Неделя, 09 Август 2020

Четвъртък, 11 Юни 2020 14:02

Отхвърлиха доброволните отряди на ВМРО

Парламентът прие промени в Закона за МВР на второ четене, с които се създава нова дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, предаде Агенция „Фокус“.

Със спор и дебати депутатите в парламента отхвърлиха на второ четене предложението за създаване на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. Създаването на доброволните отряди бе предложено с промени в Закона за МВР, с които ВМРО поиска да се регламентира, че към полицията ще има списъци с доброволци, които са пълнолетни, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование. 

Идеята на ВМРО бе те да бъдат включвани при акции на полицията, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места, като подпомагат МВР, но само в рамките на операцията. Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, обаче предизвика дебати и не срещна подкрепа сред депутатите. След кратка почивка ГЕРБ оттегли подкрепата си и предложението не мина на второ четене.

Депутатите започнаха работа по законопроекта още вчера и днес подложиха на гласуване целия доклад за второ четене.

В приетите разпоредби се предвижда, че при прекратяване, независимо от основанието, на служебните правоотношения на служителите се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.

Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски. Депутатите приеха на служителите, които извършват дейности, свързани със специфичен характер на труда, за което се полага безплатна храна, да се осигурява левовата й равностойност. Пари вместо ободряващи напитки ще получават и полагащите труд през нощта за времето от 22,00 до 6,00 ч.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Предвижда се курсантите, завършили редовно обучение в Академията на МВР, които преди деня на влизане в сила на този закон са назначени или преназначени на длъжност, ще служат в МВР за срок, не по-кратък от 10 години.

Депутатите приеха друга важна поправка, с която "Жандармерията" и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще се слеят, а новото звено ще е ангажирано освен с охрана на опасни товари, борба с тероризма и с масови безредици също така и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници" например.

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор. За какъв срок звеното ще охранява служителите на администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено.

Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана.

Приетите текстове предвиждат Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ да е национална специална структура, която предотвратява и пресича терористични действия, освобождава заложници, задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, осигурява зона на безопасност срещу потенциални атаки изрез снайперисти. 

Разпоредбите на Закона за МВР предвиждат дирекцията да открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да опазва обществения ред , възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици. 

В закона е записано, че всеки, който наруши "физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление", да се наказва с глоба от 2000 лв. Между 200 и 2000 лв. ще е глобата при неизпълнение на полицейско разпореждане.

Промените ще дадат възможност на полицаи да съпровождат чужденци, търсещи международна закрила, по отношение на които е издадено решение за настаняване в център от затворен тип.

С проекта се предлага подобряване на организацията на структурите в МВР, които осъществяват дейности, свързани с предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници, неутрализиране на взривни вещества и устройства, опазване на обществения ред, осъществяване охрана на специални товари.

Съгласно текстовете в ГДБОП, ГДНП, ГДГП, ГДЖСОБТ и в областните дирекции на МВР могат да се създадат специализирани звена за реагиране при критични ситуации вследствие на престъпна дейност и за участие в специални операции с висока степен на риск.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар