Сряда, 23 Септември 2020

Четвъртък, 18 Юни 2020 16:17

Ани Петрова от Болярово спечели делото: Чума не е доказана!

ВАС окончателно отмени решението за умъртвяване на животните на фермерката от Странджа

 

 

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно решението на Административен съд-Сливен срещу фермерката Ани Петрова от Болярово. ВАС отмени и заповедта от 10 октомври 2018 г. на директора на Областна дирекция за безопасност на храните за умъртвяване на животните й, съобщават от ВАС.

Ани Петрова от Болярово, което показа чутовна воля и не допусна стадото й да бъде избито заради чумата, спечели финално съдебната битка, заразата на стадото й не е доказана, съобщава "Сега".

През есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, обикновени хора и опозиционни партия я подкрепиха. Тези вълнения бяха част от големия скандал, свързан с избиването на животни в Странджа заради чумата. През цялото време стопанката твърдеше, че стадото й е здраво, а медийни кадри свидетелстваха за това. Впоследствие битката се пренесе на съдебния терен, за да се стигне до дело във ВАС, което завърши в полза на стопанката - заповедта от есента на 2018 г. е отменена.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Най-важната част от решението на ВАС гласи: "Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (...) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение". Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли - септември 2018 г. Пък и... представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар