Неделя, 09 Август 2020

Вторник, 16 Август 2016 12:35

Ако катапултът работи - скачайте другарю Радев!

Спряганият за кандидат президент от БСП и АБВ ген. Румен Радев даде пресконференция - публиката в шок - президент или авиоохранител издигат левите

Името на генерал Румен Радев се роди от нищото. В книгата на Михаел Енде "Приказка без край", "нищото" пък управляваше света. И човек, няма как просто да не се замисли - ами ако нищото вече управлява и нас?

Но това са мисли на параноик, говоря за себе си, не така мисли господин Румен Овчаров. Господин Овчаров участва в един от сутрешните блокове през изминалия уикенд, и фактът, че нямаше рационални аргументи в подкрепа на кандидатурата на генерал Радев за кандидат президент, издигнат от БСП и АБВ, далеч не му попречи да модифицира липсата на такива в силна емоционална доказателственост, позната ми лично на мен до болка от вечерните скандали с жена ми.

Овчаров, точно както и тя, само дето не тропна с крак на водещата, за да й обясни, че "няма как! Радев е човекът, решили сме, (разбирай ние петимата - той, Корнелия, Георги Първанов, Румен Петков и "нищото"). Овчаров, дори обясни, че човекът е мъж, което май се оказва и единственият факт, подкрепен със сравнително реални доказателства.

Но, да не издребнявам. Все пак генералът си е генерал, бил той Атанасов, Борисов или Радев. Дет се вика - а скочиш срещу генерала, а са те пратили в дисципа!

Затова аз няма да скачам, най-малкото щото не съм спортен тип. Но ще попитам:

- Защо генерал Радев, чието име стана популярно в публичното пространство единствено защото е на път да бъде издигнат като кандидат президент, подкрепен от БСП и АБВ, на пресконференцията си днес, не обясни поне с какво му е близка "лявата идея"?

- С това, че е лява, с това, че е идея, или с това, че е президентска?

Нещо повече..

- Защо Радев не обясни поне, след като винаги е бил фен на НАТО, какво мисли за Русия например?

- Защо не каза, как вижда себе си като ляв президент?

- Защо не изкоментира другите кандидати от БСП и факта, че името му вместо да консолидира и без това измъчената от вътрешни дрязги партия, само отново разбунва страстите в куцащата столетница?

- Защо не каза също така Радев, има ли той въобще някаква политическа платформа или като бъдещ президент ще наблегне единствено на закупуването на нови самолети и техните ремонти на наша териотория?

- В този контекст поне да бе казал, кой ще ги купува и ще има ли обществена поръчка за ремонта им?

- Въобще, най-малко да бе казал кой е той и знае ли кои са те?

А под "те" аз разбирам и мнимите му приятели, и скритите му врагове. Защото, "нищото" мили хора си е сила! Не илюзорна, а съвсем реална. "Нищото", според ПР-те на Радев може би дори е стратегия, но според повечето хора на улицата, си е преди всичко "нищо".

Друг е процедурният въпрос. Въпрос, според който, преди вождовете по правилник трябва да се изкажат индианците. Ясно е, че са индианци, ама просто така - от демагогия бе! Нека говорят! Все пак това е БСП! Нима и там вече забравиха демагогията?!

Ясно е също, че Радев е преди всичко приятелска кандидатура, приета единодушно след изпушването на Лулата на мира, от горните пет фактора, но е и ясно, че генералът е повече икономическа, отколкото политическа такава. В култовия филм "История на света" в такива моменти главният герой възкликваше с репликата: "Its good to be a King", а после намигаше на Корнелия Нинова.

Искам да кажа просто, както ми обясняваше преди години Петър Увалиев в братски Лондон, че демокрацията е преди всичко компетентност, но не летателна, корпоративна или само управленска, а компетентност на избора, което пък в себе си включва и горните три. В настоящия драматичен случай обаче, имаме само летателен план, но не и съдържателен. Сиреч, нито знаем смисъла на пътуването, нито знаем неговата цел. Защото, както е известно скъпи братя и сестри, да бъдеш честен политик не е трудно – почти липсва конкуренция. Но и не е вярно, че политиката е изкуство само на възможното. Политика – това е избор между гибелното и неприятното. Думите са на  Джон Кенет Гълбрейт, а у нас, петте влъхви са негов пророк. Така че, ако катапултът работи - скачайте другарю Радев!

Васил Петев, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 16 Август 2016 12:35
  Георги Свиленски: Моят глас ще е за Корнелия Нинова

  Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП

  „Когато Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП, бях скептично настроен към някои от заобикалящите я другари. С времето онези, които я подкрепяха в началото, яростно я атакуваха. Причината беше, че тя започна да променя партията. Една такава промяна е именно прекият избор.Той ще прекъсне зависимостите на председателя от няколко човека.

  Хора, които наричат сами себе си “организационно грамотни”, но всъщност са апаратчици, способни да опорочат всяко заседание, да изкривят волята на всеки орган. Често в полза на частни или чужди на БСП интереси. Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа. Но нито тя, нито аз, нито който и да било не би могъл да се справи сам. Имаме нужда от активността на членовете на БСП.

  Като изполвам възможноста да изкажа най-искрената си благодарност към организациите, издигнали моята кандидатура, оценявайки и осъзнавайки високата отговорност, пред която съм изправен, си правя отвод от участието в прекия избор на председател на БСП.

  Заявявам своята готовност за продължаване на пътя за промяна на партията и утвърждаването й като незаобиколим фактор и алтернатива в управлението на държавата. Затова призовавам всички – гласувайте. Изберете, когото искате, но участвайте. Моят глас ще е за Корнелия.“

  Това коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

 • Вторник, 16 Август 2016 12:35
  Корнелия Нинова с най-много номинации за председател на БСП

  Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж

 • Вторник, 16 Август 2016 12:35
  Георги Гьоков: Корнелия Нинова е точният човек и на 12 септември ще гласувам за нея

  Отказвам номинацията и си правя отвод като кандидат за председател на БСП

Оставете коментар