Петък, 02 Октомври 2020

Вторник, 04 Август 2020 10:57

„Индекс на настигането“: Качеството на живот в България е най-ниското в ЕС

Качеството на живот в България е най-ниското в Европейския съюз, показва изследването „Индекс на настигането“ за 2019 година.

Изводите от него са описани в публикация, озаглавена „Да изкараш на изпарения“, предаде БНР.

Качеството на здравеопазването, върховенството на закона и медийната свобода са само част от индикаторите, които поставят страната ни в дъното на Европейския съюз и често сред държави, които са извън него. Ако има добри показатели, те са макроикономически – например ниският размер на държавния дълг като дял от брутния вътрешен продукт. 

Впечатление прави например индикаторът „Корупция“, който е част от категорията „Управление“. По него страната ни заема 30-то място от общо 35 държави в класацията.

Той е измерен чрез данните за корупцията на „Прозрачност без граници” и на Световната банка. 

Индексът на настигането се актуализира от 2011 г. насам и се подготвя от Институт „Отворено общество“ - София. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Август 2020 10:57
  Отровното трио: Съсипващ удар на комисията ЛИБЕ към ЕП срещу властта на Борисов

  Съсипващ удар на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) към ЕП срещу властта на Борисов. В проекторезолюцията се изразява недвусмислена подкрепа за протестите в България... Остро се критикува главния прокурор, корупцията на властта, свободата на медиите и се предлагат санкции при изразходване на средствата на ЕС!

 • Вторник, 04 Август 2020 10:57
  Кoмиcиятa LIBЕ: Пaритe нa бългaритe ce изпoлзвaт зa oбoгaтявaнe нa кръгoвe дo упрaвлявaщaтa пaртия

  Еврoдeпутaтитe нacтoявaт дa ce oбърнe ceриoзнo внимaниe нa oбвинeниятa в кoрупция пo виcoкитe eтaжи

   

 • Вторник, 04 Август 2020 10:57
  Радев в Търново: Когато съдбата на България е в ръцете на образовани хора - чака ни просперитет

  Президентът Румен Радев се включи в тържественото откриване на 57-ата академична 2020/2021 година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той бе посрещнат в града от ректора на университета проф. Христо Бонджолов, който приветства всички студенти на висшето училище, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

  Пред паметника на светите братя държавният глава поздрави всички студенти, магистри, докторанти, преподаватели и служители на висшето учебно заведение като им пожела здраве и много успехи.

  „Духовното начало е в основата на всяка човешка дейност и на всяка човешка стъпка. Тук в нашата историческа и духовна столица вие развивате, вие творите съвременна наука като черпите сила от нашите корени. Моето присъствие тук е израз на подкрепа за вашата решимост да отстоявате най-светлите традиции на българското културно наследство.

Оставете коментар