Сряда, 12 Август 2020

Петък, 01 Ноември 2019 19:35

СКАНДАЛ: Общински съветник от ГЕРБ - Нова Загора заплаши родното си село Кортен с “безвремие за следващите 4 години“, защото е направило ”неразумен избор”, избирайки независим кмет на първи тур

Ще проследим това ли очаква най-голямото село в Община Нова Загора през следващите 4 години и споделя ли това мнение кметът Николай Грозев и мнозинството от ГЕРБ в Общинския съвет

Общинският съветник от ГЕРБ в община Нова Загора Бояна Гидикова разбуни духовете в родното си село Кортен със заплашителна публикация във Фейсбук след избирането на първи тур независимия кмет Игнат Игнатов.

Публикацията на Гидикова от ГЕРБ направо звучи като проклятие – написала е на черен хелоуински фон само с главни букви „Кортен направи своя неразумен избор! Честито ви безвремие отново в следващите 4 години!”.

С какво заслужиха кортенци да бъдат проклинани? Според избирателните списъци, имащите право на глас в Кортен, са 1 378. От тях са гласували 797 души, които успяха да сменят кмета си Минчо Атанасов от ГЕРБ, кандидатирал се за пореден път, с независимия кандидат Игнат Игнатов.

На тези избори, за съжаление, се нагледахме и наслушахме на много грозни заплахи, но пак за съжаление – наглостта няма край и след тях. Защото хората, живеещи в малките населени места, от личен опит знаят, че в малките общини заплахите се сбъдват. Обичайна практика е непослушните кметове да бъдат наказвани и покрай тях да страдат цели села.

Това ли очаква и Кортен след заплахата „свише”, т.е. от общински съветник от управляващото мнозинство в голямата община – Нова Загора? Защото и децата вече знаят, че в селата кметовете нямат никаква власт и всички инвестиции и ремонти, всякакви дейности зависят от общинския съвет и от кмета на общината, т. е. от Нова Загора и такива като общинската съветничка Гидикова.

Точно затова медията ни се наема да проследи как ще се развива работата на общинския съвет през следващите 4 години и какво ще се случи с едно от най-уютните по дух села в България.

Резултат с изображение за село кортен

За тези, които още не са го видели и опознали, може да кажем, че Кортен е едно от селата, които има две работещи читалища с аматьорска театрална трупа и певчески групи.

Кортен е едно от малкото места, където има истински самолет МиГ-21. Заради храбростта на кортенския летец Петър Банков, селото е удостоено с честта да притежава бойна машина, която е летяла и бранела небето на България. Той може да бъде видян точно в центъра, където всеки преминал от там, да може да разбере за смелите хора.

Всеки опитал от вината, произвеждани с грозде от кортенските лозя, не е забравил вкуса им. Както не може да забрави и автентичните български фолклорни песни, които се пеят всяка година на ежегодния национален преглед на любителските многогласни хорове и групи за народно пеене.

В селото гордо стърчи паметник на хан Аспарух. Забележителна е църквата на Кортен, построена през 1835 г., в която винаги може да влезете да запалите свещ и да се помолите. Интересни са както външната и архитектура, така и някои части от иконостаса, които се приписват на видни майстори от българското Възраждане. 

Кортенци, за разлика от жителите на повечето села, си имат сайт и Фейсбук страница, които активно предоставят информация, тъй като селото е комуникационно осигурено. Точно там може да се прочетат чудесни впечатления с примери как новоизбраният кмет на селото е помагал на кортенци и на младежи да продължат образованието си.

Наред виртуалните комуникации, може да седнете в селската кръчма на раздумка и да чуете невероятни мъдрости и случки от историята на селището. И най-важното: ще видите истински български хора: трудолюбиви, образовани, мъдри, носещи в сърцата си морални ценности и надежда за по-добър живот.

Гидикова, тези ли хора пращаш в безвремието?!

„Господ да пази Кортен от такива общински съветници!”, пише кортенец в социалните мрежи и изказва съжалението, че един общински съветник има много повече права и възможности да направи нещо добро за Кортен, отколкото кмета на селото.

Друг споделя: Госпожата все пак да помисли как да помага като общински съветник за селото, а не да се изказва относно нашия избор за кмет. Защото няма значение от коя политическа партия си, по-важното е какво се прави за хората, за да се подобри живота им. Затова могат да забравят за политическите пристрастия и се обединят.

А Иван Иванов – председателят на кортенското читалище „Светлина”, написа прочувствено във Фейсбук:

ДА ЖИВЕЕШ В БЕЗВРЕМИЕТО НА ВРЕМЕТО

/мъдри размисли на един глупак/

Изборът да живееш в безвремието на своето време е дълбоко екзистенциален въпрос, който подлежи на сериозна аргументация. Из речниците на българския език срещу безвремие пише:" Период от време, през който няма стремежи, идеали и няма видимо развитие." /край на цитата/. Безвремието се появява "...в тежки времена, в които се понася страдание и обществото изостава в своето развитие, връщайки се назад от едно или друго стъпало на цивилизацията в едно или друго блато на варварството, в което волята на силния и на силата решава всичко. Това е време, в което един народ страда..." / цитат от един умен човек, не съм аз/. Безвремието се появява в години на робство или потисничество, когато стремежите на обществото са свързани само с оцеляването, а идеалите ги няма, безжалостно унищожени от материалното общество, в което духовността е или изкоренена насилствено, или доброволно купена, за да бъде част от силната система. Безвремието идва, когато няма видимо развитие, а само НЕвидимо деградиране. Най-страшното безвремие на нашата Българийка е турското робство, което малко по малко бива изтривано от съзнанието ни. На теория турско робство не е имало, следователно и "безвремието " като термин е изчезнало. Но в природата нищо не се губи току-така и ето, че това "безвремие" си намери своето време в нашето БУРНОРАЗВИВАЩО се, БЪРЗОПРОГРЕСИРАЩО общество. И след като се появи "безвремието" е въпрос на едно щракване с пръсти да се появи и робството. Ама то в момент на безвремие щракането с пръсти повече напомня на овластяване в най-циничната си форма. "Безвремието дойде" /цитат от изказването на един умен човек, пак не съм аз/, но и срокът му този път е категорично посочен - 4 години. След туй пътят е един - или тъмният хаос, или свободата. 
туй то...
п.п. човек винаги има избор, въпросът е защо избира безвремието, вместо щастливото бъдеще?

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар