Петък, 29 Май 2020

Сряда, 20 Май 2020 14:27

Горанов: Или ДДС да се вдигне на 24%, или данък печалба – на 18%

За да напълни опразнената хазна, финансовото министерство тръгва против мярката, обявена от Борисов. Загубите за бюджета щели да са близо 1.8 млрд. лв.

 

Министерството на финансите категорично не подкрепя внесените в Народното събрание 6 законопроекта за сваляне на ставката на ДДС за различни стоки и услуги – от храните и лекарствата до ресторантьорските услуги, фитнесите и памперсите. Това става ясно от писмено становище на институцията до Народното събрание (виж ТУК), подписана от министър Владислав Горанов. Днес от 14.30 ч. Комисията по бюджет и финанси, чийто председател Менда Стоянова също не подкрепя проектите, ще ги разгледа на свое заседание, пише Мediapool.

Загубата за бюджета от текстовете в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи, сочат изчисленията на МФ. За сравнение, постъпленията от ДДС през 2019 г. възлязоха на около 11 млрд. лв., а тази година е предвидено да бъдат 10.64 млрд. лв., което значи, че свалянето на ставката би заличило 17% от постъпленията по това перо. За да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%, сочат изчисленията.

Най-голяма ще е загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни, за което настоява БСП – 1.5 млрд. лв. Намаляването на данъка за ресторантите и заведенията, което бе обявено от премиера Бойко Борисов след натиск от ресторантьорите, ще струва на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски - 39 млн. лв. Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги - 19 млн. лв.

От становището на МФ става ясно, че евродирективата за ДДС допуска държавите да имат най-много две намалени ставки. Тъй като у нас хотелските нощувки се облагат с 9%, а някои други доставки с 0%, България е изчерпала квотата си и не може да въвежда трета диференцирана ставка - например 5%. Най-ниската стандартна ставка на данъка пък може да е 15%. Освен загубата на бюджетни приходи, финансовото министерство предупреждава и за другите рискове от мярката - увеличаване на административната тежест, нарастване на данъчните измами, преобръщане на основни принципи на българската данъчна система като неутралност, равнопоставеност и опростеност.

Основният аргумент обаче е, че мярката няма да постигне търсените социални ефекти, тъй като тя не води автоматично до намаляване на цените и увеличаване на доходите на гражданите. Освен това, тя би била в противовес с насоките на Европейската комисия, която насърчава държавите членки постепенно да премахват намалените ставки и да вървят към единна ставка по ДДС, каквато е политиката на България от 1994 г. насам.

МФ цитира и съобщение на Европейската комисия, според което "използването на намалени ставки често не е най-подходящият инструмент за осъществяване на политически цели, особено за постигане на преразпределение към бедните домакинства и окуражаване на потреблението на социално полезни стоки", пише Мediapool.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар