Понеделник, 25 Март 2019
Петък, 11 Януари 2019 14:05

СДС павира пътя на безконтролната корупция и заради това бяха наказани с цялата злост на историята

Всички разклонения на градската десница в наши дни пребивават в своята собствена непогрешима психиатрия. Малката сектичка на винаги правите. Тези хора така и не събраха сили поне веднъж да си признаят, че са сбъркали, пише Александър Симов в социалната мрежа

Умишлено изчаках до 11 януари, за да разкажа тази история. В един снежен 11 януари преди 22 години (да, знам, стар съм, сега го осъзнах) налетях на свой доста досаден познат. Годината беше 1997-ма. Предният ден тълпата от отдадени демократи, светли хуманисти, месии на европейската мисъл и носителите на ценностите на бъдещето бяха нахлули в парламента и го бяха изпотрошили.

Моят познат беше в еуфория. За разлика от много други, той имаше безпогрешни кариеристични инстинкти и дърдореше като новопосветен пророк от църквата на Иван Костов. Днес сектата се е свела до фейсбук-екзотика от стари талибани, но тогава култът беше в началото си. Човекът ми обясни, че СДС ще спечели изборите и ще управлява поне пет мандата един след друг, а комунистите са оттекли в канавката на историята и политическото сметище ще стане техен вечен дом. Той беше убеден, че сините са обречени на управленска вечност, ще обесят Жан Виденов публично на площад в София и България завинаги ще стане блажен пазарен рай.

В онзи ден преди 22 години не знаех какво да му отговоря. Бях препълнен с политически възклицания, но нямах дори и грам житейски и обществен опит. Приличаше ми на човек, който е дишал райски газ.

След това открих колко съм бъркал. Моят познат се оказа човек с безпогрешни инстинкти - направи кариера, след това започна да гравитира край НДСВ, а последно като го засякох из софийските дебри беше отдаден фен на Бойко Борисов. 

Това е мазният махмурлук на 10 януари днес. Тази дата съществува в паметта единствено през маразматичните спомени на няколко участници в събитията, които отказват да признаят, че тя беше пълен провал. Колкото и да кадят тамян на Иван Костов и компания - историята се оказа безмилостна.

Днес СДС е партия от миналото, а всички разклонения на градската десница в наши дни пребивават в своята собствена непогрешима психиатрия. Малката сектичка на винаги правите. Тези хора така и не събраха сили поне веднъж да си признаят, че са сбъркали. Да излязат и да кажат: "извинявайте, прецакахме ви, излъгахме ви, каква я мислихме, а каква стана...". Развиха абсолютен стокхолмски синдром към виновното минало.

Не се опитвам да пиша апология за управлението на Виденов. То направи своите грешки, омаза много неща и беше наказано безмилостно. Но тези, които дойдоха, не бяха по-добрата алтернатива. Те бяха политическите хищници, които дадоха на безценица собственост на олигархията. Павираха пътя на безконтролната корупция. И заради това бяха наказани с цялата злост на историята.

Сетих се за този свой познат, защото той най-добре демонстрира политическите криволици на участниците в онези събития. Те не знаеха какво искат и овластиха откровени некадърници. Такива хора дори една революция не могат да направят както трябва, защото връзката между тях и невидимите граждани на България е напълно скъсана и морално прецакана.

Такива размисли ме занимаваха днес. И това са светли мисли, така ги чувствам.

Александър Симов, фейсбук 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Януари 2019 14:05
  БСП поиска оставката на Цветан Цветанов

  Елена Йончева: Борисов е загрижен от къде идват атаките, а не за корупцията.

  "Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика, защото  проблемът с апартаментите на властта не е само в това, че закупени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните". Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева на пресконференция в централата на БСП. Тя припомни, че преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през "задния вход", т.е. те обслужват частни интереси, частни фирми. Тя посочи, че  през януари 2017 г. ГЕРБ  са вкарали лобистки промени в ЗУТ, които дават възможност на една фирма, вместо да построи 8 етажен блок, да построи 35 етажен. „Поправката „Артекс“ на ЗУТ е внесена от депутати от ГЕРБ. Тя е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли  са знаели за какво е. Става дума за лобистки закон, който внесен за конкретна фирма", каза още народният представител.

 • Петък, 11 Януари 2019 14:05
  Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети

  Постъпката на Цецка Цачева е достойна, смята вицепремиерът

 • Петък, 11 Януари 2019 14:05
  И заместник-министър Ваня Колева подава оставка

  Кумицата на Цветанов също с евтин луксозен апартамент

Оставете коментар