Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 09 Октомври 2019 12:09

Когато няма аргументи, минаваме на театрото „Флашмоб за наивници“

Безсилието на протестърите се превръща в сценични етюди без аргументи и предложена алтернатива

Колкото повече наближава датата 24 октомври, когато се избира новия главен прокурор, толкова повече расте истерията на малък, но гласовит кръг противници на единствената номинация за поста Иван Гешев. Според протестиращите Гешев е кандидатура на „задкулисието“ и ако бъде избран, те щели да подадат сигнал до новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши. Не коментират, обаче, защо има само една кандидатура, защо цялата адвокатска и прокурорска колегия застава зад нея, защо няма други номинации. Така излиза, че всички извън техните си 2 процента са „задкулисие“.

Близо половин година тече упражнението, лишено от аргументи, на хората около неосъществилия правна реформа Христо Иванов. Последният му шедьовър е театралната улична постановка „Нека бъде светлина“, изиграна снощи пред Съдебната палата.

Основен рефрен бе искането за прозрачност при избора на нов главен прокурор. Всъщност, проблемът е, че се искат нови правила за този избор – явно старата болка на Христо Иванов, който в качеството си на правосъден министър размахваше „реформата“ като знаме, но така и иначе не съумя да направи нищо,  въпреки че беше част от управляващата коалиция.

Колкото и лампи да запалят от „Правосъдие за всеки“, няма да стане по-светло, тъй като до момента процедурата по избора на Иван Гешев тече по всички законови правила. Протестът много прилича на онзи от 2013 г., когато жълтопаветниците искаха нещо, но не знаеха точно какво и какво точно ще дойде след това. Снощи в тв ефир прозвуча репликата на един от протестиращите: „Не мога да кажа какво ни предстои, но не мисля, че ни предстои нещо хубаво“. Излиза, че аргументите са породени не от факти, а единствено от шестото чувство на определен кръг.

До 24 октомври със сигурност ще станем свидетели на още улични театрални представления, в които ще се крещи, че "гражданското общество" било срещу избора на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. И ако трябва наистина да има осветеност, то би било добре да се знае, че зад т.нар. „гражданско общество“ са няколко НПО, около които се въртят едни и същи имена. Още две седмици ще гледаме спектакъла на няколко извънпарламентарни политически партийки и граждански групи, чиито връзки с група лица със сериозни икономически възможности и собствен кръг от медии са отдавна „осветени“ и дори подсъдими. И точно затова Гешев не е „правилният“ кандидат.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 09 Октомври 2019 12:09
  Прокуратурата разобличи фалшиви новини за Иван Гешев в Аctualno.com и Мediapool.bg

  В светкавичната проверка, разпоредена от Сотир Цацаров, се включи и ДАНС

 • Сряда, 09 Октомври 2019 12:09
  Иван Гешев се обяви за законодателни промени, гарантиращи независимо разследване на главния прокурор

  Ден преди изслушването и избора във ВСС, кандидатът за "обвинител №1" отговори на въпросите на прокурорите, следователите и БХК

 • Сряда, 09 Октомври 2019 12:09
  Главният прокурор Сотир Цацаров: Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев. Призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи

  „Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това е изкуствено създадено напрежение”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

  „Напрежението и протестът е опит за политически натиск. При най-първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров цитиран от БГНЕС.

  Той коментира още, че призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи. „Всеки има право на мнение. Същевременно и аз имам право мнение и казвам, че не приемам този призив на Плевнелиев. Такова изказване е крайно неприемливо“, отсече главният прокурор.

  Цацаров не се съгласи и с твърдението, че хиляди хора протестират срещу кандидатурата на Гешев. „Не отричаме, че има хора, които протестират по убеждение, но не съм съгласен с определението за хиляди хора. Всеки има право да протестира, стига той да не е иницииран по някакъв начин“, заяви Цацаров и припомни, че кандидатурата на Гешев е предложена от прокурорската колегия, която е решила да бъде професионална.

Оставете коментар