Петък, 29 Май 2020

Вторник, 23 Януари 2018 12:53

Цецка Цачева: Истанбулската конвенция се разминава със законите ни

Правосъдният министър Цецка Цачева даде заден за Истанбулската ковненция. По думите ѝ, тя може да се приеме, но с резерви зарави разминаване със законодателството ни. Бившият председател на парламента се включи в дискусията, която се провежда в СУ „Свети Климент Охридски“. "Това са направили много държави, които са ратифицирали до момента конвенцията. От 28 държави членки, които са подписали, 17 са я ратифицирали, повечето със забележки. Аз също съм предложила да направим това, тъй като има разминаване с българското законодателство“, каза тя.

Тя подчерта, че безспорно най-много коментари предизвикало понятието джендър, което на български език няма пряк превод. „Използването на този термин като "пол", трябва да бъдат ясни, за да не се стига до спекулации и превратно тълкуване, че се прави нещо скрито или че под претекста на не насилие, основано на женския пол, се цели нещо друго. В разбирането на конвенцията не може да се бори насилието, ако не се постигне равенство на мъжете и жените. Затова тя говори за социалните роли и обществени нагласи", обясни Цачева.

По думите й понятието „пол“ не замества понятията „жени“ и „мъже“, а цели преборване на стереотипите, свързано с пола и насилието над жени именно заради пола, затова конвенцията се бори с тези стереотипи и предразсъдъци, както и вредни традиции и обичаи, поставящи жените в малоценно положение спрямо мъжа. Според Цачева в конвенцията не се говори за задължение на правно признаване на трети пол, нито се говори за признаване на бракове между лица от един и същи пол.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Януари 2018 12:53
  Цецка Цачева не иска да слезе от държавния мерцедес

  Има право да се вози в него до края на януари 2021 година

 • Вторник, 23 Януари 2018 12:53
  Номинацията на Ревизоро е триумф на отрицателния подбор в най-бедната, най-болната и най-корумпираната държава в ЕС

  Велизар Енчев: Отрицателният подбор ще се ликвидира, когато директор на правителствена болницата стане партиен секретар с пожизнен мандат

 • Вторник, 23 Януари 2018 12:53
  Задържането на Нено Димов е безпрецедентно!

  Нено Димов беше единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно.

  Бившият министърът на околната среда и водите остава в ареста. Това съобщава БНТ.

  Решението е на специализирания наказателен съд. Като мотив посочват, че ако е на свобода, Нено Димов може да въздейства на служители на МОСВ с цел да укрият доказателства или да извърши друго престъпление.

  Ето и становището на съда: Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлено безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало.

Оставете коментар