Понеделник, 20 Януари 2020
Вторник, 23 Август 2016 15:21

Корнелия Нинова и БСП скъсаха с Първанов и АБВ

Ябълката на раздора между двете партии се оказа кандидатът за президент на левицата генерал Румен Радев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова официално обяви развод с Георги Първанов и АБВ. Това е изненадващ ход, след като се очакваше двете партии да обединят сили за предстоящите президентски избори. Обратът дойде след днешното заседание на партийно ръководство на "Позитано" 20. Ябълката на раздора пък се оказа кандидатът за президент на левицата генерал Румен Радев.

"Решихме да не продължаваме преговорите с АБВ. Имахме огромно желание да постигнем единомислие, за да освободим хората от срама "Плевнелиев". Приехме всички спекулации, че генерал Радев не е на БСП, че ще правим президентска република, че Георги Първанов дирижира всичко. Нищо от това не е вярно, но досега в името на общата цел, преглъщахме тези внушения", заяви Корнелия Нинова.

Преди дни лидерът на Столетницата е получил проекта на АБВ за коалиционно споразумение, в което пишело, че кандидатът бил равноотдалечен от двете партии, както и че формациите били с еднаква тежест. "Това не е вярно", отсече Нинова.

"Нашият кандидат не е равноотдалечен, той си е наш. Няма да позволим както ГЕРБ позволява на Реформаторския блок да им извива ръцете. И аз няма да се превръщам в Бойко Борисов, който търпи всички прищявки на блока само и само да е в управлението", добави ядосано тя.

Така новият формат, в който ген. Радев ще бъде издигнат за държавен глава, е БСП с подкрепата на широк инициативен комитет, включващ студентски, земеделски, производителски и патриотични организации.

Всички партии от коалицията "БСП - Лява България" се събират този четвъртък, за да обсъдят темата. "Ако АБВ искат да се включат в тази подкрепа, да го направят", все пак открехна затръшнатата врата към Първанов Нинова.

Самият Радев също е бил на заседанието на Изпълнителното бюро, като се е съгласил на новия вариант да бъде издигнат с подкрепата на различни организации. Бившият командир на Военновъздушните сили ще представи програмата си в четвъртък пред различни военни и патриотични организации.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар