Сряда, 21 Август 2019
Вторник, 06 Август 2019 09:49

Тестът „Слави Трифонов”

Няма нищо невъзможно в страната на неограничените възможности България. Дали ще бъде запомнен като поредния шут или като ново явление в политиката зависи единствено от него

 

Развлечение – тъй като хората не можели да премахнат смъртта, нищетата, невежеството, те решили изобщо да не мислят за тях, за да се чувстват щастливи.

„Мисли“, Блез Паскал

Автор: Стефан Гайдарски, Е-вестник

Политическата система в България е в разпад, ведно с политиците вътре в нея. Партията на Борисов опропасти европейския шанс на държавата с корупция и невежество, отсреща БСП деградират в блато от нелепост и малодушие. Какво по-нормално нови играчи да претендират потенциал за промяна? Притежава ли Трифонов такъв потенциал са въпросите, с които се занимава този текст.

В унисон с установените традиции изглежда, че по-сериозно е да се коментира новият политик Слави Трифонов от отрицателното към възможното положително. Твърде често логиката за преодолим наличен недъг хваща повече вяра от заявена във въздуха добродетел. Разумно е да бъде подложен на три своеобразни теста, изхождащи от наличностите в обективната действителност у нас.

Тестът „Сиромахов“

Това изпитание е може би най-лесното за Дългия, както го наричат. Става дума за пъстрата амалгама от простотия, сеир и критика ad hominem, която незнайно защо се титулува политическа сатира от парадоксално семплия му екип. След като вече е политик, задължително трябва да мине през това, за да е му е по-лесно нататък.

Слави няма вид – може ли бъдещ министър-председател или кмет на София да се изявява по бръсната глава, обеци и татуировки, ще попита порядъчното множество. И да не може, това е лесна работа – ще махне обеците, няма да показва татусите, ако трябва и перука ще сложи и готово.

Слави е селянин – и не го бива дори да се ожени и да направи семейство – наистина, нямаше да е зле да е израснал на пъпа на София и в рода му да се прескачат учени, дипломати, артисти, политици и герои от войните, но ако се погледнем добре в огледалото, бързо ще спрем да се занимаваме с това. А за второто, ами не е срещнал подходящата и точка, личният живот е неприкосновен за всеки – от последния просещ от Слави до Слави.

Слави е чалгаджия – и така да е, едва ли това е най-определящото. Той е преди всичко успешен шоубизнесмен, а после всичко останало. Обзалагам се, че ако се беше разкрила пазарна ниша през деветдесетте за симфонична музика, съизмерима с чалгата, нямаше и да помисли за гюбеци. Да, но чалгата развратила културата и Славчо е неин кръстник. Ролята му в опростачването на нацията е силно преувеличена в сравнение с кардиналния принос на бившия му или настоящ приятел Борисов, той трябва да каже какъв му е, така че няма смисъл да му се приписва влияние, което не притежава.

Слави е мутра – в неговия случай правилото, че когато една птица прилича на патка, ходи като патка и кряка като патка, най-вероятно е патка, не важи. Да, увличаше се в демонстративни другарства със знакови айдуци, поведението му е бабаитско, ходи с охрана по-голяма от тази на Борисов, но от друга страна, никога не е бил дори заподозрян в участие в организирана престъпност, както и не се е чуло да се е облажил от обществени поръчки и еврофондове. Казано по-друг начин, хобито да се прави на мутра си го плаща с честно изкарани пари.

Тестът „Сиромахов“ може да бъде продължен още дълго, но поради незначителността си ще отстъпи на по-важните два.

Тестът „Борисов“

Личността на Бойко Борисов и нейните властови мултипликации белязаха цял исторически период в нашия живот. България не е толкова голяма държава и балонът за възможната политическа неангажираност е изначално спукан. Г-н Трифонов разполага с възможността все още да се определи от коя страна е.

Попържните срещу всички политици в шоуто и „Нема такава държава“ бяха част от работата му, но не и позиции. Дори ще пропусна нелицеприятната наведеност на водещия при последното интервю с Управляващия – достатъчно се изприказва и изписа.

Не е толкова важно и как са се развивали отношенията помежду им в миналото, защото те са били на плоскостта шоумен – тотално доминиращ политик. Трифонов има нова обществена роля и е критично важно сега как стоят нещата от негова гледна точка. Абсолютно задължително е да изрази становище за управлението и личността на Борисов, които в голяма степен са едно и също. Дори и да е вярно, че всички са маскари през последните тридесет години, през най-важните европейски десет, маскарата е един.

Вярвам, че г-н Трифонов не лъже, когато каза, че неговата мисия е българите да живеят в нормална държава. Искреността му е още една важна причина да си каже за Борисов. Другото е долна проба подлост спрямо тези, които му вярват или ще му повярват.

Нека твърдението, че Трифонов е просто патерица на Борисов и е съгласувал до последния детайл политическата си активност с него, бъде просто внушение от злобни и завистливи хора. То може да бъде опровергано лесно и категорично от самия Трифонов и от никой друг.

Ако не издържи този тест, автоматично се превръща в поредния политически шарлатанин, въпреки редицата предпоставки за обратното. Нещо повече, всички, които го подиграват и ненавиждат дори по най-пошлия сиромаховски начин, ще се превърнат от неудовлетворени хейтъри в далновидни прагматици.

Тестът „Слави Трифонов“

Слабото и на границата на лъжата програмно изявление на Трифонов в последното „Шоу на Слави“ все още не е фатално. Какво се говори в забавно предаване може да бъде простено поради жанрови специфики. Там Трифонов се озъби на „някакви си партии“, че се изгаврили с инициирания от него референдум и понеже той не може повече да търпи тази жалка подигравка с народната воля, ще я налага вътре в парламента, след като не може отвън, като създаде партия „Няма такава държава“.

За пореден път лъсва тревожното обстоятелство, че Трифонов продължава да се доверява на невежи, нахални и недалновидни хора, само защото това са „неговите“ хора. Никой от тези така и не е събрал кураж да разясни на своя аятолах, че да се говори за гавра с народната воля по отношение на референдума, е гавра със зрителите, които малко от малко са в час.

Въпросният плебисцит съдържаше три въпроса, два от които, за задължителното гласуване и за намаляване на партийната субсидия на един лев, вече са решени положително. Остава нерешен най-важният – мажоритарният избор в два тура. Трифонов обаче не казва, че промяната на системата за гласуване от пропорционална в мажоритарна в два тура е от ключово значение за бъдещото развитие на страната, че той вярва в това и ще се бори вече и като политик за тази кауза.

Не – чете от аутокюто нелепостите за гаврата с референдума. Цялата история с проведения референдум, от идеята до последното шоу, е белязана от тежката политическа и правна неграмотност на екипа на Трифонов. Добре е да се припомни, че в началния вариант се съдържаха още три въпроса към българските граждани, кой от кой по-нелепи. Тогава презряната политическа класа прояви такт и търпение към Трифонов и редуцира наполовина питането.

Петко Стайнов, виден юрист, политик и дипломат, в брилянтното си произведение „Компетентност и народовластие“ отпреди точно век, непознато на сиромаховците очевидно, описва на едно място нагласата на тогавашния българин – когато трябва да си шие панталон, се допитва до половината махала, но когато трябва да гласува, сам си знае най-добре.

Г-н Трифонов трябва бързо да излезе от този калъп, ако иска да постигне каквото и да е в политиката. Известно е, че когато става дума за личните му дела, той ползва услугите и се консултира с едни от най-компетентните и изявени юристи в България по съответния търговски казус. Когато става дума обаче за „народното“, за най-лесно е оставил домашните му любимци от шоуто да умуват и да го насочват.

Накрая, може да се обобщи, че ако Слави Трифонов успее да се надскочи, възможно е да бъде полезен както за българските граждани, така и да постигне лично удовлетворение. Необходимо е просто да гледа сериозно на политическата си дейност, както на търговската досега, да се изправи срещу Борисов и да бъде последователен в налагането на нов тип избирателна система – мажоритарна в два тура.

Няма нищо невъзможно в страната на неограничените възможности България. Дали ще бъде запомнен като поредния шут или като ново явление в политиката зависи единствено от него.

източник: e-vestnik.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Август 2019 09:49
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Вторник, 06 Август 2019 09:49
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

 • Вторник, 06 Август 2019 09:49
  Протестиращите край Крушаре питат Борисов: Защо не е спрян дърводобивът заради АЧС

  Протестиращите при сливенското село Крушаре изпратиха отворено писмо, в което питат защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Оставете коментар