орбан, но не е, отсече бившият депутат

Бившият депутат от 39-ото и 40-ото народно събрание Стела Банкова не се страхува да говори истината. Наричат я Сара Бернар заради хъса, с който разпиля 13-ата си заплата от трибуната на парламента в знак на протест срещу политическото лицемерие и бездушие. Днес един от най-честните народни представители в историята на парламентаризма навършва 66 години. Тя беше депутат два мандата последователно от НДСВ, НИЕ и „Атака", след това избра да бъде независим. Родена е през 1950 г. с.Тлачене. Завършва българска филология и дълги години е била преподавател. Работила е и в Министерство на културата. Банкова бе един от най-дейните депутати и имаше рекордно много внесени законопроекти. След като напусна Народното събрание, тя беше един от малкото народни представители, които се регистрираха на трудовата борса. Депутатката от 39-ия и 40-ия парламент днес е посветила дните си на он-коболните, бедните и онеправданите. В свободното си време чете книги, които й помагат да разбере хармонията на вътрешния си свят, както и да успокои нервите, с които всекидневието я натоварва.

Макар вече да е извън реалната политика, бившата царска избранничка взима активна позиция по много от наболелите въпроси в обществото на страницата си във Фейсбук. BIG5 се свърза с нея и рожденничката бе любезна да отговори на няколко въпроса от текущата политика и обществената действителност.

- Смятате ли, че състоянието на държавата в момента е стабилно, както твърдят под път и над път управляващите?

- Задължителното гласуване е мародерстване в момент, когато хората няма какво да ядат. Говоря за хората, които имат пари, колкото да си купят мляко и хляб, за да оцелеят. Нямам думи. Промените в законодателството само ще допринесат до увеличаването на броя на партиите, всяка от които ще се бори за повече пари които ще се борят за още повече пари за субсидии, които и сега са многомилионна тежест за бюджета. Задължителното гласуване ще донесе нови милиони партийна субсидия за алчните ни партии. Сега партийната субсидия в България е най-високата в света. Решението за задължително гласуване ще даде единствено възможност на "влюбените" в своите политици български граждани да нарисуват на бюлетините какво мислят за политическата ни класа.

- Какво ви е становището за положението в партия „Атака“ в момента?

- Аз не бих искала да коментирам поведението на г-н Сидеров, но съм разочарована като цяло от поведението на популистките партии, които залъгват хората с празни обещания. Нека да не забравяме, че „Атака“ подкрепяше кабинета Борисов в противоречие на това, което беше обещала. Нека да ви припомня, че по време на 39-ото Народно събрание партия „Атака“ предложи да се дадат на депутатите пенсии по 1500 лева. Нямам думи.

- Къде работите в момента?

- В момента съм на работа в благотворителна фондация, която помага за лечението на онкологично болни.

- Преди време хората бяха шокирани от информациите, че сте се регистрирали в бюрата по труда…

- Аз не мога да разбера защо трябва да се смята за нещо неестествено един бивш депутат да отиде да си търси работа в бюрото по труда и да застане на опашката редом с другите хора. Не виждам в това нищо извънредно.

- Все пак не се срещат под път и над път депутати, които прибягват до социалните служби…

- Мисля, че не съм единствената, доколкото си спомням и един бивш премиер беше се регистрирал...

- Работите във фондация за подпомагане на лечението на онкоболни. Как бихте коментирали предстоящото въвеждане на пръстови отпечатъци в болниците?

- Нямам думи! Това е подигравка с хората, а т. нар. здравната реформа не води до никакви реални резултати, които да подобрят живота на обикновените хора.

- Смятате ли че, правителството решава успешно проблемите с бежанците?

- Според мен нещата бяха изпуснати от контрол още преди години, когато този проблем се появи в Европа и сега е късно за ефикасни мерки срещу бежанската вълна. Унгарците се справят, защото си имат Виктор Орбан. Ние обаче си нямаме Виктор Орбан.

- Бойко Борисов?

- Премиерът Бойко Борисов се прави на Орбан, но не е….Това е положението.

Огнян Стоенелов, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Март 2016 15:14
  Главният секретар на МВР за Джамбазки: Ще има административно наказание

  "Взех неразумно нарушение. Срамувам се. Ще искам максимално наказание", заяви Джамбазки

 • Петък, 11 Март 2016 15:14
  „Атака“: Защо МВР крие пет дни пияния Джамбазки? Премиерът да се намеси

  Защо пет дни е крита информацията, че Ангел Джамбазки е заловен да шофира пиян? Защото партийният му шеф е вицепремиер? Това попита на брифинг в парламента зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов.

 • Петък, 11 Март 2016 15:14
  Сидеров: Не съм част от управлението!

  Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер.

  Да си част от управлението, означава да взимаш решения. Как да съм част от управленската коалиция, като не участвам в нея по никакъв начин. Нито участвам в Коалиционен съвет, който взима решения и който казва какво да се гласува в парламента, нито по някакъв начин съм търсен за каквито и да било решения. Нямам участие във властта! Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров в предаването „Плюс-минус” по Нова ТВ.

  „Става дума за решения, които засягат живота на много хора”, коментира той. Сидеров посочи, че пенсиите не бяха вдигнати на 300 лв., за сметка на партийните субсидии, за които НФСБ и ВМРО изнудиха ГЕРБ.

Оставете коментар