Неделя, 09 Август 2020

Вторник, 23 Август 2016 15:21

Корнелия Нинова и БСП скъсаха с Първанов и АБВ

Ябълката на раздора между двете партии се оказа кандидатът за президент на левицата генерал Румен Радев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова официално обяви развод с Георги Първанов и АБВ. Това е изненадващ ход, след като се очакваше двете партии да обединят сили за предстоящите президентски избори. Обратът дойде след днешното заседание на партийно ръководство на "Позитано" 20. Ябълката на раздора пък се оказа кандидатът за президент на левицата генерал Румен Радев.

"Решихме да не продължаваме преговорите с АБВ. Имахме огромно желание да постигнем единомислие, за да освободим хората от срама "Плевнелиев". Приехме всички спекулации, че генерал Радев не е на БСП, че ще правим президентска република, че Георги Първанов дирижира всичко. Нищо от това не е вярно, но досега в името на общата цел, преглъщахме тези внушения", заяви Корнелия Нинова.

Преди дни лидерът на Столетницата е получил проекта на АБВ за коалиционно споразумение, в което пишело, че кандидатът бил равноотдалечен от двете партии, както и че формациите били с еднаква тежест. "Това не е вярно", отсече Нинова.

"Нашият кандидат не е равноотдалечен, той си е наш. Няма да позволим както ГЕРБ позволява на Реформаторския блок да им извива ръцете. И аз няма да се превръщам в Бойко Борисов, който търпи всички прищявки на блока само и само да е в управлението", добави ядосано тя.

Така новият формат, в който ген. Радев ще бъде издигнат за държавен глава, е БСП с подкрепата на широк инициативен комитет, включващ студентски, земеделски, производителски и патриотични организации.

Всички партии от коалицията "БСП - Лява България" се събират този четвъртък, за да обсъдят темата. "Ако АБВ искат да се включат в тази подкрепа, да го направят", все пак открехна затръшнатата врата към Първанов Нинова.

Самият Радев също е бил на заседанието на Изпълнителното бюро, като се е съгласил на новия вариант да бъде издигнат с подкрепата на различни организации. Бившият командир на Военновъздушните сили ще представи програмата си в четвъртък пред различни военни и патриотични организации.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Август 2016 15:21
  Георги Свиленски: Моят глас ще е за Корнелия Нинова

  Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП

  „Когато Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП, бях скептично настроен към някои от заобикалящите я другари. С времето онези, които я подкрепяха в началото, яростно я атакуваха. Причината беше, че тя започна да променя партията. Една такава промяна е именно прекият избор.Той ще прекъсне зависимостите на председателя от няколко човека.

  Хора, които наричат сами себе си “организационно грамотни”, но всъщност са апаратчици, способни да опорочат всяко заседание, да изкривят волята на всеки орган. Често в полза на частни или чужди на БСП интереси. Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа. Но нито тя, нито аз, нито който и да било не би могъл да се справи сам. Имаме нужда от активността на членовете на БСП.

  Като изполвам възможноста да изкажа най-искрената си благодарност към организациите, издигнали моята кандидатура, оценявайки и осъзнавайки високата отговорност, пред която съм изправен, си правя отвод от участието в прекия избор на председател на БСП.

  Заявявам своята готовност за продължаване на пътя за промяна на партията и утвърждаването й като незаобиколим фактор и алтернатива в управлението на държавата. Затова призовавам всички – гласувайте. Изберете, когото искате, но участвайте. Моят глас ще е за Корнелия.“

  Това коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

 • Вторник, 23 Август 2016 15:21
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Вторник, 23 Август 2016 15:21
  Корнелия Нинова с най-много номинации за председател на БСП

  Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж

Оставете коментар