Неделя, 09 Август 2020

Неделя, 21 Август 2016 14:55

САМО В BIG5: Пълна стенограма от пленума на БСП, (ЧАСТ VI) – Костадин Паскалев пред делегати: Тъй като не съм мишка ще говоря, няма сила която да ме накара да работя в настоящите условия в ИБ на партията!

Паскалев: „БСП пак тръгна надолу, поради липсата на морал, принципи и последователност!” И още: Егото на лидерите на нашите коалиционни партньори е в дъното на желанието им  да овладеят партията ни

Костадин Паскалев: Уважаеми другарки и другари, едва ли някой се съмнявал, че няма да кажа това което мисля, и ще се държа като мишка. Поради тази причина смятам, че след целия процес описан от другарката Корнелия Нинова се чувствам длъжен да внеса някои нюанси, които според мен са много съществени.

Новото ръководство на БСП прокламира идеите си за обединение на интелекта на членовете и експертите на партията за формиране на принципите и приоритетите ни, и алтернативите на днешното управление. Борбата за доверието на хората и отварянето на партията навън. А не на търсенето на врага с партиен билет. Честността пред себе си и хората за да им искаме доверието. За да стане БСП партия на морала, на принципите, на последователността, на диалога. И за да постигнем това, БСП е длъжна да изчисти сама себе си преди да излезе пред избирателите, да остане в опозиция, да стане истинска алтернатива на управлението. Хората трябва да са свободни от зависимости. И наистина – БСП тръгна нагоре. Защото това са очакванията на хората и желанието им да видят алтернатива. Проведохме допитване за формата за участие в президентските избори, успешно, и несъмнено с мобилизиращ ефект. Проведохме общински партийни конференции за номинации, статистиката я знаем, тя бе споделена. Започнахме преговори с АБВ, „Движение 21” и ВМРО.

Но! Егото на лидерите на тези партии, формални и неформални лидери, и борбата им за овладяване на БСП, с каква цел за мен не е ясно, се реализира в публичен скандал.

И пак тръгнахме, според мен надолу, ще си позволя да го кажа – поради липсата на морал, принципи и последователност.

Какъв е резултата от скандала?

С използваните квалификации в медиите, и в Изпълнителното бюро, за свои съмишленици и другари, БСП даде доказателство за нивото на морала си. Партийните структури и хората в тях се почувстваха употребени, с което БСП дава основание членовете на партията да си мислят, че има задкулисие. Заменихме „принципното” с „личното”, и така не оправдахме доверието на хората. Допуснахме недостойно разчистване на сметки, с или без подкрепата на ръководството. Това доведе до отстраняване на един от кандидатите ни, а от там, според мен, и до почти всички. Нямам обяснение, наистина нямам обяснение, защо истинския, откровен диалог в ИБ, бе заменен с публични квалификации и публикации, за мотивиране на едно решение. Не приемам този подход! Не приемам също и налагането на решения и уреждането на вътрешнопартийни отношения по този начин. Затова подадох оставка. Няма сила която да ме накара да работя в такива условия! Защото – много хора са коментирали моя морал. Аз имам такъв, собствен. Искам да остана наясно със себе си. Искам обаче да благодаря на партията и на нейните структури в Благоевград и Хасково за работата им през последните 2 месеца. Защото наистина те доказаха, че са в състояние да вдигнат партията на крака.  И ще направя едно уточнение – аз съм единствения в партията, който каза няколко добри думи за генерал Радев и съм единствения който искрено е казал на Мая Манолова, че не става за тази кампания.И затова не допускам някой да ме вкарва в групички. Но имам едно огромно притеснение – ако бюрото и НС, тръгне по пътя на неискреността, ние рискуваме да загубим себе си в президентската кампания, а и още по-лошо, да се провалим на следващите парламентарни избори. Благодаря ви.

Очаквайте продължение!

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 21 Август 2016 14:55
  Георги Свиленски: Моят глас ще е за Корнелия Нинова

  Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП

  „Когато Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП, бях скептично настроен към някои от заобикалящите я другари. С времето онези, които я подкрепяха в началото, яростно я атакуваха. Причината беше, че тя започна да променя партията. Една такава промяна е именно прекият избор.Той ще прекъсне зависимостите на председателя от няколко човека.

  Хора, които наричат сами себе си “организационно грамотни”, но всъщност са апаратчици, способни да опорочат всяко заседание, да изкривят волята на всеки орган. Често в полза на частни или чужди на БСП интереси. Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа. Но нито тя, нито аз, нито който и да било не би могъл да се справи сам. Имаме нужда от активността на членовете на БСП.

  Като изполвам възможноста да изкажа най-искрената си благодарност към организациите, издигнали моята кандидатура, оценявайки и осъзнавайки високата отговорност, пред която съм изправен, си правя отвод от участието в прекия избор на председател на БСП.

  Заявявам своята готовност за продължаване на пътя за промяна на партията и утвърждаването й като незаобиколим фактор и алтернатива в управлението на държавата. Затова призовавам всички – гласувайте. Изберете, когото искате, но участвайте. Моят глас ще е за Корнелия.“

  Това коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

 • Неделя, 21 Август 2016 14:55
  Корнелия Нинова с най-много номинации за председател на БСП

  Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж

 • Неделя, 21 Август 2016 14:55
  Георги Гьоков: Корнелия Нинова е точният човек и на 12 септември ще гласувам за нея

  Отказвам номинацията и си правя отвод като кандидат за председател на БСП

Оставете коментар