Понеделник, 18 Ноември 2019
Петък, 08 Ноември 2019 15:19

За антиваксърските настроения и нуждата държавата да защити обществения интерес

Европейската комисия и Световната здравна организация обявиха антиваксиналните настроения за една от десетте заплахи пред здравето на човечеството.

Българска педиатрична асоциацияАсоциация Родители и Българска асоциация по семейно планиране излязоха с обща позиция в подкрепа на националната политика за имунизация на децата срещу предотвратими заболявания. Тя е в отговор на новата вълна антиваксинални публикации, породени от решението на Сливенския административен съд по казус с ограничаване на достъпа на неваксинирано дете до детско заведение.

Позицията бе изпратена до Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, Кирил Ананиев – министър на здравеопазването, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката и Елеонора Лилова – председател на Държавна агенция за закрила на детето.

През 2019 г. Европейската комисия и Световната здравна организация обявиха антиваксиналните настроения за една от десетте заплахи пред здравето на човечеството.

Зачестилите случаи на опасни заболявания показват, че спадът на покритието с имунизации сред децата е предпоставка за избухването на епидемии, чиито последствия е трудно дори да си представим.

Днешните родители са израсли в общество, което в голяма степен е овладяло най-страшните детски заразни болести и нямат личен опит от сблъсъка с трагедията на пострадалите деца. Това подхранва значителен скептицизъм по отношение на нуждата от имунизиране на децата и е необходима постоянна и системна работа за поддържане на доверието към имунизациите – нещо, което институциите, за съжаление не правят последователно.

Право на родителите е да вземат решение относно имунизациите на собственото си дете, но също така задължение на обществото е да защити другите деца от риска, на който ги излагат неимунизираните.

Особено уязвими са децата, които не могат да бъдат имунизирани поради медицински причини и тяхната единствена защита е колективният имунитет, а той може да бъде постигнат единствено чрез високо ваксинално покритие.

В тази посока са и политиките за ограничаване на достъпа на неимунизирани по желание на родителите деца до детски градини и ясли – места, където поради струпване на много деца рискът от предаване на инфекцията е повишен. Намираме това ограничение за наложителна мярка и смятаме отпадането му за високорисково за най-уязвимите деца.

Българска педиатрична асоциация, Асоциация Родители и Българска асоциация по семейно планиране смятат, че конкретното решение на Сливенския административен съд, взето без експертно становище, не допринася за защита на обществения интерес и не отчита правото на уязвимите деца да растат в сигурна и защитена среда. 

Настояваме отговорните институции да вземат компетентно отношение по казуса и необходимите мерки за прилагане на националната политика за имунизация на децата срещу предотвратими заболявания.

Наложително е Министерство на здравеопазването да проведе широка информационна кампания сред родителите за необходимостта от имунизации и сме готови да допринесем със своята експертиза и усилия за реализирането й, се казва в становището.

източник: Национална мрежа за децата

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 08 Ноември 2019 15:19
  Любомира Ганчева: Не трябва да се наказва една нация за това, че се разболява

  Цитирани бяха много държави в ЕС, в които първият ден на болничния не се плащал. Да, но управляващите любезно забравиха да припомнят, че в тези държави се плащат лекарствата, в тези държави здравеопазването за работещите е безплатно. Т.е. има много други социални мерки, които могат да компенсират една такава мярка. Това коментира пред агенция „Фокус” зам.-председателят на АБВ по повод предложението на управляващите  първият ден от болничния да не се заплаща.

 • Петък, 08 Ноември 2019 15:19
  Неподредената здравна система благодатна за фалшивите болнични

  Димитър Бранков: Важно да се изясни кои са издателите на болничните и кои са ползвателите. Личните лекари издават само 20% от болничните листа

 • Петък, 08 Ноември 2019 15:19
  Пациентски организации са против искането на такса за преглед на децата

  Българският лекарски съюз настояваха да се плаща 1 лев потребителска такса и за преглед на децата при личните лекари, а държавата да доплаща на лекарите останалите 1,90 лева, както е при пенсионерите

Оставете коментар