Четвъртък, 09 Април 2020

Вторник, 24 Март 2020 12:27

Нова зараза в Китай - един починал от хантавирус, предаван от гризачи

Ухан разреши на всички здрави жители да се върнат на работа, градският транспорт работи

Човек от китайската провинция Юнан е починал, докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус в понеделник, предава БНР. Той е бил тестван позитивно за хантавирус, който се предава от гризачи на човека.  Останалите 32-ма пътници в автобуса също са били тествани и резултатите все още не са известни.

Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство, и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят.

Междувременно общият брой на заразените в Китай с коронавируса COVID-19 достигна 81 171, като през последните 24 часа са регистрирани 78 нови случая. Броят на смъртните случаи пък се увеличи със 7 и достигна 3 277.

Националната здравна комисия на страната (NHC) посочи, че в китайската провинция Хубей, от където тръгна заразата с коронавирус, е отчетен само един случай през последните 24 часа.

Здравната комисия в китайската провинция Хубей обяви, че ограниченията за пътуване в и извън района ще бъдат премахнати на 25 март, тъй като през последните няколко седмици има рязко намаляване на броя на инфекции.

От днес отпада блокадата и на Ухан, откъдето произхожда смъртоносният коронавирус. Жителите му вече могат да се върнат на работа, а общественият транспорт тръгва отново след два месеца карантина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази отмяна на ограниченията става в момент, когато министерството на здравеопазването обяви днес, че за пети пореден ден в този мегаполис с 11-милионно население, който беше първият епицентър на пандемията, няма нито един случай на заразяване.

На територията на Китай като цяло са регистрирани 39 случая, които са били привнесени от чужбина. 

Живеещите в Ухан, които са в добро здраве, вече могат да се движат из града и да ползват автобус или метро срещу представяне на лична карта, обясниха властите. Здравите хора могат също да се върнат на работното си място, ако имат разрешение, издадено от работодателя им. Освен това, жителите на Ухан имат право да напускат града към други части на околната провинция Хубей, ако са дали отрицателни проби за Ковид -19 и разполагат с медицинско свидетелство.

Разпространението на коронавируса в този мегаполис наложи на 23 януари той да бъда поставен под карантина. Тази мярка беше последвана от почти всички останали градове в провинция Хубей. На населението беше забранено да напуска местожителството си.

Въпреки че министерството на здравеопазването обяви днес за още деветима починали от болестта в Китай (всичките в Ухан), през последните седмици броят на ежедневно заразяваните намалява. Понастоящем, главно хора, пристигнали от чужбина, представляват проблем - вече са установени 507 случая на заразени.

От новите 39 случаи, привнесени от чужбина, регистрирани днес, 10 са в Шанхай, други 10 - в Пекин. За да се избегне втора вълна на епидемията, сега властите налагат 14-дневна карантина на всеки, пристигнал на китайска територия.

От днес всички международни полети до Пекин са пренасочени към други китайски летища, където е наложен засилен санитарен контрол. Единствено пътници, дали отрицателни проби, могат да стигнат до столицата.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 24 Март 2020 12:27
  БЦЖ ваксината работи срещу Covid-19

  Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. "Дейли мейл".

 • Вторник, 24 Март 2020 12:27
  Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера ще промени отношението към епидемията

  Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница - София. Той е най-активният защитник на масовото изследване с т.нар. бързи тестове. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет. По време на традиционния брифинг на националния щаб, на който днес Борисов дойде неочаквано, министър-председателят каза, че "ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него".

 • Вторник, 24 Март 2020 12:27
  Руските семейства с деца ще получат по пет хиляди рубли на дете през април, май и юни

  Размерът на помощите за руските семейства с деца ще бъде около 200 милиарда рубли. 140 милиарда рубли от общата сума ще отидат директно за подкрепа на семейства с деца от 3 до 7 години

   

Оставете коментар