Вторник, 26 Май 2020

Петък, 11 Октомври 2019 18:44

20 години робство в Плевен със Зеленогорски и Спартански - от индустриална столица в България до сателит на Враца

Двадесетгодишната синьо-червена мъгла очевидно е на път да задуши напълно град Плевен

Трагичният преход от комунизъм към демокрация за дунавския град преминава под ботуша на пишман седесари, неразривно свързани фамилно и идеологически с комунистическите служби. От 30 години демокрация, 20 години Плевен се управлява от Найден Зеленогорски, Георг Спартански и Александър Александров. И същите хора продължават с амбициите и трагичните изявления да бъдат носители на промяната, да възраждат града и да го обичат със сърце и душа.

Резултатите от обичта им са ясни - днес Плевен е третият най-беден областен град в Северна България и един от най-бедните в цялата държава.

От бивша индустриална столица на България, днес е Плевен е докаран да се бори да бъде сателит на развиващата се икономика на Враца.

Всяка сутрин автобуси с хора от плевенските села и градове тръгват към съседните области, където са работните им места.

А би трябвало да е точно обратното.

По време на мандата на Зеленогорски бяха финално ликвидирани и събаряни индистриалните гордости на Плевен - циментовият завод, ГУСВ, птицекомбинатът с доайен Кочо Караджов, електрокарния завод.

А би трябвало да е точно обратното.

Със Спартански Плевен финално цопва в блатото на безвремието. Средната работна заплата в града изостава далеч зад растежа на средното за България и градът се свлича все по-надолу в класацията на доходите. Протежето на Зеленогорски не печели нито един европроект и само един инвеститор се отбива до Плевен, докато Враца печели многомилионни немски и турски проекти. 

А би трябвало да е точно обратното.

Източник: ПИК

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар