Сряда, 17 Юли 2019
Сряда, 09 Януари 2019 18:49

Истината шепне. Тя никога не ползва мегафон

Не знам, всъщност, защо въобще се сетих за нея. Може би заради празниците, може би заради Ласкин, може би заради хижарите, а може заради циганите.

Автор: Васил Петев

Някои твърдят, че е мощна и замайващо силна. Представят си я едва ли не как пристига с песен върху неоседлан кон, със знаме в ръка. Връхлита гневна, като на бърза ръка оправя всички световните неправди, а после парадно се оттегля на заслужен отдих някъде из мъгливите и тайнствени върхове на Шамбала. 

Аз я познавам бегло, горката. Все като съм я виждал, е изглеждала крехка и почти анемична, бледа и уморена, с много слаб имунитет. 

За истината говоря. 

Честно да ви кажа, доста рядко съм я срещал. Според мен тя не обича шумните събития и избягва снимки из медиите. Обикновено стои на последния ред, сгушена в продраното си одеялце, силно притеснена от собствената си отговорна значимост. 

Беззащитна е бедната. 

Знае, че всеки може да я хване, да я поразмята насам-натам, да й метне един кожух Луи Витон върху прегърбеното и уморено тяло, а после да я прати в сиропиталище за социално слаби под предлог, че има нужда от почивка и добър санаториум. 

Истината е една болна жена, скъпи хора. Всеки я търси в блясъка на своето микро щастие, а тя, горката, седи скрита под голия вековен дъб на общото ни нещастие. В очите й се чете неприкрит ужас, в ушите й кънти преигран чорбаджийски смях, а ръцете и треперят.

Истината, уважаеми, е пред мола. Тя е онази възрастна жена, на която мятаме монети в моменти на лично самосъжаление.

Не знам, всъщност, защо въобще се сетих за нея. Може би заради празниците, може би заради Ласкин, може би заради хижарите, а може заради циганите. Не знам.

Мисля, че и тя не обича да ни вижда особено често. А може и отдавна да е емигрирала. В по-топлите и не толкова шумни страни.

Защото истината шепне. Тя никога не ползва мегафон.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Януари 2019 18:49
  Защо отложиха намаляването на партийната субсидия?

   „Тоталната сума, с която може да се издържа една партия е между 1,5 млн. и 2 млн. лв.”, смята депутатът от ВМРО Искрен Веселинов

 • Сряда, 09 Януари 2019 18:49
  За Господ, черните хора, Сътворението и фурната

  Родители сигнализираха в социалните мрежи за поредните недоразумения под формата на текстове в учебниците – този път за второкласниците.

  Колкото нагледно и разбираемо трябва да е поднесено учебното съдържание за Сътворението на света според Библията, както и за появяването на различните етноси,  авторите на учебници и учебни помагала видимо подценяват интелектуалните способности на децата ни. Видно от текста, второкласниците трябва да научат, че хората са сътворени, …. печени като грънци! При това Господ „ги опекъл много добре“. Тези – по-добре опечените, били ромите и затова Господ много си обичал. Още по-изпечените пък били „черните хора“, под които явно трябва да разбираме – чернокожите, африканците. Внимателно изпечените - белите.

  Крайно време е явно да се създадат учебници и учебни помагала и за авторите, но и за чиновниците по образователните институции, които ги одобряват и допускат подобни нелепи и безумни текстове да стигат до децата ни. Като заглавие в един бъдещ такъв учебник предлагаме заглавието „Как били създадени авторите на детска и учебна литература и чиновниците, одобряващи умотворенията им“.

 • Сряда, 09 Януари 2019 18:49
  Шаврантии от "Лего"

  К...ите са нашето настояще! Дори нещо повече – те са нашето съвременно национално богатство. Единствено нашите шаврантии могат да се разглобят за 1 минута, точно като автомат "Калашников". 

Оставете коментар