Неделя, 09 Август 2020

Вторник, 03 Май 2016 13:06

Шизофренията ГЕРБ

Бойко Борисов едно говори, друго прави, а народът ръкопляска заради сериозни проблеми в дългосрочната си памет и пълна липса на критичност, което някои наричат овчедушие

ГЕРБ е управляваща партия, чийто профил е да няма профил и ясна посока на политическо говорене и правене, защото лидерите й са наясно, че масово народът има сериозен проблем с дългосрочната памет и липсата на критичност, което някои наричат овчедушие. Шизофренията (дезорганизираното говорене и мислене, според етимологията на заболяването) в поведението на премиера Бойко Борисов, лидер на Граждани за европейско развитие на България, вече не е новина – хората свикнаха главният кормчия да променя курса накъдето му скимне, при това често в пълно отрицание на предишната посока.

Един от последните примери за „едно говори, друго прави“ на премиера лъсна покрай дискусиите „за“ или „против“ задължителното гласуване.

На 7 юни 2014 г. Бойко Борисов написа на стената си във фейсбук:

ГЕРБ винаги е подкрепяла задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване.

Почти две години по-късно, на 13 март 2016 г., премиерът втори мандат обаче промени мнението си на 180 градуса:

„Неслучайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят", каза пред журналисти министър-председателят след провелия се форум „Предприемачеството – двигател за развитие на България“.

На 22 април 2016 г. премиерът додаде:

„Аз съм против задължителното гласуване, но партията трябваше да участва в това гласуване в парламента. Аз винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то мина в референдум и трябваше да се промени Изборния кодекс", обясни държавник №1 на България.

Да, той винаги е казвал, че е против задължителното гласуване, винаги този месец. Преди това винаги беше казвал, че партията му ГЕРБ „винаги е подкрепяла задължителното гласуване“… Ама кой да помни, мат'рялът си е лош, до какъвто извод министър-председателят сам достигна.

Друго отрицание на собствените си думи и заявления откриваме при обещанието на Борисов да се справи с корумпираните в ГЕРБ и въобще в държавата.

На 22 март 2016 г. мнението му е следното:

„В България корупция по високите етажи на властта няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици". Тези и други басни и небивалици наговори Бойко Борисов в интервю по една от телевизиите.

На 17 април 2016 г. обаче изведнъж корумпирани се появиха дори в ГЕРБ:

„Ако докопам някой от вас (в корупция, б.ред.) - милост няма. И вие го знаете. Подготвил съм доста изненади, много внимавайте“. Това бяха само две от заканите му на Националната среща на ГЕРБ, на която участваха министри, депутати и представители на местната власт.

Примери за такова лековато премиерско говорене, което разчита само на пълното доверие на слушателите – дал Бог. Народният гений му е дал име – фурнаджийска лопата. А медицината – шизофрения.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 03 Май 2016 13:06
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Вторник, 03 Май 2016 13:06
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Вторник, 03 Май 2016 13:06
  Маркет линкс: Доверието към Борисов се срина

  "Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме".

Оставете коментар