Събота, 07 Декември 2019
Събота, 14 Септември 2019 12:01

Предадоха ли се десните за местните избори?

Илиян Василев обяви битката за смяна на Гешев като много по-важна от тази за местното управление

От близо месец политически анализатори коментират, че предстоящите местни избори и изходът от тях ще са от значение за по-нататъшното управление на ГЕРБ. Загубата на ГЕРБ в София, както и в Пловдив, би била знак за управленската несъстоятелност на ГЕРБ и съответно край на 10-годишното управление на Бойко Борисов.

Паралелно с това от всички страни се появиха предупреждения за тежка компроматна война. И всички започнаха да я водят. Първият отстрелян бе арх. Борислав Игнатов - кандидатът за столичен кмет на обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение").

Никой не отрича средствата, с които се дискредитира името му в кметската надпревара, стоящи извън всякаква журналистическа, политическа и чисто човешка етика. Но е факт, че натрупа сериозни негативи върху и без друго все по-оредяващата градска десница.

На родна почва политическата идеология отдавна е учебникарско понятие без практическо отражение. Идеологията на десните се ограничава до т.нар. борба срещу отдавна отишлия си комунизъм. И за да има и все пак нещо съществено – срещу огромната заплаха от Русия, която искала да ни превземе, и срещу съдебната система, която не вкарвала „лошите” където трябва.

Изборът на нов главен прокурор дойде като чудесен подарък за десните, които хвърлиха цялата си енергия в коментари, протести и говорене без предлагане на алтернатива. Към това добавяме и невероятно параноичната акция „залови русофила и събори паметника на съветската армия”.

Протестиращата срещу избора на главен прокурор десница изригна срещу една реплика на Иван Гешев, казана по БНТ, но извадена от контекста – за разделението на властите. И тръгнаха директните обвинения, за незачитането на това разделение.

Никой не се сети, че от години в средите на правистите се води дебат къде е мястото на главния прокурор. Мимоходом се отминават и мнения като това на бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, например, че прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт, а главният прокурор – министър на правосъдието – мнение, застъпвано публично от различни политически посоки.

Реално в публичното пространство не се състоя сериозен дебат по този въпрос. Реално нямаше и други кандидатури за поста главен прокурор, освен тази на протестиращата „БОЕЦ” и то внесена в последния момент. Защо? На този въпрос дори „насипното дясно” няма ясен отговор. И вместо да го потърси, продължава да повтаря от 2013 до днес един и същ рефрен за Пеевски и Цацаров.

Потвърждава го и един призив на Илиян Василев в социалните мрежи, разпространен и от медии: „Битката за смяна на Гешев е много по-важна от местните избори. Това е битка за бъдещето на България и за възпроизводството на тази паразитна класа наречена Кой?, олицетворена от Пеевски, Гешев и Цацаров. И всеки един от вас има своята отговорност за изхода на тази битка. Не винете за бедите и бедността си други, а само себе си, заради изборите, които правите.”

В призива си Илиян Василев – този ярък защитник на атлантическата ориентация на България, с агентурен псевдоним „Сашо 11“, бил посланик в Москва между 2000 и 20006 г., който громи яростно руските енергийни проекти – допуска едно противоречие.

От една страна громи избора на Гешев, модела Кой и обявява местните избори за не толкова важни. От друга – ние сме си били виновни за тах, заради избора, който правим. От една страна – изборите са единствения демократичен инструмент, от друга – Гешев ни е по-важен от тях.

Разумни гласове от дясното от години говорят за децетрализация на управлението. За повече и истинска правомощия на местната власт, избирана на местни избори. Това са световните демократични механизми за истинското разделение на властите. Тогава няма как премиер/председател на управляваща партия да отиде с джипа си при кмета Х и да му каже какво да прави.

Но Гешев ни е по-важен от местните избори, твърди Василев.

Всъщност, за широката публика това е едно добро извинение за политическата несъстоятелност на протестърската десница, която в последните дни се изявява единствено с протестите си срещу Гешев. Едно оправдание защо не може да се надхвърлят от години двата процента, които събира на каквито и да е избори. Когато гроздето е кисело, то не е толкова важно.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 14 Септември 2019 12:01
  Борисов слага надзорник на главния прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия

   

  Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет на спешно извънредно заседание тази сутрин. Законодателните промени са в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в Конституцията, за да се отговори на препоръките. Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд обаче стават недосегаеми. Така на практика на контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието".

  Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител №1 няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

 • Събота, 14 Септември 2019 12:01
  Иван Гешев: Не следя творчеството на Лозан Панов, нямам време да се занимавам с политика

  Новоизбраният обвинител №1 определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор

   

 • Събота, 14 Септември 2019 12:01
  Лозан Панов не отрече, че е назначен за председател на ВКС от премиера Бойко Борисов

  В сряда министър-председателят заяви в телевизионно интервю, че той "най-много" е подкрепил Лозан Панов за председател на ВКС. Висшият магистрат поиска разследване на собствения му избор на поста

Оставете коментар