Четвъртък, 09 Юли 2020

Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01

Борисов: Ще свържем Егейско с Черно море и то без войни

"Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното", увери премиерът и заяви, че отваряме пътя на Гърция към Севера

"С един бърз път Бургас - Александропулис ще свържем Егейско с Черно море, ще си открием по един кей - без войни, а на базата на взаимно-изгодното сътрудничество. Това сега правим с колегата Мицотакис (премиерът на Гърция)", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията в Хасковска област на строежа на газовата връзка Гърция – България.

"На Гърция отваряме път към Севера  - Украйна, и т. н., а ние  можем да получаваме товари отдолу (бел.ред. - от Егейско море).

Винаги съм казвал, че с Гърция трябва да си разпределим така ресурсите, че те да имат достъп до Черно море, а ние - до Егейско. 

Тук се забавихме малко заради археолозите, над 4 млн. лв. държавата е отделила. Не съм сигурен, че догодина октомври ще е толкова слънчев, за да се надяваме да го открием, така че може би ще трябва да бъде готов за септември", каза още Борисов, който изтъкна, че присъстват посланиците на САЩ, на Гърция, на Азербайджан.

Министър-председателят прави инспекцията заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, тъй като по газовото трасе ще може да идва американски втечнен газ, доставен на терминалите на гръцките пристанища. Присъстват още и посланиците на Гърция и Азербайджан, откъдето се очаква също да идва газ.

"Ако на една сергия можеш да докараш краставици от четири - пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще докара конкуренция, не да сменим един доставчик с друг", каза още Борисов. И даде думата на посланик Мустафа. Която заяви на български: "Енергийната сигурност е много важна!"

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Борисов от своя шега се пошегува, че с темпото, с което дипломат №1 на Вашингтон у нас учи български, ще остави преводача й без пари. Премиерът увери, че догодина по това време диверсификацията ще бъде реална. "Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното".

"Най-хубавото е, че там където строим, а ние строим навсякъде, археолозите намират уникални неща, на 7000 години намериха каменни сечива. Много сме доволни от нашите археолози. Работят много бързо, повече хора, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", похвали се Борисов пред чуждестранните гости.

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини. На българска територия газопроводът ще е 140 километра. Междусистемната газова връзка между Гърция и България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Евросъюза.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01
  Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Иска го, но не знае как!

  Премиерът два пъти подава оставка дотук, но имаше голяма степен на увереност, че ще се върне на власт. Сега такива изгледи няма, е мнението на политолога проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев, споделено в интервю за "Епицентър"

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01
  Президентът: Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание
  • Участниците във вчерашното събитие са служители на НСО, която от 2015 г. реално е към изпълнителната власт.
  • Тече служебна проверка в НСО по разпореждане на държавния глава.

  Охранителите, които участваха в инцидента с Христо Иванов от "Да, България" в парка Росенец, са служители на Националната служба за охрана (НСО). Това потвърди лично президентът Румен Радев в извънредно изявление и съобщи, че вече е в ход служебна проверка в НСО, с която да се изясни правомерността на действията на държавните гардове.

  „Законите и правата на гражданите се погазват публично. Институциите трябва да отговорят открито. По повод вчерашния инцидент в Росенец разговарях с ген. Красимир Станчев, ръководителят на НСО. Участвалите в него са служители на НСО. В ход е служебна проверка“, подчерта държавният глава.

  „Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на министър-председателя Бойко Борисов", подчерта Румен Радев.

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01
  Веселина Томова към “десните”: “Плажът” или “чекмеджето” е по-важно?!

  Приключихте ли да ви улисват с извънреден плаж, щото сърбите влязоха в парламента без да имат тиква спалня с 1 млн. евро? И даже си нямат мракобесен Щаб, като нашия!

  Плажът ли ви е важен, или най-важна е ДЪРЖАВНАТА спалня на премиера, пълна с КОРУПЦИОННИ КИНТИ?!

  А, десносектанти?

  Щото от незаинтересоваността ви към Бойко Методиев Борисов ми се повръща, и чак ме кара да си мисля, че той ви кара да ходите на "плаж"!

  Веселина Томова, фейсбук

Оставете коментар