Събота, 15 Август 2020

Вторник, 09 Юни 2020 18:54

КЕВР упорито си държи на поскъпването на парното от 1 юли

Планираното вдигане на цените на топлоенергията е драстично в цялата страна, като за София е 22%

 

 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) защити по-високите прогнозни цени за топлинната енергия от следващия регулаторен период, който започва от 1 юли 2020 г. Въпреки критиките, които получи през последните дни в рамките на общественото обсъждане, днес КЕВР потвърди прогнозите си, които определи в доклад преди седмица и отново обясни, че те са задълбочено проучени след анализ на пазара.

Вдигането на цените на топлоенергията е драстично почти за цялата страна, като за София е 22%. То е трудно обяснимо след голямото поевтиняване на природния газ, договорено между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" на 3 март, но влязло със задна дата - на 5 август 2019 г.  Притеснително е също така, че увеличените цени на топлофикациите ще важат за цяла година. 

КЕВР получи остри критики от омбудсмана Диана Ковачева и от бившия омбудсман  Мая Манолова. Според тях има опасност потребителите да дотират топлофикациите заради новия начин на определяне на цените на парното и топлата вода, т.е. по прогнозни стойности на природния газ за година напред.

Настоящ и бивш омбудсман са убедени, че с определените прогнозни цени за едногодишния период не се отчита значителното намаление в цената на природния газ през последните месеци. По този начин потребителите ще заплащат по прогнозна, а не по действителна цена и това ще ги ощети. От Гражданското сдружение на Мая Манолова беше отправено искане КЕВР да преустанови цялата процедура по определяне на цените от 1.07.2020, тъй като няма яснота относно предстоящото намаление на топлинната енергия за изминалия период 1.07.2019 – 31.03.2020 г.

КЕВР обаче отново поясни, че нито увеличава, нито намалява цените, а ги определя на прогнозен принцип и отхвърли твърдението, че работи в полза на енергийните дружества. Целта била да се балансират интересите както на потребителите, така и на енергийните предприятия, обясняват регулаторите.

Обсъжданията продължават. Окончателно решение за цените ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР в самия край на юни.

До момента нито един министър или чиновник не можа да обясни разбираемо защо се стигна до объркване и защо непрекъснато повтарят колко много е паднала цената на природния газ, а в същото време се предлага от 1 юли парното и топлата вода да поскъпнат, при това с до 22%, какъвто е случаят за София.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 09 Юни 2020 18:54
  Валентин Иванов: Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава

  За мярката в глупостите. Намаляването на броя на депутатите, предложено от Борисов, среща най-широко одобрение в привържениците му, но и не само. Обяснимо е на фона на срива на доверието в парламента. Но как може да се реализира подобно решение?

  Вариантите са два.

  В първия, ще се повиши прагът за влизане в НС от 4% на 8%. При тази хипотеза със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП и ДПС. Още не сме видели реалното изражение на доверието към Слави Трифонов, Мая Манолова и пр. Патриотите и ВОЛЯ вече не биха имали шанс. В тази хипотеза съставянето на правителство ще зависи изцяло от ДПС. Те стават абсолютно незаобиколим фактор. Претенциите и исканията им също.

  При втората хипотеза на запазване на 4% изборен праг, ще влязат повече формации, но малките ще са с рехаво и дори комично представителство от по няколко депутати. В тази ситуация опасността ще е същата, каквато ще я има и в първата хипотеза, а именно отсъствието на представители от различни сфери и професии. В парламента няма да има достатъчно, или изобщо ще отсъстват лекари, педагози, агрономи, финансисти, икономисти, експерти в сферата на новите технологии (те и сега ги няма), военни и пр. В резултат на това законите ще са слаби, неработещи и дори опасни.

  Сега си представете възможността тази идея за намаляване на броя на депутатите да бъде заложена наистина в Конституцията. За отмяната й ще трябва свикване на ново ВНС. Дали ще поискат от ГЕРБ връщането на настоящия вариант? Не вярвам.

  Най-накрая си представете поразиите, които може да бъдат направени при подобно убедително коалиционно мнозинство от ГЕРБ и ДПС при първата хипотеза.

  Деформирането на изборното законодателство, с цел циментиране на партията на Борисов на власт за следващите години е абсолютно възможна, дори е гарантирана.

  Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава.
  Не съм изненадан, че подобно предложение идва от пожарникар и охранител, с цялото ми уважение и към двете професии, но глупостите трябва да имат мярка.

  Художникът Валентин Иванов-Кардамски,Фейсбук

   

 • Вторник, 09 Юни 2020 18:54
  Политическите реакции след обръщението на Борисов

   Румен Петков, Христо Иванов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Слави Трифонов и Отровното трио за предложението на Борисов ГЕРБ да направи проект за нова конституция

 • Вторник, 09 Юни 2020 18:54
  Бoриcoв нe пoдaвa ocтaвкa, зaщoтo имa oщe дa уcвoявa и крaдe

  Иcтинcкoтo рeшeниe зa ocигурявaнe нa вoтa нa бългaритe зaд грaницa e eлeктрoннoтo диcтaнциoннo глacувaнe, зaяви прeдceдaтeлят нa „Изпрaви ce.БГ" Мая Манолова

Оставете коментар