Петък, 18 Септември 2020

Четвъртък, 30 Април 2020 12:26

Да продаваш Родопите за под 3 лв./кв. м

Прието беше предложението на кмета на Пазарджик Тодор Попов за продажба на 370-те дка гора край село Црънча. Всички в селото са против подобна сделка.

Прието беше предложението на кмета на Пазарджик Тодор Попов за продажба на 370-те дка гора край пазарджишкото село Црънча. Това стана ясно след вчерашното заседание на общинския съвет в града. 26 съветници гласуваха "за", 9 "против" и 4 въздържали се, предаде TrafficNews. На заседанието имаше и представители на Црънча. Кметът Ангел Руков е категоричен, че е твърдо против подобна сделка, а мнението му подкрепят всички хора от селото, които не желаят част гората да бъде продадена. Руков допълни, че с този 1 млн. лв. Община Пазарджик няма да се оправи, както и Црънча с 200-тата хиляди лева, които евентуално ще получи.

"Всички в селото са против подобна сделка. Црънчани не искат пари, искат си гората. Тук съм от името на цяло село", заяви Ангел Руков.

"Не бива да се спекулира с темата за продажбата на гората. С морални аспекти трудно се управляват финансови ангажименти, а в този момент всеки лев е важен за Общината. Управлението е отговорност и не винаги решенията могат да се харесат на всички", запъна се кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Освен цялата група на „Новото време“, "за" сделката гласуваха част от съветниците на ГЕРБ и тези на Арлин Антонов. Категорично против се обявиха колегите им от БСП – Солов, АБВ, „България на гражданите“ и БЗНС. Все пак общинските съветници вписаха в днешното си заседание, че 20% от парите приходите, при евентуална продажба, ще отидат за благоустрояването на с. Црънча.

Продажбата на част от Родопа планина ще се осъществи чрез публичен търг с тайно наддаване с начална тръжна цена 969 427 лв. по оценка, определена от оценител на имоти при данъчна оценка 707 873.30 лева.

Простите сметки показват, че ако подобна сделка се осъществи, квадратен метър от гората в Родопите струва под 3 лева.

ВАС пък е решил, че гората в местността “Лаанджова кория” край село Црънча не е гора и дава възможност на общината да продава.

Споровете между Тодор Попов и црънчани по тази тема се водят поне от три години. Продажбата на гората ще се случи въпреки волята на цяло село, въпреки годините на усилия и битки от страна на хората, въпреки над 600 подписа на црънчани.

Хората от селото са готови да протестират с имейли, съобразявайки се с извънредното положение в момента.

източник: Факти

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар