Вторник, 14 Юли 2020

Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04

Изборите – повинност и ангария? Или панаирджийска пиеска за крепостни граждани?

"Тегля чертата и правя печалния извод, че ние всички сме наистина закрепостени до гроб (до ГЕРБ е случайно фонетично съвпадение) в тая дяволска схема на имитация на държавно управление, осъществявано от неграмотни, но алчни и ненаситни твари, които се самоопределят като десни, центристи и пр. идеологически миазми, само и само да останат на власт."

Първият тур на местните избори приключи. Изборите бяха общо взето скучни и станаха интересни, едва когато приключиха. ГЕРБ се пропука и стените му паднаха в 15 областни града, където въпреки оптимизма на Главатаря, след седмица ще има балотаж.

Аз нямам амбицията, енергията, капацитета и ресурса на десетките социолози, политолози, антрополози и други анализатори, които за пореден път обилно се накълваха и напълниха търбусите си с плячката от изборите.

На мен всички избори, били те парламентарни, европейски, местни, редовни или предсрочни ми предизвикват забиване в хард диска ми и някакви препятствия пред свободния полет на иначе бедната ми мисъл. И сега е същото - губещите обясняват, че са спечелили, правят се на усмихнати невести и че уж не им пука, че 35% е много по-малко и почти наполовина от 60%.

Главатарят им се кръсти и търси помощ свише, нарича журналистите "кокошки", като с това обидно обръщение визира и една своя фаворитка и скърца със зъби, без да е в състояние да скрие злобата си и желанието си час по-скоро да отмъсти на опонентите си с овехтелите си заклинания за нови магистрали, БВП, някакви мокри сънища, изпълнени с видения за гигантски инвестиции, заводи, невиждано благоденствие и така нататък. Държи се като пейзан, но това не възмущава никого и не пречи никому.

Спирам с репродукцията на картината, която от години омръзна на всички ни. Тегля чертата и правя печалния извод, че ние всички сме наистина закрепостени до гроб (до ГЕРБ е случайно фонетично съвпадение) в тая дяволска схема на имитация на държавно управление, осъществявано от неграмотни, но алчни и ненаситни твари, които се самоопределят като десни, центристи и пр. идеологически миазми, само и само да останат на власт.

На всяка цена, но с цената на чуждите беди и нещастия.

Същите тези твари са самозаслепени от мълчанието и търпението ни, търпението на крепостните, които не можем да напуснем блатото поради напреднала възраст и поради глупостта и наивността ни преди три десетилетия да повярваме, че извън блатото може да има и НЕблато.

И така, до следващия път, когато пак ще ни свикат ангарийно и крепостно да копаме в нивата на бездушните ни алчни и студенокръвни боляри и ще ръкопляскаме на панаирджийските им пиески.

Повинност? Или самовиновност? Не знам...

Любомир Кольовски, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04
  Валерия Велева: Ерaтa „Бoриcoв“ cвършвa

  „Oгрoмнaтa изнeнaдa бeшe зa мeн, чe в Coфия, къдeтo e нaй-гoлямaтa oргaнизaция нa ГEРБ, къдeтo e нaй-cилният кмeт нa ГEРБ, дa дoкaрaш c aвтoбуcи oт прoвинциятa държaвни cлужитeли, зa дa тe пoдкрeпят нa митинг… Прocтo нe мoжeх дa пoвярвaм, чe ГEРБ ca cтигнaли дoтaм“

 • Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04
  Държавата на "Големите птици"

  Бетонофренията няма да спре докато не бъде ликвидиран чадърът над "подпорните стени"

 • Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04
  БСП ще проведе митинг-събор „Бузлуджа” пред Министерски съвет на 25 юли

   

  Изпълнителното бюро на БСП взе решение за провеждане на традиционния митинг-събор „Бузлуджа“ на 25 юли 2020 г. в София пред Министерския съвет.

  Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

  Заедно социалисти и симпатизанти от цялата страна, ще протестират срещу мафията в управлението на страната и за справедливост.

Оставете коментар