Сряда, 19 Февруари 2020

Сряда, 19 Юни 2019 11:00

ООН: Броят на бежанците по света достигна рекордните 70,8 милиона души

Повече от 70 милиона души са били разселени от домовете си през миналата година, което е рекорд, съобщи ООН

В своя годишен доклад за световните тенденции Агенцията на ООН за бежанците (АБООН) определи числото от 70,8 милиона в края на 2018 г. като "консервативно", особено поради факта, че броят на хората, избягали от кризата на Венецуела, е подценен.

В края на 2017 г., за сравнение, 68,5 милиона души се считат за насилствено разселени чрез насилие или преследване.

АБООН обясни увеличението отчасти на нарастващото разселване в Етиопия, предизвикано от междуетнически конфликт, и във Венецуела, където хиляди бягат всеки ден поради икономическия срив, който предизвика недостиг на основни храни и лекарства.

Според данни на ООН приблизително 3,3 милиона души са напуснали Венецуела от началото на 2016 г.

Ръководителят на АБООН Филипо Гранди заяви пред репортери в Женева, че числото от 70,8 милиона включва само венецуелците, които официално са кандидатствали за убежище - около половин милион души.

Като цяло броят на разселените лица в света се е удвоил през последните 20 години и сега надвишава населението на Тайланд.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Тенденцията, каза Гранди, продължава да върви в "погрешна посока".

Според Амнести Интернешънъл бежанец е лице, което бяга от родната си страна и не може или няма да се завърне поради конфликт или страх от преследване.

В доклада се посочват 41,3 милиона вътрешно разселени лица (ВРЛ), 25,9 милиона бежанци и 3,5 милиона търсещи убежище - тези, които очакват решение за кандидатурата си за официална закрила на бежанците.

Страните с най-много вътрешно разселени лица - бягащи в рамките на собствените си страни - са Сирия, разрушена от конфликта от 2011 г., и Колумбия, измъчвана от десетилетия на насилие, заявиха от АБООН.

Групата бежанци включва и 5,5 милиона палестинци, разпръснати в няколко страни, особено в Ливан и Йордания.

Най-доброто решение за бежанците е да могат да се завърнат у дома, след като тяхната страна се стабилизира, но Гранди отбеляза, че 20% от тези хора са в изгнание от над две десетилетия.

„Вярно е, че има и нови конфликти, нови ситуации, създаващи бежанци. .., (но )старите конфликти никога не се решават“, допълни той.

ВКБООН преди време се опитваше да се противопостави на израза "мигрантска криза", особено след като той започна да се прилага за навлизането на хора в Европа през Средиземно море.

Агенцията твърди, че въпреки че масовата миграция създава сериозни предизвикателства, тя може да бъде управлявана, особено от по-богатите държави.

Гранди похвали Германия за приемането на мигрантите и усилията ѝ да "демистифицира" идеята, че миграцията е неуправляема, "дори когато числата са много големи".

източник: БНТ

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 19 Юни 2019 11:00
  България води в Европа по нарушени човешки права

  Годишната статистика на Европейския съд за правата на човека потвърди водещата позиция на България в Европа по незачитане на човешките права. В годишния доклад, представен от председателя на съда Линос Александрос Сицилианос (Гърция) се забелязват две тенденции: броят на осъдителните решения намалява, но България се откъсва от другите по относителна тежест на нарушенията спрямо броя на населението, пише Сега.

 • Сряда, 19 Юни 2019 11:00
  Силата на думата "благодаря" и благодарните

  11 януари е обявен от ЮНЕСКО и ООН за Световен ден на признателността

   

 • Сряда, 19 Юни 2019 11:00
  Ердоган: Турция не може да приеме повече бежанци

  Президентът на южната ни съседка предупреди, че се очаква нова мигрантска вълна към Европа

Оставете коментар