Неделя, 05 Юли 2020

Петък, 06 Март 2020 18:25

Директорът на Европейския център за право и правосъдие: Йонко Грозев е нарушил два ключови документа

Българският съдия на Сорос в Европейския съд призна: Зависим съм!

Служителят на НПО-то на Сорос „Български хелзинкски комитет“, а по настоящем съдия в Европейския съд по правата на човека – Йонко Грозев, е изобличен в тежък конфликт на интереси. Това стана ясно от френски доклад, изобличаващ 22-ма съдии от Европейския съд по правата на човека заради свързаността им с НПО-та, финансирани от Джордж Сорос.

В доклада се визират двама българи - Йонко Грозев – настоящ съдия в Страсбург, както и бившият такъв Здравка Калайджиева. И двамата са активисти на организациите „Българския хелзинкски комитет“ и „Български адвокати за правата на човека“, получили грантове от фондациите на Сорос.

Българският съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) Йонко Грозев е нарушил два ключови документа, които са в основата на институцията. Това се разбира от коментар на Грегор Пупинк, директор на базирания в Страсбург Европейски център за право и правосъдие, публикуван в авторитетния Европейски журнал за международно право, пише "Труд".

„Това е заплаха за безпристрастността на ЕСПЧ“, категоричен е един от авторите на доклада Грегор Пупинк.

Едно от делата, заведено пред ЕСПЧ от Българския хелзинкски комитет, по което Йонко Грозев не си е направил отвод.

Пупинк подчертава, че Йонко Грозев е основател и участник в ръководството на Българския хелзинкски комитет в продължение на 20 години. Като същевременно в различен период от време е бил в управителния борд на Фондация „Отворено общество“ на Сорос, както и в клона на организацията в Ню Йорк. В качеството си на адвокат, свързан с правозащитни организации, Грозев има богата практика по завеждането на дела пред ЕСПЧ. Така например, през 2012 г. Грозев е адвокат на една от членките на скандалната група „Пуси Райът“ – Мария Альохина, по делото й срещу Руската федерация. Делото е окончателно решено от Съда в Страсбург през 2018 г., което е три години след като Грозев става съдия в ЕСПЧ.

“И ако по този казус Йонко Грозев не е член на съдебния състав, то от Европейския център за право и правосъдие цитират други три дела, по които българският представител е изпаднал в тежък конфликт на интереси, след като не си е направил отвод. Първото дело е „Д.Л. срещу България“, заведено чрез БХК през 2014 г. и решено с участието на съдия Грозев през 2016 г. Вторият казус е по делото „Анева и други срещу България“, заведено отново чрез БХК в периода 2013-2015 г. и решено с участието на българския съдия през 2017 г. Има и още един казус, свързан с дело срещу Великобритания, което стартира по искане на „Отворено общество“, като в случая Йонко Грозев отново е член на съдебния състав, в случая на 17-членната Голяма камара на ЕСПЧ.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 06 Март 2020 18:25
  „Американска пролет“ за Тръмп

  Систематизираното изнасилване на близо 20 000 деца в Англия от пакистански банди, при това често с помощта и прикритието на властите, не предизвика нито един мащабен протест

 • Петък, 06 Март 2020 18:25
  Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам. Страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

  Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.   

  „В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

 • Петък, 06 Март 2020 18:25
  Сух на мокър, богат на беден, здрав на болен НЕ ВЯРВА!

  Клара Маринова: На кого да вярваме?

Оставете коментар