Вторник, 25 Февруари 2020

Четвъртък, 03 Октомври 2019 15:59

Иван Гешев: Един малък тесен кръг приятели не харесва прокуратурата и генерира напрежение

Срещу всеки извън този кръг, номиниран за главен прокурор, щеше да има същото: медийни компромати, доноси в ЕК, плюене на българската държава

Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва. Един тесен, малък, вкл. и политически кръг. Казах много пъти пред вас какво ще се случи, защо ще се случи и вие виждате как то се случва. Това заяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод писмо на шефа на ВКС Панов до Сотир Цацаров, съобщава Канал 3.

Иван Гешев, който е единствен номиниран да наследи Сотир Цацаров на длъжността главен прокурор, припомни, че и Борис Велчев е бил единствен номиниран, но срещу него не е имало протести. "Господин Велчев бе единственият кандидат на повече членове на ВСС, но някой протестира ли? Не. Номинираните заедно с г-н Цацаров бяха трима, не един, като тогава имаше обструкции, че това било формално. Тук става дума за безпринципно отношение - един малък кръг не харесва прокуратурата.

Аз не мога да им забраня да не ни харесват. Който и да е човек извън този кръг да бъде номиниран, реакцията ще е същата: компромати в медиите, доноси в ЕК, плюене на българската държава. И това се случва", подчерта Иван Гешев.

За писмото на Лозан Панов той заяви, че не е запознат, тъй като късно снощи се е завърнал от посещение при федералния прокурор на Германия. "Не мога да коментирам нищо, не съм запознат с това изявление ли е, писмо на г-н Панов ли е. Това, което мога да кажа, е че не се притеснявам от работата си. След като имам над 230 лица осъдени, това е оценка на съда за работата ми и за качеството й.

С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т. е. ВСС е преценил, че имам високи професионални качества. Нямам представа защо г-н Панов се интересува от това. Обяснението ми? През годините мислех, че той има фиксация към г-н Цацаров, а сега - че има фиксация към длъжността главен прокурор", предположи Иван Гешев.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 15:59
  Ще разпитват Петър Стоянов и Иван Костов заради твърденията на Стив Ханке

  Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“. Същите бяха представени в интервю (вж цялото тук) за предаването „120 минути“ на национална телевизия бТВ.

  Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 15:59
  Главният прокурор Иван Гешев възложи на МВР да извърши проверка на схема за държавна помощ при замени на поземлени имоти в горски територии

  Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна

 • Четвъртък, 03 Октомври 2019 15:59
  Проф. Александър Джеров: Приватизацията е голямо престъпление, дано главният прокурор успее да разобличи грабителите

  Заводи, промишлени обекти, големи предприятия, строени с народни пари, бяха разграбени и разпродадени за жълти стотинки на свои хора по времето на Иван Костов и Александър Божков, известен с прякора Мистър 10%, казва бившият конституционен съдия в интервю за „Пик”

Оставете коментар