Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 03 Август 2020 22:52

Управляващите вдигат с 30% заплатите на администрацията си

Животновъдите пък получават над 80 милиона

 

 

В 28 държавни администрации ще бъдат повишени заплатите с до 30% от 31 август. Това се разбира от проект за промяна на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрацията, която е публикувана за обществено обсъждане. В мотивите на документа пише, че повишението на възнагражденията е договорено на Коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти като част от новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза от COVID-19.

Основен мотив е “несъобразени с отговорностите и риска за здравето заплати на служители в институции, пряко ангажирани с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19 и с обслужване и контролни дейности „на терен“.

Част от администрациите, които ще получат по-високи заплати пред задаващите се предсрочни или редовни избори (през март) не са точно на първа линия в борбата с епидемията и в момента имат по-високи от другите институции. Такива са НАП и Агенция "Митници". С по-високи заплати след месец ще бъдат дирекциите „Управление на морските плажове“ и „Туристическа политика“ в Министерството на туризма, в Националния осигурителен институт, в Национална здравноосигурителна каса, в Държавна агенция за закрила на детето, в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, в Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Агенция за хората с увреждания, Българска агенция по безопасност на храните, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Комисия за защита на потребителите, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Изпълнителна агенция по околна среда, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Регионални здравни инспекции, Регионални инспекции по околна среда и води, Басейнови дирекции.

Вдигат се възнагражденията и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, които днес се отказаха от предварително обявения протест.

Днес на среща на премиера Борисов и земеделската министърка Десислава Танева с животновъдите, стана ясно, че и за тях са предвидени допълнителни средства.

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“, обеща Борисов. Помощта е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от Covid 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.

Борисов обеща да бъдат осигурени също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Премиерът заяви, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар