Неделя, 05 Юли 2020

Петък, 05 Юни 2020 13:11

След като разориха правителствена болница, управляващите ще създават нова

Новата “правителствена” ще обслужва по-малък кръг от управляващи

 

 

ГЕРБ и правителството са готови да харчат още милиони левове за нова правителствена болница.  Това става ясно от Закона за лечебните заведения, който депутатите разглеждат на второ четене. Предложението на здравния министър е Министерският съвет да определи болница, която да осигурява медицинска помощ на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор.

Болница “Лозенец” изпълняваше досега тази функция, но правителството реши да отмени статута ѝ. Идеята за нова правителствена болница е след като предишното управление на Борисов прие да закрие старата Правителствена болница, натрупала 9-цифрен дълг, въпреки огромния бюджет, който имаше.

Според гласуваните промени, лекари от избраната болница ще пътуват с висшите държавни лица  при посещенията им в чужбина, ще осигуряват здравна помощ на чуждестранните делегации при визити в България, както и на депутатите по време на пленарните заседания.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Новата “правителствена” ще обслужва по-малък кръг от управляващи, а не цялата държавна администрация, депутати, министри, директори на агенции и близките им, както беше с предишната.

Когато се лекуват чуждестранни делегати или лекари пътуват в чужбина, разходите ще са за сметка на съответното ведомство. Във всички останали случаи разходите ще се покриват от НЗОК или Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че в началото на годината премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че не е необходима правителствена болница и първоначално кабинетът смяташе да я претрансформира в национална педиатрична болница.

След това обаче реши да я дари на Софийския университет, чиято база за обучение по принцип е болницата. За тази цел Министерският съвет гласува и 6 млн. лв., за да си плати клиниката данъците.

До миналата година правителството гласуваше субсидия за болницата в размер на около 50 млн. лв., за да покрива лечението на управляващите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар