Петък, 07 Август 2020

Понеделник, 29 Юни 2020 17:06

Записите на Борисов не са играчка! Кой управлява?

Проф. Мария Пиргова, политолог: Компроматната война ще се засилва с все повече трудно опровержими факти с намеци или пряко уличаване в корупция. Прокуратурата още не бърза да помага и опровергава, тя знае, че идва времето, в което не може да смогне и да иска

Философски факултет

Записите на Борисов

Появата на нови записи с гласа на Б. Борисов говорят за подготовка от не един източник. Ще очакваме и нови записи. Общественото мнение не се нуждае от потвърждаване или отхвърляне истинността на записите. Всеки българин познава гласа и начина на изразяване на Б. Борисов. Това означава, че в съзнанието на гражданите записите са автентични и няма нужда да се верифицират или отхвърлят – такава е речевата реалност на премиера и ние си го знаем.

Проблемът, обаче, надхвърли въпроса действителни или фалшиви са записите. Той първо нагледно показва как се управлява държавата - ръчно, без институции и правила, без закон. Но и това не е новост.

Новото е във въпроса - кой управлява?

Появата на записи и снимки за пореден път означава, че в сигурността на държавата има огромни пробиви. Самият премиер не е лично защитен / независимо от истинността на снимките/. А от там следва, че той е станал заложник на поне няколко центъра на власт – олигархични, на наши служби за сигурност, на чужди служби и пр. Как Б. Борисов успява да балансира толкова интереси до сега ние виждаме – с бързо жертване на всичко, което му е поискано. А от тук нататък?

Разбирателството с различни и разнопосочни интереси все по-малко е по силите на премиера. След като той не притежава цялата власт, следва тя да става все по-нестабилна. Виждаме хаотични решения в различните сфери – енергетика, туризъм, икономика и управлението на тежката корона-криза. Сега премиерът не може да застане зад институции – той ги унищожи, не може да се скрие зад прокуратура или съдебна власт – нямат авторитет. Външните му партньори са неактивни и незаинтересовани, докато той обикаля по магистралите.

Записите вече не са играчка.

Компроматната война ще се засилва с все повече трудно опровержими факти с намеци или пряко уличаване в корупция. Заинтересованите от властта са много. Добре е, че имащите ресурси да произвеждат компромати не са толкова много. Прокуратурата още не бърза да помага и опровергава, тя знае, че идва времето, в което не може да смогне и да иска.

Мария Пиргова, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар