Понеделник, 13 Юли 2020

Неделя, 31 Май 2020 18:48

Западът няма да реши проблемите си, атакувайки суверенен Китай

Целта е да се отслаби КНР като алтернативен социален модел на управление на суверенна национална държава

 

автор: проф. Светлана Шаренкова

Кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, ясно показа системните пробойни в глобалисткия и еднополюсен световен ред, в неолибералния икономически модел, в който всичко е стока - дори човешкото здраве. Сринаха се транснационалният бизнес, веригите за доставки на стоки и услуги, под тежък риск са здравните системи на богатите държави, неефективни се оказаха действията на наднационалните институции и организации. Особено трагичен е провалът на претендента за световно лидерство – САЩ, където вече има над 100 хиляди жертви на коронавируса, появиха се милиони нови безработни, а тлеещото социално и расово неравенство прерасна в грозни бунтове в Минеаполис, които обхващат и други градове и щати.

И въпреки цялата верига изпитания пред американския модел на управление, Вашингтон се опитва да отклони световното внимание чрез атаки срещу суверенен Китай. Първо бяха безпочвените обвинения за произхода на COVID-19, а днес на дневен ред е атаката около ситуацията в Хонконг, където чужди сили се опитват да повторят добре познатия сценарий на Оранжевите революции, Арабската пролет и фашизоидния украински Майдан.

Въпреки обещанията на Тръмп, че САЩ се отказват от „износ на демокрация”, днес сме свидетели на арогантна намеса във вътрешните работи на китайската държава, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и която води градивна, миролюбива и позитивна външна политика.

КНР отдавна формулира и стриктно спазва принципа „Една държава – две системи”, а преди седмица създаде специален Закон по отношение на Хонконг. Районът, който е историческа китайска територия, би се развивал много по-мирно и успешно, ако ги нямаше инспирираните и подкрепяни от Запада опити за дестабилизация на региона и на привнесени сепаратистки настроения. И целта на всичко това е да се отслаби КНР като алтернативен социален модел на управление на суверенна национална държава.

А фактите са неоспорими – Китай стана първата жертва на коронавируса, но успя да се справи с епидемията, показа храброст и героизъм чрез строежа за броени часове и дни на огромни болнични комплекси, демонстрира безкористна солидарност и помощ за България, Италия, Испания и други засегнати страни. И докато богатите капиталистически държави се плъзгат към криза, сравнима с Голямата депресия от 1928-1932 година, Пекин вече възстановява икономиката и индустрията.

Питаме се - кой модел е по-ефективен и справедлив – този на неолибералната държава или този на социалната държава!? Знаещият, мислещият, честният наблюдател сам ще си отговори!

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар