Събота, 15 Август 2020

Четвъртък, 18 Юни 2020 10:28

ООН: 80 милиона души са принудително разселените по света заради войни и насилие през 2019 г.

Броят на принудително разселените хора поради война, преследване и нарушения на човешките права през 2019 г. е 79,5 милиона, което е абсолютен рекорд , сочи доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR), пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".

 

Числото представлява увеличение с около 9 милиона от 2018 година и е два пъти по-голямо от 2010 година, когато са разселени 41 милиона.

„Един процент от световното население - или 1 на 97 души - сега е насилствено разселено ... тъй като увеличението на насилствено разселените хора по света продължава да изпреварва глобалния прираст на населението“, според доклада на ВКБООН, публикуван в четвъртък.

Данните пристигнаха, тъй като се очаква Европейската комисия до края на този месец да представи предложението си за реформа на правилата за миграция и убежище в ЕС.

От конфликтите, които бушуват по целия свят през 2019 г., сирийската гражданска война представлява най-голям дял от международните бежанци и търсещи убежище, 6,6 милиона. След нея е кризата във Венецуела, откъдето 3,6 милиона граждани бяха разселени в чужбина.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Повече от две трети от всички бежанци идват от само пет държави: Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.

С 3,9 милиона Турция е приела най-много от разслените хора в световен план, 92 процента от които са сирийски бежанци. Следва Колумбия, домакин на близо 1,8 милиона разселени венецуелци.

Германия е на трето място, домакин на близо 1,5 милиона, 42% от които сирийски бежанци и търсещи убежище.

Според доклада между 30 и 34 милиона от 79,5 милиона разселени са деца.

До края на 2019 г. сред бежанското население са били регистрирани 153 300 непридружени и разделени деца, се казва в доклада, като се предупреждава, че тези деца са„ изложени на риск от експлоатация и насилие“.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 18 Юни 2020 10:28
  Двама евродепутати не са допуснати на територията на Беларус

  Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус Робърт Бедрон и докладчикът на ЕП за Беларус, депутатът Петрас Ауштревичус, не са били допуснати да влязат на територията на Беларус в петък, съобщи пресслужбата на ЕП пред РИА Новости

  "На 14 август беларуските власти отказаха влизане в Беларус на двама членове на Европейския парламент: полският депутат от фракцията "Прогресивен алианс на социалистите и демократите",ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус Робърт Бедрон и литовският депутат от партията "Обнови Европа", постоянен докладчик на ЕП за Беларус Петрас Ауштревичиус“, се казва в съобщението на службата.

  В съвместно изявление депутатите отбелязват, че действията на беларуските власти свидетелстват„че те отказват всяка възможност за диалог“. "Бъдещето на Беларус се решава днес.

  Призоваваме институциите на ЕС да проявят почтеност в подкрепата и защитата на законните стремежи на беларуския народ да живее в демократична държава, където е в сила върховенството на закона, спазват се основните свободи и правата на човека", се казва в изявлението на депутатите.

  По-рано шефът на Европейския парламент Давид Сасоли призова президента на Беларус Александър Лукашенко да спре да използва сила срещу мирни демонстранти и да освободи задържаните. Според него народът на Беларус има право да протестира.

  След спешната видеоконференция в петък министрите на външните работи на ЕС решиха незабавно да започнат работа по изготвяне на списък с допълнителни санкции в рамките на текущите санкции на ЕС срещу Беларус.

  ЕС иска да накаже участниците в насилието срещу мирни демонстранти в страната, както и в фалшифицирането на изборите. Масовите протести започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, които бяха спечелени от действащия държавен глава Александър Лукашенко.

  Според крайните резултати от гласуването, обявени в петък от ЦИК, Лукашенко спечели 80,1% от гласовете на изборите в републиката, съперницата му в предизборната кампания Светлана Тихановская - 10.12%.

  Органите на реда използват сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. По официални данни, са задържани около 6 хиляди души. Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на страната, по време на безредиците са ранени стотици хора, включително 103 служители на реда.

  Един протестиращ, според МВР, е загинал, докато се опитвал да хвърли по полицията импровизирано взривно устройство. 

  Източник: БГНЕС

  Снимка: Gulliver/Getty Images

 • Четвъртък, 18 Юни 2020 10:28
  Продължават сблъсъците между полиция и демонстранти в Беларус

  В Беларус продължават сблъсъците между полиция и демонстранти. Протестите избухнаха след обявяването на предварителните резултати от президентските избори в страната, според които президентът Александър Лукашенко печели с над 80% шести пореден мандат.

 • Четвъртък, 18 Юни 2020 10:28
  НСИ: Средният осигурителен доход за юни е 1050,19 лева

  Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г. е 1023,24 лв.

Оставете коментар