Неделя, 09 Август 2020

Вторник, 03 Май 2016 19:51

Повеля отвъд Океана: Борисов - президент, Дончев - премиер

Кой реди пасианса за бъдещия държавен глава на републиката

Бойко Борисов - президент, а Томислав Дончев - премиер. Това е идеалната комбинация и сценарий, около който гравитират фактори отвъд Океана, научи BIG5 от два свои независими източника.

Въпреки неколкократно заявения от сегашния министър-председател отказ да бъде номиниран за президент от собствената си партия ГЕРБ, натискът отвън върху него е огромен, довери нашият информатор. В една от редките си публични изяви новият американски посланик в България Ерик Рубин декларира безрезервната подкрепа на САЩ за правителството на Бойко Борисов и водената от него политика. В същото време обаче интересите на Големия брат предполагат поста на "Дондуков" 2 да бъде зает от проверен и верен съюзник. Досегашният държавен глава Росен Плевнелиев няма да има шансове да повтори мандата. Вероятността на негово място да се появи по-малко известна и компромисна (надпартийна) фигура ще навредят на демонстрираната стабилност и предсказуемост на страната в очите на чуждестранните партньори.

Именно надпартийността стресна Борисов и неслучайно той разви през април вижданията си за тежкия проблем. Ето точните му думи:  „Предстоят президентски избори и все повече интересът се насочва натам. Не мога да разбера защо политическите партии ни питат кой ще издигаме за кандидат за президент, след като когато го изберем, за което плащаме ние с нашите политически субсидии и нашите структури, на другия ден той е длъжен вече да не е от нас. Защо тогава издигаме ние президент? На първия ден той трябва да каже: „Разграничавам се от тези, които са ме завели до там”. Не мога да намеря логика. Как като излезе от нас, ще е против нас. В голяма дилема съм как да постъпим като партия, защото от друга страна пък трябва да се борим, на тези избори няма да бъдем разбрани правилно”, посочи Борисов пред актива на ГЕРБ.

В това разкрачено положение ГЕРБ няма много място за маневриране.

Още в началото на годината премиерът заяви, че имал поне пет кандидатури за държавен глава от средите на партията си. Но той не бил сред тях. Можело и да е жена. Ослушването и изчакването ще продължат още поне месец. А предстоят и пазарлъци за поста на вицепремиера.

Нека видим кои са потенциалните съюзници и партньори на ГЕРБ в надпреварата за президент.  Реформаторите не са сред тях. Те няма да подкрепят единна кандидатура, но биха ударили рамо на ГЕРБ, ако има балотаж. Патриотите ще играят самосиндикално. АБВ са много интересни, макар и със скромни възможности. Нищо чудно лидерът им - президентът Георги Първанов (2002-2012), отново да се пробва в състезанието. Но само, ако е подкрепен от сериозна политическа сила. Източниците на BIG5 твърдят, че вече имало дискретни сондажи ГЕРБ да застанат зад неговата кандидатура, ако самият Борисов не се реши да оглави и този пост в държавата. Началниците на посланик Ерик Рубин във Вашингтон обаче едва ли ще преглътнат Първанов за трети път в креслото на "Дондуков" 2.

Ролята на основната опозиционна партия БСП е да издигне кандидат, който да стигне до втори тур. В ГЕРБ чакат и кой ще оглави Столетницата на предстоящия през уикенда неин конгрес. А ДПС, както винаги, ще играе за някой от фаворитите, без да издига свой кандидат. Което отново означава, че пилците ще се броят след балотажа. Ако има такъв. Защото, ако Борисов се кандидатира, ще спечели от раз.

Ставайки обаче президент, сегашният премиер ще се лиши от най-важните лостове за управлението на държавата. Ще загуби контрола и харченето на милиардите от еврофондовете, обществените поръчки и кадруването в цялата държава. И най-неприятното - ще се наложи да стане, поне на думи, надпартиен. Но той и сега си се изживява като бащица на целия народ, тъй, че знаем ли какво ще му хрумне като се събуди. Или след някое обаждане по телефона. Откъдето трябва?

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 03 Май 2016 19:51
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Вторник, 03 Май 2016 19:51
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Вторник, 03 Май 2016 19:51
  Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

  „Нaй-вaжнoтo e дa нямa пoлицeйcкo нacилиe“. Тoвa кaзa прeд БНР прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo рaзгoвaря c грaждaни прeд cгрaдaтa нa "Дoндукoв" 2.

Оставете коментар