Сряда, 12 Август 2020

Събота, 02 Ноември 2019 11:35

Шаренкова определи Евгений Примаков като световен будител

Посланик Макаров нарече акад. Примаков знакова фигура не само за Русия, но и за целия свят

90 години от рождението на патриарха на руската дипломация акад. Евгений Примаков бяха отбелязани в Руския културно-информационен център от Форум "България – Русия" и посолството на Руската федерация.

Акад. Евгений Примаков (1929 - 2015) е световноизвестен руски учен, дипломат и държавник. Бил е ръководител на Службата за външно разузнаване, външен министър и министър-председател на Русия. Акад. Примаков е автор на визията за новия многополюсен световен ред.

Беше представена книгата "Нашият Примаков" със спомени за него от руския президент Владимир Путин, външния министър Сергей Лавров, председателя на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.

Снимка на Посольство России в Болгарии.

Сред гостите на събитието бяха посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, председателят на Форума "България – Русия" Светлана Шаренкова, председателят и заместник-председателят на съюза на ветераните на МВнР на Русия В.Морозов и В.Казимиров диреректор на РКИЦ О.Широкова.

Снимка на Посольство России в Болгарии.

Руският културен център представи и изложба за живота и делото на руския дипломат, както и филма "Последният ден. Евгений Примаков".

Пред журналисти Светлана Шаренкова посочи, че акад. Примаков е бил от един от световните будители на нашето време. „Той беше много добър приятел на България и през последните 15-20 години направи много за развитието на българо-руските отношения”, коментира тя.

По думите й българо-руските отношения се развиват с различна динамика - в тях има и паузи, и пропуски, и много силни моменти.

Независимо от "шпионските скандали", българо-руските отношения имат една нова динамика, каза Шаренкова и допълни, че важното е двете държави да имат специални отношения, каквито са имали от векове и които са свързани с обща история, обща писменост, обща вяра.

Посланик Анатолий Макаров определи акад. Примаков като знакова фигура не само за Русия, но и за целия свят. Той припомни, че концепцията на Примаков за многополярността е във всички учебници по международни отношения.

Снимка на Посольство России в Болгарии.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар